skip to content
 
 
 
2020-09-18

Koronavírus: a tagállamoknak egységesíteni kellene a tesztelést és az egészségügyi intézkedéseiket

  • a vírus még hónapokon át pusztíthat egészen addig, amíg a hatékony és biztonságos oltóanyag rendelkezésre nem áll
  • meg kell határozni a pozitív koronavírus-eset, a koronavírus által okozott haláleset és a fertőzésből való felépülés egységes definícióját
  • az influenzaszezon idején minden valószínűség szerint többeket kell majd tesztelni

Az egységes meghatározások, egészségügyi kritériumok és módszertanok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az Unióban hatékonyan lehessen fellépni a járvány és következményei ellen, véli az EP.

A pozitív koronavírus-esetek számának európai növekedése miatt aggódó képviselők bírálták a tagállamokat, amelyek nem vonták le a tanulságot a válság kirobbanásakor adódó nehézségekből és újra eltérő, egymással össze nem hangolt intézkedéseket vezettek be.

A belső határellenőrzések újbóli bevezetése ez európaiak uniós jogban rögzített jogait és szabadságait érintik, jegyezték meg. A belső határoknak az európaiak alapvető jogainak biztosítása mellett az áruk és szolgáltatások szabad mozgása miatt is nyitva kell maradniuk. „Létfontosságú az olyan közös intézkedések elfogadása melletti elköteleződés, amelyek újraépítik a tagállamok közötti bizalmat a személyek, áruk és szolgáltatások belső piacon belüli szabad mozgásának visszaállítása érdekében", fogalmaz az állásfoglalás.

A képviselők az 595 szavazattal, 50 ellenszavazat és 41 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadott állásfoglalásban megállapítják, hogy továbbra sem létezik harmonizált módszertan a fertőzöttek számának megállapítására és értékelésére. Ennek eredményeképpen a fertőzött személyekre vonatkozó adatokat gyakran eltérően értelmezik az egyes tagállamokban, ami viszont a más uniós országba utazó egyes európaiak közötti megkülönböztetésekhez vezet.

A Didier Reynders biztos és a Tanács német elnökségét képviselő Michael Roth miniszter részvételével lezajlott keddi vitát követően a Parlament az alábbiakat várja a tagállamoktól:

alkalmazzanak egységes meghatározást a pozitív koronavírus-esetekre, a koronavírus által okozott halálesetekre és a fertőzésből való felépülésre;

kölcsönösen ismerjék el egymás teszteredményeit;

csökkentsék le az aránytalanul hosszú várakozási időt a tesztekre;

határozzák meg a karantén-időszak egységesen alkalmazandó hosszát;

a Bizottság javaslatával összhangban egyeztessék egymással az utazási korlátozásokat; és

a lehető leghamarabb vitassák meg, hogy hogyan lehet visszatérni a teljeskörűen működő schengei övetezethez, ahol nincsenek belső határellenőrzések és vészhelyzeti tervek.

 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) kellene értékelnie a vírus terjedésének kockázatát, és a tagállamok által megadott adatok alapján hetente frissített kockázati térképet kellene közzétennie, vélik a képviselők. Munkatársainak számát és a rendelkezésére álló forrásokat haladéktalanul bővíteni kell, tették hozzá.

A kontaktkövető alkalmazások ösztönzése

Az állásfoglalás az Unió-szerte alkalmazandó kontaktkövetés iránti bizalom növelése érdekében egységes utasazonosító űrlap megalkotására kéri a Bizottságot. A képviselők szerint ösztönözni kell a kontaktkövető alkalmazások használatát. A Parlament októberre a nemzeti rendszerek interoperabilitásának megteremtését várja, mert így az egész Unió területén követhetők lennének a koronavírus-kontaktusok. A képviselők azonban hangsúlyozzák: az alkalmazásoknak teljes összhangban kell állnia az általános adatvédelmi rendelettel.

A vita magyar felszólalója

Tóth Edina (EPP)

További információ

 

Az elfogadott szöveg itt lesz látható (2020.9.17.)

Koronavírus - uniós válaszlépések

A járvány idején az eltérő nemzeti szabályokat összhangba kell hozni a külföldi utazások megkönnyítése érdekében ©Vojtech Vlk/Adobe Stock

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu