A9-0166/2020

 

 

Udenrigsudvalget

 

A9-0166/2020

28.9.2020

BETÆNKNING

om gennemførelsen af EU's associeringsaftale med Republikken Moldova

(2019/2201(INI))

Udenrigsudvalget

Ordfører: Dragoş Tudorache

 



Procedure : 2019/2201(INI)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A9-0166/2020
Indgivne tekster :
A9-0166/2020
Vedtagne tekster :

BEGRUNDELSE – RESUMÉ AF FORHOLDENE OG KONKLUSIONER

Demokrati skaber velstand og opretholdes herigennem. Borgere i demokratiske lande kan nyde velstanden, fordi menneskerettigheder og ytringsfrihed har en central plads i deres landes samfund. Det er afgørende at se klart på denne virkelighed og uden mellemled, når vi drøfter Republikken Moldova, som er et af de fattigste lande i Europa ifølge Verdensbankens rapporter og et land, hvor der i de seneste ti år har været en temmelig negativ udvikling i demokrati- og korruptionsindikatorerne.

Vi bør ikke opbygge en negativ opfattelse af Republikken Moldova alene på grundlag af disse indikatorer. Vi bør i stedet være opmærksomme på de vanskeligheder, som dette land har haft, og støtte dets borgere i deres ambition om at overvinde den uheldige situation i deres land. Vi er en union af stater, som vi langsomt, men sikkert, begynder at kalde "Europa". Eftersom vi meget vel ved, hvad denne nærhed og politiske konstruktion har betydet historisk og følelsesmæssigt for borgerne i vores lande, er det godt at huske, at Europa i virkeligheden er endnu mere end den politiske konstruktion, som vi hver især bidrager til. Dele af Østeuropa eller Vestbalkan er lige så europæiske som vores lande. Den eneste forskel er, at de tidligere har valgt en anden vej på grund af beklagelige historiske begivenheder. Vi kan ikke se bort fra fortidens politiske beslutninger – dem, der rev dette kontinent i stykker.

Vores politiske pligt er at sikre, at alle europæiske borgere deler de samme politiske, sociale og økonomiske rettigheder. Det er på denne baggrund, at vi bør se Republikken Moldova og landets resultater i associeringsaftalen med Den Europæiske Union. Vi bør straffe enhver afvigelse fra de demokratiske principper, melde enhver overtrædelse af bilaterale aftaler og foreslå de rette foranstaltninger til at forhindre enhver tilbagegang. Men uanset hvad vi beslutter i fællesskab, skal det respektere et grundlæggende aspekt af denne proces: Borgerne i Republikken Moldova er europæiske borgere, hvis trivsel skal komme først. Politikere kommer og går, men borgerne bliver.

Republikken Moldova er fortsat en uforudsigelig stat. Dette lands borgere ser op til Den Europæiske Union, men dets politiske klasse er ikke i stand til at sikre politisk stabilitet og pålideligt lederskab. Under påskud af deklaratorisk neutralitet vælger de moldoviske politikere politikker, som viser, om de foretrækker Bruxelles eller Moskva, alt efter deres personlige interesser. En fragmenteret og ekstremt tumultarisk politisk scene blokerer en national konsensus om Moldovas fremtid. Den eneste sikkerhed i denne sammenhæng er, at situationen forbliver problematisk og urolig med modstridende udtalelser, tvetydige formuleringer og afgørelser, som ikke altid er i overensstemmelse med de moldoviske borgeres interesser. I den fælles erklæring fra december 2019 erklærede Republikken Moldova, Ukraine og Georgien, at de ville gøre en vedholdende indsats for at blive medlemmer af Den Europæiske Union. Nogle måneder senere udtrykte Moldovas præsident og premierminister skepsis med hensyn til, om deres land ville blive medlem af Den Europæiske Union eller Den Eurasiske Økonomiske Union. Dette var en uheldig sammenstilling og en bemærkning, der var i modstrid med den retning, som landet havde forpligtet sig til, selv om der ikke var noget regeringsskifte eller præsidentvalg i perioden mellem de to erklæringer. Det er værd at citere præsident Igor Dodon: "Jeg tror ikke, at vi bliver medlemmer af EU inden for de næste 10-15 år. Og heller ikke af Den Eurasiske Økonomiske Union. Hvorfor har vi brug for associeringsaftalen med EU? For at kunne gennemføre reformer og øge vores livskvalitet skal vi udnytte denne støtte. EU har sine egne problemer." Erklæringen er relevant, eftersom den viser, at Den Europæiske Union og dens principper ikke altid nyder respekt hos Moldovas politiske lederskab, selv om de moldoviske politikere fuldt ud forstår de økonomiske fordele ved tættere forbindelser med EU.

Denne holdning er dog ikke en forpligtelse til værdier, men blot forretning og intet andet. Det Østlige Partnerskab og associeringsaftalen bygger på EU's principper, tilslutningen til de demokratiske værdier og troen på, at europæiske borgere har rettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, uanset om deres land er en del af EU eller ej.

Den politiske klasses manglende tillid til en europæisk kurs, nogle politikeres vaklende forhold til europæiske værdier og svingningen mellem vest og øst har en synlig negativ indvirkning på udviklingen i landet. Republikken Moldova har formået at tiltrække blot en del af den makrofinansielle bistand fra Den Europæiske Union. Betingelserne i den aftale, der blev underskrevet af begge parter, blev kun delvist opfyldt. Der har været en minimal udvikling inden for centrale kapitler vedrørende respekt for menneskerettighederne, retsstatsprincippet og reguleringen af den politiske indblanding i retssystemet, civilsamfundet eller ytringsfrihed. Fra et politisk synspunkt har en vis del af Moldovas politiske klasse altid foretrukket at bevare en skadelig status quo i stedet for at gennemføre konsekvente og strukturelle reformer. Behovet for en beslutsom indsats og for gennemførelsen af reformer vokser.

Siden oprettelsen af Det Østlige Partnerskab og indtil udgangen af 2018 har Republikken Moldova modtaget over 1 mia. EUR fra Bruxelles i forbindelse med projekter, der er vedtaget i fællesskab. Statistikkerne viser, at moldoviske statsborgere forbinder Den Europæiske Union og Det Østlige Partnerskab med økonomisk velstand (83 %), menneskerettigheder (79 %) og ytringsfrihed (78 %). Der er ikke noget overraskende ved disse data, eftersom de afspejler den økonomiske og sociale virkelighed. Over 70 % af Moldovas eksport går til lande i Den Europæiske Union. De økonomiske vanskeligheder som følge af Ruslands embargo blev i en kort periode løst gennem økonomiske udvekslinger med europæiske lande. Over en million moldoviske borgere bor og arbejder inden for EU's grænser.

Til trods herfor er der stadig en foruroligende uoverensstemmelse mellem tallene og den politiske adfærd. Sædvanligvis bør vores beslutninger tage udgangspunkt i den politiske virkelighed og være afspejlet i økonomiske foranstaltninger, der er passende for den politiske adfærd. Muligheden for at redde politiske udskejelser eller at ignorere dem af økonomiske årsager er ikke holdbart. Det er imidlertid på tide at vælge at beskytte det, vi har opbygget, og at se på den politiske realitet, præcis som den er, for at beskytte borgerne i Moldova mod landets politiske etablissement. Alt for ofte lider almindelige mennesker, fordi de politikere, der repræsenterer dem, ikke lever op til deres ansvar. Der er millioner af mennesker i Republikken Moldova, som er europæere uden for EU's grænser, og som er dårligt repræsenteret af deres politikere. Vi må rette vores politiske og økonomiske indsats i deres retning for samtidig at være i stand til så drastisk som muligt at sanktionere enhver politisk fejl, der truer moldoviske borgere og afsporer landet fra dets europæiske vej.

Europa-Parlamentet er det rigtige sted at iværksætte en ny politisk kurs for Republikken Moldova. Det har borgernes mandat og et demokratisk valgs repræsentativitet. Det er på tide, at vi lever op til vores rolle som repræsentanter for de europæiske borgere og beskytter deres interesser, selv om historiske grænser stadig adskiller nogle europæiske borgere fra andre. Før eller senere vil disse borgere tilhøre et forenet Europa. Indtil da må vi kontrollere udviklingen inden for de demokratiske processer og strukturreformerne uden at glemme vores pligt over for alle europæiske borgere, uanset om de kommer fra medlemslande eller ej, selv hvis de siddende politikere glemmer det.

Kære kolleger, jeg beder jer om at give det moldoviske folk mulighed for at realisere deres fulde potentiale og kunne håbe på en bedre fremtid i et forenet Europa.

 


 

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS BESLUTNING

om gennemførelsen af EU's associeringsaftale med Republikken Moldova

(2019/2201(INI))

Europa-Parlamentet,

 der henviser til artikel 8 og til afsnit V, navnlig artikel 21, 22, 36 og 37, i traktaten om Den Europæiske Union (TEU) samt til del V i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF),

 der henviser til associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Republikken Moldova på den anden side, som omfatter et vidtgående og bredt frihandelsområde (DCFTA) og trådte fuldt ud i kraft den 1. juli 2016,

 der henviser til indførelsen af en visumfri ordning for moldoviske statsborgere i marts 2014 som følge af Europa-Parlamentets og Rådets ændringer til Rådets forordning (EF) nr. 539/2001,

 der henviser til undertegningen i november 2017 af et aftalememorandum, en lånefacilitetsaftale og en tilskudsaftale om mikrofinansiel bistand til en værdi af 100 mio. EUR for perioden 2017-2018,

 der henviser til den moldoviske nationale handlingsplan for gennemførelse af associeringsaftalen mellem Moldova og Den Europæiske Union for 2017-2019,

 der henviser til sine tidligere beslutninger vedrørende Republikken Moldova, navnlig beslutning af 14. november 2018 om gennemførelsen af EU's associeringsaftale med Moldova[1], beslutning af 5. juli 2018 om den politiske krise i Moldova efter underkendelsen af borgmestervalget i Chișinău[2], beslutning af 15. november 2017 om Det Østlige Partnerskab forud for topmødet i november 2017[3], beslutning af 4. juli 2017 om makrofinansiel bistand til Republikken Moldova[4] og beslutning af 21. januar 2016 om associeringsaftaler/vidtgående og omfattende frihandelsområder med Georgien, Moldova og Ukraine[5],

 der henviser til EU's afgørelse fra juli 2018 om at indefryse udbetalingen af den første rate af den makrofinansielle bistand efter højesterets afgørelse om borgmestervalget i Chișinău og dets afgørelse fra november 2018 om at reducere den finansielle bistand som følge af bekymringer om retsstaten og landets demokratiske tilbagegang,

 der henviser til EU's efterfølgende afgørelse fra juli 2019 om at genoptage budgetstøtteudbetalingerne i lyset af Republikken Moldovas forpligtelse til at reformere retssystemet,

 der henviser til EU's afgørelse fra oktober 2019 om at udbetale en første rate af den makrofinansielle bistand til en værdi af 30 mio. EUR som følge af gennemførelsen af vigtige reformer til forbedring af de demokratiske standarder og beskyttelse af retsstaten,

 der henviser til det fælles arbejdsdokument af 11. september 2019 fra Kommissionens og EU-Udenrigstjenestens tjenestegrene om associeringsgennemførelsesrapporten om Republikken Moldova,

 der henviser til resultatet af det femte møde i associeringsrådet mellem EU og Republikken Moldova den 30. september 2019,

 der henviser til de fælles erklæringer fra topmødet i Det Østlige Partnerskab, senest erklæringen af 24. november 2017 i Bruxelles,

 der henviser til Udenrigsrådets konklusioner af 26. februar 2018 om Republikken Moldova,

 der henviser til Europarådets Parlamentariske Forsamlings resolution 2308 af 3. oktober 2019 om de demokratiske institutioners funktion i Republikken Moldova,

 der henviser til Transparency Internationals korruptionsbekæmpelsesliste fra 2019, der placerede Moldova på plads nr. 120 ud af de 180 lande og territorier, som blev vurderet (førstepladsen var den bedste), mens Republikken Moldova på Transparency Internationals korruptionsbekæmpelsesliste fra 2018 var plads nr. 117,

 der henviser til Economist Intelligence Units demokratiindeks fra 2019, som klassificerer Republikken Moldova som et "hybridstyre",

 der henviser til Freedom Houses rapport "Freedom in the World" fra 2020, som vurderer Republikken Moldova som "delvist frit" og sin rapport fra 2020 med titlen "Nations in Transit", der vurderer Republikken Moldova som et "overgangs- eller hybridstyre",

 der henviser til den moldoviske nationale handlingsplan for gennemførelse af associeringsaftalen mellem EU og Moldova, den nationale handlingsplan for menneskerettigheder 2018-2022, den nationale strategi til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet 2018-2023, som udtrykkeligt nævner ratificeringen af Istanbulkonventionen,

 der henviser til analyserne og henstillingerne fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD), navnlig af 8. marts 2018 navnlig rapporten Young Moldova: Problems, Values and Aspirations og af 20. april 2018 Youth Well-being Policy Review of Moldova,

 der henviser til udtalelser og henstillinger fra Kontoret for Demokratiske Institutioner og Menneskerettigheder (ODIHR) under Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) og fra Europarådets Venedigkommission, navnlig af 15. marts 2018 om valgreformen i Moldova, af 24. juni 2019 om den forfatningsmæssige situation med særlig vægt på muligheden for at opløse parlamentet og af 14. oktober 2019 om lovforslaget om reformen af højesteretten og anklagemyndigheden,

 der henviser til Kommissionens fælles meddelelse om "politikken for det østlige partnerskab efter 2020 – Styrkelse af robustheden – resultater for alle gennem Det Østlige Partnerskab" af 18. marts 2020,

 der henviser til Rådets konklusioner af 11. maj 2020 om Det Østlige Partnerskab efter 2020,

 der henviser til den fælles meddelelse fra Kommissionen og Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget af 8. april 2020 om EU's globale svar på covid-19-krisen og Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse (EU) 2020/701 af 25. maj 2020 om makrofinansiel bistand til udvidelses- og nabolande i forbindelse med covid-19-pandemien,

 der henviser til Kommissionens rapport til Europa-Parlamentet og Rådet, Tredje rapport inden for rammerne af mekanismen til suspension af visumfritagelsen, og det ledsagende arbejdsdokument, der blev offentliggjort den 10. juli 2020,

 der henviser til Europa-Parlamentets henstilling til Rådet, Kommissionen og næstformanden for Kommissionen/Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik om Det Østlige Partnerskab forud for topmødet i juni 2020,

