skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Ученици и членове на ЕП обсъдиха последиците от коронавируса и поуките за ЕС

 .
23/06/2020
 .

Десетки ученици от училища посланици на Европейския парламент се включиха и във втора онлайн среща с български членове на ЕП, по време на която обсъдиха с тях действията и приоритетите на Европейския съюз след кризата с коронавируса и поуките, които могат да се извлекат от пандемията. Бюрото на Европейския парламент в България беше домакин на на 19 юни 2020 г. на виртуалната среща между евродепутатите и младши и старши посланици, част от Програмата за училища посланици на ЕП.

 .
Във виртуалната дискусия се включиха Андрей Ковачев (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д) и участници в Програмата за училища посланици на ЕП.Във виртуалната дискусия се включиха Андрей Ковачев (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д) и участници в Програмата за училища посланици на ЕП.
Във виртуалната дискусия се включиха Андрей Ковачев (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д) и участници в Програмата за училища посланици на ЕП.
 .

Във втората онлайн дискусия на тема „Приоритетите на Европа след COVID-19” взеха участие членовете на ЕП Андрей Ковачев (ЕНП) и Цветелина Пенкова (С&Д). Срещата беше модерирана от ръководителя на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев.

Всички ние сме Европейският съюз и от нас зависи колко солидарни и единни ще бъдем, или разединението ще ни прави по-слаби в тази глобална конкуренция, заяви Андрей Ковачев. Според него въпреки че за здравните системи отговорност носят основно държавите членки, то ЕС има добавена стойност в тази сфера и може да даде допълнителна помощ, подкрепа и координация. Той подчерта, че сред важните теми в момента са средствата, които ЕС отпуска за възстановяване от кризата с коронавируса, както и това Европа да остане лидер в новите технологии и да бъде подготвена за професиите на бъдещето.

Цветелина Пенкова също отбеляза, че настоящата криза е показала как едни без други няма как да се справим с предизвикателствата. По думите ѝ пандемията е показала необходимостта от по-ясни общи правила и протоколи за начин на действие в такива ситуации. Тя отбеляза като положително развитие по време на кризата засиления обмен на научноизследователски данни между учените в държавите членки чрез общи платформи, създадени от ЕС. Според нея много важен аспект е това, че европейските институции са обвързали плана за възстановяване с основните приоритети за следващите няколко години - със Зелената сделка, цифровизацията.

Двамата членове на ЕС бяха провокирани от десетките въпроси от учениците, като обсъдиха с тях разнообразни теми за мястото на евроинтеграцията по време на пандемия и ролята на ЕС на Западните балкани, за дезинформацията, която е довела и до злоупотреби в електронната търговия. Позициите на евродепутатите се обединиха около това, че подобни кризи ни сближават повече, а образованието, младежките политики и научноизследователската дейност са и трябва да останат ключови сфери.

Младши посланиците на ЕП зададоха въпроси и научиха повече и за баланса на глобалните сили, за ваксините за COVID-19 и свободното пътуване, за расизма и дискриминацията, за приемането на еврото от България и трансформирането на бизнеси.

 .
Програма за училища посланици на ЕП