skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Киномани от България могат да се насладят онлайн на филми, селектирани за награда LUX

 .
30/09/2020
 .

Два от най-харесваните и коментирани филма от селекцията за филмовата награда на Европейския парламент LUX за 2019 г. ще бъдат излъчвани онлайн от 30 септември до 15 октомври 2020 г. в рамките на 24-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест – есен. Гледайте носителя на награда LUX „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ и селектирания за отличието „Медена земя“ свободно на специалната платформа на фестивала.

 .
Може да гледате онлайн носителя на награда LUX „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ и селектирания за отличието „Медена земя“Може да гледате онлайн носителя на награда LUX „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ и селектирания за отличието „Медена земя“
Може да гледате онлайн носителя на награда LUX „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ и селектирания за отличието „Медена земя“
 .

От 30 септември до 15 октомври Бюрото на Европейския парламент в България се включва в Международния филмов фестивал София Филм Фест с онлайн излъчвания на филмите „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ и „Медена земя“. Достъпът до филмите е свободен на платформата на 24 София Филм Фест - есен - online.siff.bg. Броят на свободните излъчвания е ограничен, затова не отлагайте да се насладите на двата филма.

В ситуацията на пандемия от коронавирус, променила начина, по който се реализират всички културни инициативи, целта на обединените усилия на София Филм Фест и Бюрото на ЕП в България е част от стойностните филми от селекцията за наградата LUX да стигнат до възможно най-широка публика. Чрез онлайн платформата на фестивала зрители от цяла България ще имат възможност да видят свободно два от най-обсъжданите европейски филма през 2019 г.

За да могат да гледат „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ и „Медена земя“ на онлайн платформата на София Филм Фест, зрителите трябва да си направят регистрация. Филмите, част от програмата на „Награда LUX на Европейския парламент“, са извадени в отделна секция на сайта за по-лесен достъп до тях. За да гледат избрания филм, зрителите трябва да натиснат бутон Rent лв.0.00, който се намира върху самия филм. След първото натискане на бутон Play избраният филм ще бъде достъпен в рамките на 24 часа, като може да се гледа неограничен брой пъти.

___________________________________________________________

 .
„Господ съществува, името ѝ е Петруния“ е лауреат на награда LUX за  2019 г.„Господ съществува, името ѝ е Петруния“ е лауреат на награда LUX за  2019 г.
„Господ съществува, името ѝ е Петруния“ е лауреат на награда LUX за 2019 г.
 .

Носителят на наградата LUX на Европейския парламент за 2019 година „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ (Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения, 2019) на Теона Митевска разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това. „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ записва в актива си още пет приза, сред които и Наградата на филмовата гилдия и наградата на Екуменическото жури на кинофестивала в Берлин ’19. На 24-тия София Филм Фест филмът бе отличен с Наградата на Гилдия „Критика“ към СБФД.

___________________________________________________________

 .
„Медена земя“ триумфира през 2020 г. с две номинации за Оскар.„Медена земя“ триумфира през 2020 г. с две номинации за Оскар.
„Медена земя“ триумфира през 2020 г. с две номинации за Оскар.
 .

Медена земя“ (Северна Македония) на Тамара Котевска и Любомир Стефанов триумфира през 2020 г. с две номинации за Оскар – за най-добър международен филм и най-добър документален пълнометражен филм, както и наградата за най-добър чуждестранен документален филм на Сънданс ’19. Историята пренася зрителите в запустяло кътче на Европа, където една жена се грижи за пчелни семейства – реалност, съвсем различна от задъханото ежедневие на високотехнологичния ХХI век. Във фокуса на филма е една от последните майсторки-пчеларки Хатидже Мурадова – тя и възрастната ѝ майка, прикована на легло, са единствените жители в изоставеното македонско село Бекирлия. Двете живеят примитивно в къща от кирпич, без електричество и течаща вода, ала в хармония с околния свят – половината от меда на пчелите Хатидже оставя за тях в стремежа си да върне баланса в „медената земя“, докато едно многодетно семейство не се заселва в близост. Филмът неусетно се превръща в епичен разказ за безразсъдната експлоатация на природните ресурси, поразил киноспециалистите и публиката в целия свят.

___________________________________________________________

Награда LUX

Наградата LUX на Европейският парламент бе създадена преди 13 години като инструмент за подкрепа на разпространението на европейски филми. От тази година любителите на киното ще участват пряко в избора на победител, а партньорство с Европейската филмова академия (European Film Academy) ще подпомага достигането на филмите до повече европейци.

От 2020 г. наградата ще има ново име: LUX – Европейска филмова награда на публиката. То отразява редица други промени. Депутатите в Европейския парламент и публиката ще имат равна тежест при определяне на победителя, който ще се обявява през април. Организирането на конкурса ще става съвместно с Европейската филмова академия (European Film Academy) и в сътрудничество с Европейската комисия и Europa Cinemas.

 .
Публиката и членовете на Европейския парламент ще избират филма победител за награда LUX по нови правила.Публиката и членовете на Европейския парламент ще избират филма победител за награда LUX по нови правила.
Публиката и членовете на Европейския парламент ще избират филма победител за награда LUX по нови правила.
 .

Броят на филмите, които ще се състезават за наградата, ще се увеличи на пет и всички те ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС. Само през 2020 г., поради отражението на кризата с COVID-19 върху филмовата индустрия, филмите, които ще се борят за приза, ще останат три.

Въпреки промените целта на наградата остава същата – да създава усещане за общи основи, сплотяващи европейската ни идентичност и многообразие, като изгражда мостове въз основа на чувствата, породени от филмите. LUX – Европейска филмова награда на публиката ще продължи да хвърля светлина върху истории и филми, които не просто развличат, а които илюстрират търсенето на отговори, на идентичност, както и нуждата от утеха в трудни времена.

 .
Награда LUX на Европейския парламент на София Филм Фест – есен
Награда LUX: Нови правила при избора на филма победител