- der henviser til henstillinger fra og aktiviteter i Det Parlamentariske Associeringsudvalg EU-Moldova, Den Parlamentariske Forsamling Euronest, Det Østlige Partnerskabs civilsamfundsforum, civilsamfundsplatformen EU/Moldova og andre repræsentanter for civilsamfundet i Republikken Moldova,

 der henviser til erklæringen og henstillingerne vedtaget på det 7. møde i Det Parlamentariske Associeringsudvalg EU-Moldova, som blev afholdt den 18.-19. december 2019 i Strasbourg,

 der henviser til konklusioner af 24. februar 2019 fra Europa-Parlamentets valgobservationsmission til parlamentsvalget i Republikken Moldova, som blev integreret i den internationale valgobservationsmission under ledelse af OSCE/ODIHR,

 der henviser til Kommissionens pakke om økonomisk bistand, som blev vedtaget den 29. marts 2020 for at hjælpe Republikken Moldova, blandt andre lande, i kampen mod covid-19-pandemien, og som omfattede en omlægning af eksisterende instrumenter med henblik på at afbøde krisens socioøkonomiske virkninger,

 der henviser til forretningsordenens artikel 54 og til artikel 1, stk. 1, litra e), i og bilag 3 til afgørelse truffet af Formandskonferencen den 12. december 2002 om proceduren for tilladelse til at udarbejde initiativbetænkninger,

 der henviser til udtalelse fra Udvalget om International Handel,

 der henviser til betænkning fra Udenrigsudvalget (A9-0166/2020),

A. der henviser til, at EU og Republikken Moldova gennem associeringsaftalen/det vidtgående og brede frihandelsområde (AA/DCFTA) forpligtede sig til at fremme den politiske associering og opnå økonomisk integration, og at Republikken Moldova forpligtede sig til at indarbejde EU-retten i sin egen lovgivning og praksis på en lang række områder; der henviser til, at Unionen for at støtte disse bestræbelser har forpligtet sig til at yde omfattende finansiel og budgetmæssig bistand til Republikken Moldova på den betingelse, at de centrale europæiske værdier og principper, såsom retsstatsprincippet, menneskerettighederne og de demokratiske rettigheder, overholdes, og at der sikres bekæmpelse af korruption, organiseret kriminalitet, hvidvask af penge, oligarkiske strukturer og nepotisme; der henviser til, at samarbejdet i tilfælde af alvorlige tilbageskridt kan standses;

B. der henviser til, at Parlamentet og Rådet den 13. september 2017 vedtog en afgørelse om at yde makrofinansiel bistand til Republikken Moldova til en værdi af 100 mio. EUR inden for rammerne af IMF-programmet for at støtte landets økonomiske og finansielle reformer;

C. der henviser til, at EU gentagne gange har givet udtryk for bekymring over retsstatsprincippet, de manglende fremskridt i retsforfølgelsen af de personer, som er ansvarlige for den sag om banksvig, der blev afsløret i 2014, og de fortsatte brud på menneskerettighederne;

D. der henviser til, at Transparency Internationals korruptionsbekæmpelsesliste fra 2018 og Freedom Houses rapporter fra 2020 viser små fremskridt i Republikken Moldova i den seneste tid, mens den generelle tendens i disse indekser samt i demokratiindekset viser en forværret langsigtet tendens i demokratiets tilstand, korruption, politiske rettigheder og borgerlige frihedsrettigheder i Republikken Moldova;

E. der henviser til, at Republikken Moldovas statslige institutioner til trods for ændringer i regeringen fortsat er svage, og at Republikken Moldova fortsat kæmper med problemet med erobring af staten, eftersom koncentrationen af magt og kontrol over alle vigtige sektorer og institutioner på højeste regeringsniveau ikke er blevet betydeligt mindre;

F. der henviser til, at EU på grund af alvorlige krænkelser af retsstatsprincippet og den demokratiske proces i 2018 suspenderede udbetalingen af de sidste to rater under budgetstøtteprogrammet for reformer af retsvæsenet;

G. der henviser til, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (i sagen Ozdil m.fl. mod Republikken Moldova) den 11. juni 2019 fastslog, at Republikken Moldova havde tilsidesat retten til frihed, sikkerhed, privatliv og familieliv, da dens efterretnings- og sikkerhedstjeneste (SIS) i september 2018 tilbageholdt og tvangsmæssigt tilbagesendte fem tyrkiske statsborgere, der havde søgt om asyl; der henviser til, at denne skjulte udvisning kun er et eksempel på et systematisk mønster af tvungen og ufrivillig forsvinden, ulovlig tilbageholdelse og udvisning til Tyrkiet af tyrkiske statsborgere i dusinvis af lande rundt om i verden;

H. der henviser til, at Kommissionen efter dannelsen i juni 2019 af en regering, der forpligtede sig til at gennemføre ambitiøse reformer med et program, der fokuserer på en reform af retsvæsenet, udbetalte den første rate af den makrofinansielle bistand og genoptog udbetalingerne under sektorbudgetstøtteprogrammer, samtidig med at den erklærede, at den fortsat vil anvende streng konditionalitet; der henviser til, at Kommissionen den 10. juli 2020 godkendte udbetalingen af en anden og sidste rate på 30 mio. EUR fra sit program for makrofinansiel bistand (MFA);

I. der henviser til, at Republikken Moldova imidlertid ikke har været i stand til at få adgang til resten af de midler, der er til rådighed under dette program, som udløb i juli 2020; der henviser til, at denne bistand fortsat er betinget af gennemførelsen af tidligere aftalte reformer, navnlig dem, der har til formål at styrke retsstaten, demokratiske standarder og skabe håndgribelige resultater for borgerne;

J. der henviser til, at det moldoviske parlament i november 2019 stillede et mistillidsvotum til den regering, som blev dannet i juni 2019, og at en mindretalsregering og derefter en ny koalitionsregering er blevet dannet; der henviser til, at repræsentanter for EU-institutionerne har udtrykt bekymring over den måde, hvorpå den tidligere regering er blevet udskiftet, og med hensyn til den reformproces, som Republikken Moldova har iværksat gennem AA/DCFTA;

K. der henviser til, at den nye koalitionsregerings flertal i Republikken Moldovas parlament er blevet stadig mindre i takt med, at medlemmer forlod den regerende alliance; der henviser til, at Republikken Moldova vil afholde præsidentvalg i efteråret og i øjeblikket står over for en periode med akut politisk ustabilitet; der henviser til, at præsident Igor Dodon har understreget, at parlamentet skal opløses, og at der snarest muligt skal afholdes valg; der henviser til, at Republikken Moldovas forfatningsdomstol den 7. juli 2020 fastslog, at tidlige valg først kunne afholdes efter præsidentvalget;

L. der henviser til, at regeringerne i Rusland og Moldova den 17. april 2020 undertegnede en aftale om et lån på 200 mio. EUR fra Den Russiske Føderation til Republikken Moldova med en præferentiel rentesats på 2 %, som begge landes præsidenter havde forhandlet sig frem til; der henviser til, at denne aftale blev ratificeret den 23. april 2020, og at Republikken Moldovas forfatningsdomstol den samme dag efter en appel fremsat af medlemmer af den parlamentariske opposition suspenderede ratifikationsloven om låneaftalen, indtil den har afsluttet undersøgelsen af dens forenelighed med forfatningen; der henviser til, at formanden for forfatningsdomstolen den 6. maj 2020 rapporterede om, at de moldoviske myndigheder havde udøvet pres på forfatningsdomstolen og havde forsøgt at miskreditere dens dommere; der henviser til, at forfatningsdomstolen den 7. maj 2020 erklærede låneaftalen for forfatningsstridig; der henviser til, at der i øjeblikket forhandles om en ny låneaftale med Den Russiske Føderation;

M. der henviser til, at covid-19-pandemien har vist, at der er et stigende behov for koordinering i håndteringen af fælles trusler mellem Unionen og nabolandene; der henviser til, at Unionen har reageret på dette behov med bl.a. en finansiel hjælpepakke til sine naboer;

N. der henviser til, at det under covid-19-krisen er af afgørende betydning, at der udvises solidaritet med landene i Det Østlige Partnerskab, og at Unionen har ydet betydelig støtte til at håndtere konsekvenserne af udbruddet i regionen; der henviser til, at Republikken Moldova i denne forbindelse vil nyde godt af 87 mio. EUR i omdirigeret bilateral finansiering;

O. der henviser til, at Unionen også stiller 100 mio. EUR til rådighed for Republikken Moldova som en del af beslutningen om at yde makrofinansiel bistand til ti partnerlande i partnerskabet for at hjælpe dem med at begrænse de økonomiske konsekvenser af coronaviruspandemien; der henviser til, at den første rate af den ekstraordinære MFA-pakke vil blive udbetalt så hurtigt som muligt, eftersom aftalememorandummet med Republikken Moldova er blevet ratificeret; der henviser til, at landet for at modtage anden rate, der skal udbetales senest et år efter undertegnelsen af aftalememorandummet, skal opfylde visse betingelser; der henviser, at det er en vigtig forudsætning for Unionens makrofinansielle bistand, at landet respekterer effektive, demokratiske mekanismer, herunder et parlamentarisk flerpartisystem, retsstatsprincippet og sikrer respekt for menneskerettighederne. der henviser til, at indgåelsen af aftalememorandummet bør hilses velkommen, og at gennemførelsen af de indgåede forpligtelser bør sikres;

P. der henviser til, at Republikken Moldova har forpligtet sig internationalt og nationalt til at fremme ligestilling mellem kønnene og styrkelse af kvinders indflydelse og status; der henviser til, at landet har vedtaget foranstaltninger til fremme af kvinders politiske repræsentation, herunder gennem vedtagelse af en obligatorisk kønskvote på 40 % for de politiske partiers valglister; der henviser til, at der er behov for en yderligere indsats for at fremme målene i den nationale ligestillingsstrategi for 2017-2021, herunder tilstrækkelig finansiering og stærkere gennemførelsesmekanismer;

Q. der henviser til, at de sociale virkninger af den finansielle bistand og reformbestræbelserne på trods af alle økonomiske fremskridt har været temmelig marginale; der henviser til, at Republikken Moldova fortsat er et af de fattigste lande i Europa, der står over for en ugunstig social situation med forladte landsbyer og ekstrem fattigdom; der henviser til, at 38,5 % af arbejdstagerne i Republikken Moldova i 2018 var uformelt ansat uden adgang til nogen form for social beskyttelse;

R. der henviser til, at befolkningen i Republikken Moldova siden 1989 er faldet med næsten en tredjedel; der henviser til, at der med hensyn til demografi er tale om de værste tal i hele Europa; der henviser til, at moldovere forlader landet til fordel for højere løn og bedre uddannelse og faciliteter; der henviser til, at en sådan udvikling har dybe og langvarige politiske, økonomiske og sociale konsekvenser; der henviser til, at Republikken Moldova står over for mangel på arbejdskraft og mangel på fagfolk såsom sygeplejersker og læger; der henviser til, at de ældre, hvoraf en stor del er afhængige af pengeoverførsler, er Republikken Moldovas mest sårbare og udsat for fattigdom;

S. der henviser til, at løsningen på Republikken Moldovas problemer ikke kan løses uden for landet, og at det er nødvendigt at styrke det moldoviske folks ejerskab for at håndtere landets udfordringer; der henviser til, at det fortsat er vigtigt at tage fat på de vigtigste udfordringer som f.eks. bekæmpelse af korruption og oligarkiske strukturer, overholdelse af demokratiske standarder, behovet for at finde løsninger på mangesidige sociale problemer, at sikre mediepluralitet og bekæmpe fattigdom og udvandring;

Fælles værdier og generelle principper

1. minder om de fælles værdier, der ligger til grund for Unionen – demokrati, respekt for menneskerettighederne og de grundlæggende frihedsrettigheder samt retsstatsprincippet – også er centrale elementer i den politiske associering og økonomiske integration mellem Unionen og Republikken Moldova; bekræfter Unionens tilsagn om at støtte Republikken Moldovas europæiske kurs gennem politisk associering, økonomisk integration og de respektive reformer; bemærker, at AA/DCFTA fortsat er af afgørende betydning for Republikken Moldovas udvikling, navnlig i de nuværende ekstraordinære tider, og roser det moldoviske samfunds og de moldoviske myndigheders fortsatte engagement i denne proces; minder imidlertid om, at der skal gøres yderligere fremskridt med hensyn til dens gennemførelse, for at dens potentiale og fordele kan udnyttes fuldt ud, navnlig ved at fokusere på statslige institutioners uafhængighed, deres modstandsdygtighed over for oligarkers indflydelse, bekæmpelse af korruption, retfærdighed, styrkelse af retsstaten og forbedring af borgernes levevilkår; understreger, at AA/DCFTA var den vigtigste vektor, der tilskyndede til og støttede strukturreformer, demokrati og retsstatsprincippet;

2. glæder sig over alle intentioner om en tættere politisk, menneskelig og økonomisk integration med Unionen i overensstemmelse med princippet om differentiering og baseret på Republikken Moldovas myndigheders og samfunds performance, resultater og forhåbninger;

3. noterer sig konklusionerne i IMF's artikel IV-høring fra marts 2020 og IMF's bestyrelses sjette og endelige gennemgang af Republikken Moldovas økonomiske resultater under ordningerne for den udvidede kreditfacilitet og den udvidede lånefacilitet, navnlig med hensyn til rehabiliteringen af det moldoviske banksystem og styrkelsen af forvaltningen af den finansielle sektor;

4. glæder sig over udbetalingen af den anden rate af Unionens makrofinansielle bistand; anerkender Republikken Moldovas reformindsats på områder som bekæmpelse af korruption, styrkelse af bekæmpelsen af hvidvask af penge, vedtagelsen af en ny lov om NGO'ers aktiviteter, og bemærker, at Republikken Moldova har tilsluttet sig OECD's peer review-program for bekæmpelse af korruption (Istanbulhandlingsplanen);

