skip to content

 
 
 

EP-Nyt #27: Ny europæisk asylreform er på vej: "Alle skal hjælpe"

25-09-2020
 .

Den længe ventede asyl- og migrationspagt blev præsenteret af Kommissionen i denne uge, men ikke alle MEP'er er tilfredse med den. Samtidig er der godt nyt til de fiskere, der er blevet ramt af torskeforbuddet. Sidst men ikke mindst har Hvideruslands oppositionsleder været forbi Europa-Parlamentet i Bruxelles med en bøn om hjælp. Læs med i denne uges udgave af EP-Nyt.

 .
 

Ny europæisk asylreform er på vej

”Alle skal hjælpe til,” sagde kommissionsformand Ursula von der Leyen, da Kommissionen onsdag fremlagde en ny asyl- og migrationspagt for EU.

Den nye model indeholder en såkaldt solidaritetsmekanisme, som et medlemsland kan aktivere, hvis migrationspresset pludselig bliver stort. De 27 EU-lande kan selv bestemme, hvordan de vil være solidariske. De kan bare ikke vælge at lade være, fremlagde EU-kommissær Ylva Johansson.

Den 8. september nedbrændte Europas største flygtningelejr, Moria-lejren i Grækenland, der var et midlertidigt hjem for omkring 9.200 flygtninge. Nedbrændingen øgede presset for et nyt system.

Med den nye plan vil EU-Kommissionen fordele asylansøgere til de enkelte lande, som enten kan vælge at takke ja eller nej. Takker de nej til at modtage asylansøgerne, skal landene forpligte sig på at betale for at sende afviste asylansøgere tilbage til deres hjemlande.

Flere af de danske MEP’er er dog ikke helt begejstrede over den nye pagt og kritiserer den for ikke at holde flygtninge fra EU’s grænser.

I næste måned begynder forhandlingerne om den nye plan. Det er nu op til Ministerrådet og Parlamentet at beslutte, om Kommissionens forslag skal gøres til virkelighed.

 .
 .

EU lander aftale om støtte til torskefiskere

Nu er der godt nyt til de fiskere, der har måttet indstille fiskeriet efter forbuddet mod at fiske torsk i Østersøen. Forhandlere fra Europa-Parlamentet og Ministerrådet er nemlig nået frem til en kompensationsordning til fiskerne og kystsamfund i Østersøen.

Aftalen vil blandt andet gøre det muligt at yde økonomisk støtte til fiskere, som permanent har måttet indstille fiskeriet på grund af restriktionerne i torskefiskeriet. For eksempel får Danmark mulighed for at give støtte til ophugning af fiskefartøjer - under Den Europæiske Hav- og Fiskerifond 2014-2020.

Torskestoppet blev indført i 2019 for at beskytte bestanden af østersøtorsk. Torskebestanden er nemlig faldet kraftigt i løbet af de seneste år. Muligheden for at fiske torsk blev skåret ned med 92 % for 2020. Fiskerimulighederne for vestlig sild blev også reduceret betydeligt.

"Det massive fald i fiskebestandene i Østersøen skyldes ikke overfiskeri. Flere økologiske faktorer er ansvarlige for krisen. Derfor er det vigtigt, at EU nu hjælper de berørte fiskere. Hjælpen skal nu implementeres så hurtigt som muligt," siger Parlamentets tyske ordfører på sagen, Niclas Herbst (PPE).

Det fremgår af aftalen, at en betingelse for støtten er, at man ikke giver kvoterne videre til andre fartøjer.

 .
 

Hvideruslands oppositionsleder til EU: Vi har brug for jeres hjælp

Siden august har demonstranter i Hviderusland protesteret mod valgfusk og præsident Alexander Lukasjenkos regime. Mandag mødte Hvideruslands oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya op i Bruxelles for at diskutere situationen i landet med MEP’erne i udenrigsudvalget.

”Vi beder jer stå ved det hviderussiske folks side. Vi har brug for jeres hjælp,” sagde hun og viste billeder af demonstranter, der var blevet anholdt og udsat for tortur og voldtægt i fængslerne.

”Vores kamp er en kamp for frihed, for demokrati og for menneskelig værdighed. Den er udelukkende fredelig og ikkevoldelig. Vi kræver kun tre ting: løsladelse af alle politiske fanger, et stop for politivold og nye, frie og retfærdige valg,” sagde Sviatlana Tsikhanouskaya.

I sidste uge opfordrede MEP’erne EU-lederne til at vedtage sanktioner mod den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko og ikke længere anerkende ham som præsident, når hans valgperiode slutter til november.

Mandag eftermiddag mødtes de 27 udenrigsministre i EU for at blive enige om en række sanktioner mod det hviderussiske styre. EU’s udenrigsministre skiltes dog uden at være kommet til enighed.

 .
 

Redaktionen afsluttet fredag 25/09/2020 kl. 12:00.

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen: Lea Hovmand Jørgensen, Jacob Lolck
Pressekontakt: Jacob Lolck, tlf. 33 41 40 44 / 25 48 87 11