Apărarea drepturilor omului în afara UE 

Parlamentul European este un apărător ferm și constant al drepturilor omului, inclusiv dincolo de granițele UE.

Nelson Mandela, câștigător al Premiului Saharov, se întâlnește cu Președinta Parlamentului European, Simone Veil, la Parlamentul European la Strasbourg. 

Parlamentul European, la fel ca UE în integralitatea sa, a solicitat tuturor țărilor să transpună în practică Declarația Universală a Drepturilor Omului și alte tratate internaționale privind drepturile omului.

Parlamentul încearcă, de asemenea, să asigure că toate activitățile internaționale ale UE – inclusiv comerțul și ajutoarele – respectă principiile sale privind drepturile omului.

Timp de mulți ani, pedeapsa cu moartea și tortura au fost subiecte prioritare. În ultima vreme, traficul de persoane, drepturile digitale și alte teme s-au alăturat listei de preocupări ale Parlamentului.

Voci multiple

Președintele Parlamentului European vorbește despre abuzuri în declarațiile publice și în cadrul reuniunilor.

Comisia pentru afaceri externe și Subcomisia pentru drepturile omului evidențiază încălcări ale drepturilor omului și contribuie la orientarea dezbaterii pentru alți deputați.

Iar toți deputații se alătură efortului în după-amiezile de joi, în timpul sesiunii Parlamentului de la Strasbourg. Acest interval orar este dedicat dezbaterilor și „rezoluțiilor de urgență” pe teme legate de drepturile omului.

Aceste eforturi au dat roade.

Unele guverne și-au reexaminat acțiunile, inclusiv în privința impunerii pedepsei cu moartea. Iar unele parlamente naționale au modificat sau au abandonat legile criticate în rezoluțiile Parlamentului.

Premiul Saharov

Parlamentul European decernează în fiecare an Premiul Saharov pentru libertatea de gândire unor persoane sau organizații care luptă pentru drepturile omului și libertățile fundamentale.

Pe parcursul a trei decenii, premiul a atras atenția asupra luptelor din întreaga lume.

În unele cazuri, decernarea sa a oferit recunoaștere celor care au suferit fiindcă au ales să lupte pentru libertate în țara lor.

Acesta a fost cazul laureatului din 2015, Raif Badawi, un blogger condamnat la închisoare în Arabia Saudită pentru că a apărat libertatea de exprimare.

A fost și cazul premiului din 2017, acordat opoziției democratice din Venezuela, care include sutele de deținuți politici din această țară.

În alți ani, premiul a recunoscut persoane care și-au început activitatea pentru apărarea drepturilor omului ca urmare a unei experiențe personale, uneori dureroase.

Laureatul din 2014, Denis Mukwege, un doctor din Republica Democratică Congo, a povestit că „a dat din întâmplare” peste problemele femeilor care au fost violate și brutalizate în timpul războiului. De atunci, și-a dedicat viața tratării a peste 40 000 de victime în spitalul din orașul său natal, atrăgând totodată atenția comunității internaționale asupra acestei probleme.

Mukwege și toți ceilalți laureați păstrează legătura prin intermediul Rețelei Premiului Saharov, care le permite să mențină contactul și cu deputații și cu societatea civilă, pentru a spori cooperarea în domeniul drepturilor omului.