5. er af den opfattelse, at udbetalingen af anden rate af EU's program for makrofinansiel bistand for 2017-2020 bør efterfølges af de moldoviske myndigheders bestræbelser på at opfylde de relevante betingelser på de områder, der vedrører en styrkelse af rammerne for bekæmpelse af hvidvask af penge, hvortil de bør levere håndgribelige og varige resultater, samt styrke nationalbankens uafhængighed;

6. opfordrer den moldoviske regering og EU til at samarbejde om at overvinde covid-19-krisens negative konsekvenser for den sociale og økonomiske udvikling;

7. glæder sig over resultatet af forhandlingerne om aftalememorandummet om et nyt ekstraordinært EU-program for makrofinansiel bistand, der tager sigte på at imødegå den negative økonomiske virkning af covid-19-pandemien;

Betydningen af associeringsaftalens gennemførelse i den igangværende politiske udvikling og forud for præsidentvalget den 1. november

8. noterer sig, at Republikken Moldovas aktivitetsprogram fra november 2019 er mindre ambitiøst end den tidligere regerings globale dagsorden for 2030, og er bekymret over, at politisk ustabilitet og hyppige regeringsændringer påvirker gennemførelsen af AA/DCFTA-bestemmelserne og sænker reformtempoet; støtter sammenkoblingen af den næste associeringsdagsorden med den nye nationale handlingsplan for gennemførelse af associeringsaftalen og understreger betydningen af en hurtig vedtagelse af den nye dagsorden som et instrument til at fremskynde gennemførelsen af associeringsaftalen og ajourføre dens prioriteter med aktiv parlamentarisk deltagelse og input fra civilsamfundet og andre interessenter i EU og Republikken Moldova; fastholder, at EU's fortsatte politiske og finansielle støtte stadig er betinget af, at der gennemføres konkrete reformer, navnlig når det gælder retsstatsprincippet og retsvæsenet; gentager i denne forbindelse, at det er vigtigt at gennemføre alle de prioriterede reformer, der er aftalt i associeringsdagsordenen, og at opfylde forhåndsbetingelserne for udbetaling af den anden og tredje rate af den makrofinansielle bistand;

9. glæder sig over Republikken Moldovas konstruktive bidrag til samarbejdet inden for Det Østlige Partnerskab og opfordrer til en permanent og intensiveret politisk udveksling mellem landene i AA/DCFTA'er og Kommissionen om associeringsrelaterede reformer; opfordrer Kommissionen til at gøre korrekt brug af de eksisterende mekanismer til fortsat at overvåge den konkrete gennemførelse af reformer og udvikle en konditionalitetsmekanisme, herunder klare benchmarks, med en meningsfuld inddragelse af civilsamfundet, navnlig på lokalt plan; anser det i denne forbindelse for afgørende at optrappe den finansielle støtte til civilsamfundsorganisationer, som spiller en afgørende rolle med hensyn til at fremme deltagelse i offentlige debatter og overvåge både de moldoviske myndigheders indsats og effektiviteten af Unionens politikker for landet; foreslår desuden, at erfaringerne fra støttegruppen for Ukraine anvendes til at skabe en lignende struktur for Republikken Moldova med henblik på at øge effektiviteten og synligheden af Unionens støtte;

10. understreger, at situationen i Republikken Moldova bør overvåges nøje på lang sigt, herunder i perioden op til valget, i overensstemmelse med OSCE/ODIHR's normale praksis og standarder, navnlig i den nuværende kriseperiode, da det kommende præsidentvalg vil være en prøve for demokratiet og retsstatsprincippet i landet;

11. opfordrer i denne forbindelse de moldoviske myndigheder til at sikre frie og retfærdige præsidentvalg, der er fastsat til den 1. november 2020, og opfordrer indtrængende de moldoviske myndigheder til yderligere at forbedre valgloven for at sikre effektiviteten af valgretten, valgkampagnernes retfærdighed, lovgivningsprocessens gennemsigtighed og den demokratiske kontrol for at muliggøre tilstrækkelig offentlig kontrol med regeringens og parlamentets aktiviteter; kræver, at de moldoviske myndigheder undlader at ændre regler og bestemmelser til fordel for politisk vinding, hvilket altid vil ende med politiske uroligheder og ustabilitet, der påvirker forpligtelsen til at gennemføre strukturreformer; understreger med henblik på fremtidige valg betydningen af regeringens demokratiske legitimitet, gennemsigtighed i koalitionens opbygning, respekt for vælgernes vilje og vigtigheden af, at et regeringsflertal afspejler folkets stemme;

