[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Rasprava o EU-u i Ujedinjenoj Kraljevini: Eurozastupnici neće biti za dogovor pod svaku cijenu

 .
17-06-2020

U zajedničkoj raspravi na plenarnoj sjednici uoči EU sastanka na vrhu o budućim odnosima Europske unije i Ujedinjene Kraljevine te o financiranju EU-a, zastupnici su pozvali Vijeće da prihvati plan oporavka.

 .

BRUXELLES – PLENARNA SJEDNICA

17. lipnja 2020.

Parlament neće pod svaku cijenu podržati dogovor, upozorilo je više zastupnika u Europskom parlamentu komentirajući aktualne pregovore o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Odbacili su namjeru Ujedinjene Kraljevine da odabere određena politička područja o kojima će pregovarati, dok je ostala ne zanimaju.

Više je govornika naglasilo da se obje strane moraju pridržavati Političke izjave, potpisane prošle godine,  kojom se ustanovljuje jasan okvir budućih odnosa. Zastupnici su također pozvali na dosljedno ispunjavanje obveza, među ostalim u interesu građana Ujedinjene Kraljevine u Uniji i građana EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini, kako je utvrđeno u pravno obvezujućem Sporazumu o povlačenju. Parlament koji se nada novoj dinamici u pregovorima donijet će rezoluciju u četvrtak, a nakon toga bit će održana konferencija za medije.

Dugoročni proračun EU-a i potpora za oporavak od krize COVID-19

U vezi sa sljedećim dugoročnim proračunom EU-a i paketom mjera za oporavak od krize izazvane pandemijom zastupnici su izjavili da nema puno vremena i da je sada na Europskom vijeću da brzo poduzme sljedeći važan korak, a to je postizanje zajedničkog stajališta među državama članicama. Gospodarstvo se mora hitno vratiti na pravi put, a plan oporavka „može pokrenuti stvari, ali utrku možemo završiti samo uz ambiciozan dugoročni proračun”.

Mnogi su zastupnici naglasili da se prijedlogom Komisije traži tek minimum. Osim toga, potrebno je ojačati ulogu Parlamenta u osmišljavanju i provedbi paketa jer „kriza ne može biti izgovor za ugrožavanje demokracije”.

Odaberite poveznice za pregled pojedinih govora:

Nikolina Brnjac ispred Predsjedatelja Vijećem EU-a

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije

Christophe Hansen, (EPP, Luksemburg), izvjestitelj

Kati Piri, (S&D, Nizozemska), izvjestiteljica

Nicolae Ștefănuță, (Renew Europe, Rumunjska), Odbor za proračune

David McAllister (EPP, Njemačka)

Iratxe Garcia Pérez (S&D, Španjolska)

Marco Zanni (ID, Italilja)

Ska Keller (Greens/EFA, Njemačka)

Jan Eppink (ECR, Nizozemska)

Martin Schirdewan (GUE/NGL, Njemačka)

Dacian  Cioloș (Renew Europe, Rumunjska) 

Kontekst

EU šefovi država i vlada sastat će se 19. lipnja na videokonferenciji te raspravljati o planu oporavka kao odgovoru na koronakrizu kao i o novom dugoročnom proračunu EU-a koji je Europska komisija predstavila 27. svibnja u Europskom parlamentu. Prema informacijama iz Vijeća, ta će rasprava EU čelnika služiti kao „temeljita priprema“ za budući sastanak na vrhu koji će se, ako to bude moguće, održati uživo.

Također, predsjednici Europskoga vijeća i Europske komisije izvijestit će čelnike o raspravi s britanskim premijerom Borisom Johnsonom na videosastanku na visokoj razini EU-a i Ujedinjena Kraljevine održanom 15. lipnja 2020.

Nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije 31. siječnja 2020. dvije strane vode pregovore o budućem partnerstvu koje će stupiti na snagu po isteku prijelaznog razdoblja, 31. prosinca 2020.

Više informacija

EU27 treba paket za oporavak od 2 bilijuna eura za rješavanje posljedica bolesti COVID-19 (15. svibnja 2020.)

https://www.europarl.europa.eu/news/hr/press-room/20200512IPR78912/eu27-treba-paket-oporavka-od-2-bilijuna-eura-za-rjesavanje-posljedica-covid-19

Rezolucija EP-a od 15. svibnja 2020. o novom višegodišnjem financijskom okviru, vlastitim sredstvima i planu oporavka

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2020-0124_HR.html

Statement by EP’s MFF/Own Resources negotiating team: “Recovery plan crucial, but do not trade long-term for short-term” (27. svibnja 2020.)   (en)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200526IPR79824/ep-negotiators-recovery-plan-crucial-but-do-not-trade-long-term-for-short-term

Pitanja i odgovori o višegodišnjem financijskom okviru (VFO)

https://www.europarl.europa.eu/news/hr/press-room/20200115IPR70326/q-a-on-the-eu-s-long-term-budget-multiannual-financial-framework-mff

EP multimedijski centar: besplatne fotografije, video i audio materijali https://multimedia.europarl.europa.eu/en/european-council-19-june-2020_16001_pk