skip to content
 
 
 
2020-09-17

A képviselők uniós szankciókat várnak Navalnij megmérgezői és a belarusz elnök ellen

  • A Parlament Aljakszandr Lukasenkát mostani elnöki mandátumának november 5-i lejártát követően nem ismeri el Belarusz elnökének
  • A Parlament elítéli a belarusz hatóságokat a békés tüntetések erőszakos elnyomása miatt
  • A képviselők egy nemzetközi vizsgálat azonnali elindítását követelik a Navalnij-ügyben

A képviselők új elnökválasztást várnak Belaruszban, és uniós szankciókat sürgetnek Lukasenka elnök és az Alekszandr Navalnij megmérgezését elkövetők ellen.

A Parlament az 574 szavazattal, 37 ellenszavazat és 82 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadott állásfoglalásában elutasítja az idén augusztus 9-i belaruszi „úgynevezett elnökválasztás" eredményét, mivel a választások „az összes nemzetközileg elismert norma kirívó megsértésével" zajlottak. A Parlament a jelenlegi elnököt, Aljakszandr Lukasenkát mandátuma november 5-i lejárta után nem ismeri el az ország elnökének.

A Parlament ugyanakkor üdvözli, hogy a közelmúltban létrejött a Koordinációs Tanács „mint a Belaruszban demokratikus változást követelő emberek ideiglenes képviselőj[e]", amely minden politikai és társadalmi szereplő előtt nyitva áll. A Parlament emellett ismét hangsúlyozza, hogy Belaruszban a lehető leghamarabb új, szabad és tisztességes választásokat kell tartani nemzetközi felügyelet mellett.

Uniós szankciók a brutális rezsim és vezetői ellen

A képviselők uniós szakciókat várnak a választási eredmények meghamisításáért és a belarusz erőszakos elnyomásért felelősök csoportja, köztük Lukasenka elnök ellen, és a tagállamoktól a korlátozó intézkedések késedelem nélküli végrehajtását kérik a nemzetközi partnerekkel szoros együttműködésben.

A képviselők határozottan elítélik a tömeges letartóztatásokat és a békés tiltakozók, a tüntetésvezetők és az újságírók folyamatos erőszakos elnyomását. Az ország fogdáiból és börtöneiből folyamatosan érkeznek a bántalmazásról, nemi erőszakról és kínzásokról szóló hírek.

A belarusz nők fellépése

Az állásfoglalás végül hangsúlyozza a Szvjatlana Cihanouszkaja, Veranika Csapkala és Marija Kalesznyikava által vezetett bátor belarusz nők fontos szerepét a tüntetésekben. A Parlament követeli a Koordinációs Tanács letartóztatott tagjainak és a többi, politikai okokból letartóztatott azonnali szabadon bocsátását.

Az állásfoglalás megjegyzi, hogy sok belarusz szerint Szvjatlana Cihanouszkaja az elnökválasztás nyertese és Belarusz újonnan megválasztott elnöke.

A belarusz vita magyar felszólalója

Gyöngyösi Márton (független)

Az oroszországi helyzet és Alekszej Navalnij megmérgezése

Egy szintén csütörtökön, 532 szavazattal, 84 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament határozottan elítéli a neves orosz ellenzéki politikus és korrupcióellenes aktivista, Alekszej Navalnij idegméreggel történő meggyilkolására tett kisérletet. Az állásfoglalás megjegyzi, hogy a felhasznált, a „novicsok-csoportba" tartozó mérget kizárólag állami tulajdonú katonai laboratóriumban fejleszthették ki, magánemberek nem juthattak hozzá. Ez pedig erősen arra utal, hogy a támadás mögött az orosz hatóságok állnak. Ha azonban mégis mást találna a vizsgálat felelősnek, az továbbra is azt jelenti, hogy Oroszország megsértette a nemzetközi jogi kötelezettségvállalásait.

A képviselők hangsúlyozzák, hogy a Navalnij ellen megkísérelt merénylet az oroszországi ellenzéki hangok szisztematikus elhallgattatását célzó lépések sorába illeszkedik, célja pedig aszeptember 11–13-i oroszországi helyi és regionális időközi választások befolyásolása volt. Navalnij esete egy olyan szélesebb orosz politika egyik eleme, amely az elnyomó belső politikákra és az agresszív nemzetközi fellépésre összpontosít, jegyzi meg az állásfoglalás.

Nemzetközi vizsgálatra és uniós szakciókra van szükség

Az állásfoglalás azonnali nemzetközi vizsgálatot kér a Navalnij-ügy és Oroszország vegyi fegyverekkel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségvállalásainak megsértése miatt, Oroszországot pedig a vizsgálattal való teljes körű együttműködésre és az elkövetők felelősségre vonására szólítja fel.

A Parlament a tagállamokat gyors cselekvésre, nagyszabású korlátozó intézkedések bevezetésére és a korábbi szankciók megerősítésére kéri Oroszország ellen. Az állásfoglalás olyan szankcionáliási mechanizmus bevezetését kéri, amellyen az Alekszej Navalnij korrupciós elleni alapítványa által beazonosított korrupt személyek európai tulajdonai lefoglalhatók lehetnének.

További információ

Az elfogadott szöveg hamarosan itt lesz olvasható (2020.9.17.)

A vita felvételről (2020.9.15.)

Szabdon felhasználható kép- és hanganyag

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu