[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Započeo projekt #EUROPAKULTURA s mladim hrvatskim umjeticama i umjetnicima

27-07-2020
 .

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj sa zadovoljstvom predstavlja projekt #EuropaKultura, u kojem hrvatski umjetnici i umjetnice stvaraju i govore o svome stvaralaštvu, o tome kako su prilagodili svoj rad novonastalim okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID-19 i u čemu pronalaze inspiraciju, te otkrivaju svoje daljnje planove.

ZAPOČEO PROJEKT #EUROPAKULTURA S MLADIM HRVATSKIM UMJETNICIMA I UMJETNICAMA

 

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj sa zadovoljstvom predstavlja projekt #EuropaKultura, u kojem hrvatski umjetnici i umjetnice stvaraju i govore o svome stvaralaštvu, o tome kako su prilagodili svoj rad novonastalim okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID-19 i u čemu pronalaze inspiraciju, te otkrivaju svoje daljnje planove.

 

Serija art razgovora premijerno će se prikazivati svake nedjelje u 20 sati na YouTube kanalu i Facebook stranici Ureda.

 

Prvi, ljetni ciklus razgovora započeo je jučerašnjim prikazivanjem intervjua s glazbenim duom Pocket Palma u inspirativnom ambijentu zagrebačkog Muzeja prekinutih veza, a publika će narednih tjedana saznati i kako razmišljaju i na čemu rade likovni umjetnik i grafiter Igor Taritaš, kazališna glumica Mia Melcher, filmski redatelj Nebojša Slijepčević, kantautorica Irena Žilić, likovni umjetnik Tomislav Ostrman, kazališni glumac Dado Ćosić, kazališni redatelj Lovro Krsnik, dizajnerica i ilustratorica Ana Kovačić, dramaturginja i kazališna redateljica Vedrana Klepica te akademiski kipar Mak Melcher.

 

Projekt je osmišljen s ciljem okupljanja umjetnika i kulturnih djelatnika iz različitih područja te poticanja rasprave o tome kako se na europskoj razini zajednički boriti s izazovima koje za kulturni sektor nameće suživot s pandemijom, uz slogan #StrongerTogetherEU. Pritom će se šira publika pobliže upoznati sa stvaralaštvom priznatih hrvatskih umjetnika i umjetnica i čuti njihov pogled na budućnost kroz univerzalnost jezika kulture koji ne poznaje granice.

 

Projekt tijekom ljeta pratite na Youtube kanalu, Facebook i Instagram stranici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

 

Više informacija

Europski parlament bavi se područjem kulture kroz Odbor za kulturu i obrazovanje. U nedavnoj raspravi u Europskom parlamentu o oporavku kulture od posljedica pandemije zastupnici su naglasili da golema šteta koju trpi kulturni i kreativni sektor, posebice mala poduzeća i nezavisni umjetnici, predstavlja puno više od "gubitka radnih mjesta". "Europa ne smije dopustiti da nestane upravo ono što definira Europu – a to je bogata, živa i produktivna kulturna i umjetnička scena", poručila je predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Sabine Verheyen (EPP, Njemačka).


Europski parlament ima važnu ulogu pri donošenju novih zakona i nadziranju programa Unije u području kulture, uključujući program „Kreativna Europa”, glavni instrument Unije kojim se pruža potpora europskim kulturnim i kreativnim sektorima. Parlament je veliki zagovornik izdašnijeg izdvajanja za kulturu iz proračuna EU-a te je još u ožujku 2019. usvojio rezoluciju kojom traži udvostručenje sredstava za program Kreativna Europa za razdoblje 2021.-2027., što bi činilo 2,806 milijardi eura. Stoga su zastupnici izrazili nezadovoljstvo nedavnim političkim dogovorom čelnika zemalja EU-a o dugogodišnjem proračunu Unije za razdoblje 2021.-2027., u čijem se prijedlogu predviđa niz smanjenja sredstava za programe koji su usmjereni na budućnost, uključujući za kulturu, mlade i digitalnu tranziciju. Europski parlament tražit će poboljšanja prijedloga proračuna prije nego što ga konačno i usvoji.

 

 

Poveznice

Studija Europskog parlamenta:  Potpora EU-a umjetnicima te kulturnom i kreativnom sektoru tijekom korona krize

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2020/649414/EPRS_BRI(2020)649414_EN.pdf

Stranica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta

https://europarl.europa.eu/committees/hr/cult/about