12. opfordrer de moldoviske myndigheder til at styrke de demokratiske mekanismer, herunder et parlamentarisk flerpartisystem, og sikre frie, uafhængige og pluralistiske medier samt lige adgang til finansiering og medier; kræver i denne forbindelse, at de moldoviske myndigheder styrker modstandsdygtigheden mod desinformation og manipulation af oplysninger fra indenlandske og udenlandske aktører, online og offline, og gennemfører foranstaltninger for at tackle det endnu mere presserende behov for at løse problemet med køb af stemmer, intimidering af valgobservatører, bestikkelse i forbindelse med valg og andre korrupte praksisser samt misbrug af statslige midler, da disse praksisser underminerer og ødelægger alle demokratiske bestræbelser, der er gjort af de politiske aktører i Republikken Moldova;

13. understreger behovet for en stærk og retfærdig politisk rivalisering mellem præsidentkandidaterne, hvilket ikke ville være muligt uden et sundt og gennemsigtigt system til finansiering af partier og præsidentkampagnen;

14. opfordrer indtrængende den moldoviske regering til at træffe alle nødvendige foranstaltninger for at sikre, at borgere i Republikken Moldova, der bor i den transdnestriske region samt uden for Republikken Moldova, kan deltage i valg på en inklusiv, gennemsigtig og retfærdig måde uden udenlandsk indblanding;

Reformer og institutionel ramme

15. glæder sig over de reformer, der førte til indførelsen af en visumfri ordning med Unionen; minder om, at programmet er blevet anvendt i vidt omfang af borgerne i Republikken Moldova og er et meget godt eksempel på, hvordan gennemførelsen af AA/DCFTA berører borgernes liv ved at fremme de mellemfolkelige kontakter med andre europæere; opfordrer Unionen og Republikken Moldova til yderligere at forbedre de mellemfolkelige kontakter og udvekslinger for at opbygge gensidigt positive billeder af hinanden i befolkningerne;

16. glæder sig over, at mere end 2,3 mio. moldoviske statsborgere siden 2014 har nydt godt af den visumfri ordning, og bemærker, at Republikken Moldova ifølge Kommissionens seneste rapport fortsat opfylder visumliberaliseringskravene, og at visumfri indrejse fortsat skaber positive økonomiske, sociale og kulturelle fordele for både Unionen og Republikken Moldova; opfordrer begge parter til også at opretholde den frie bevægelighed for personer også under kriser;

17. anerkender den indsats, som de moldoviske myndigheder har gjort for at gennemføre de anbefalinger, der er skitseret i de årlige rapporter om mekanismen til suspension af visumfritagelsen; anbefaler, at gennemførelsen af de benchmarks, der er forbundet med visumliberaliseringspolitikken, fortsættes, og opfordrer myndighederne til at fortsætte disse bestræbelser på at opfylde benchmarkene for visumliberalisering, navnlig inden for bekæmpelse af korruption, for at styrke retsvæsenet, anvende lovgivningen om bekæmpelse af hvidvask af penge og træffe konkrete foranstaltninger til at håndtere stigningen i antallet af grundløse asylansøgninger; er i denne forbindelse bekymret over stigningen i antallet af moldoviske statsborgere, som opholder sig ulovligt i Schengen+-området (stigning på 47 %), og over stigningen i antallet af asylansøgninger (stigning på 48 %); opfordrer indtrængende de moldoviske myndigheder til yderligere at gennemføre de forpligtelser, der er indgået i forbindelse med den liberaliserede visumordning for Schengenområdet på området effektiv migrationsstyring, og til at sikre asylrettigheder for tredjelandsansøgere i Republikken Moldova;

18. glæder sig over, at Republikken Moldovas parlament har vedtaget en lang række retsakter i overensstemmelse med landets forpligtelser i associeringsaftalen, nemlig om den offentlige forvaltning, forvaltning af offentlige finanser og reformer af retssystemet; understreger betydningen af en fuld gennemførelse af disse retsakter, herunder gennem vedtagelse af afledt ret;

19. glæder sig over de fremskridt, der er gjort med hensyn til forvaltning af offentlige finanser, og opfordrer de moldoviske myndigheder til at fremskynde gennemførelsen af andre AA/DCFTA-reformer baseret på en forbedring af retsstatsprincippet;

20. anerkender Republikken Moldovas væsentlige skridt for at øge den offentlige forvaltnings resultater; opfordrer med henblik herpå den moldoviske regering til at sikre fuld gennemførelse af reformen af den offentlige forvaltning for 2016-2020 i overensstemmelse med OECD/SIGMA-principperne for den offentlige forvaltning; opfordrer endvidere de moldoviske myndigheder til at øge gennemsigtigheden og bekæmpe den udbredte korruption i den offentlige forvaltning og til at oprette en national skole for offentlig forvaltning;

21. understreger, at en mere effektiv og bæredygtig gennemførelse af associeringsaftalen skyldes en upartisk og professionel forvaltning af statslige institutioner og agenturer; gentager i denne forbindelse sin bekymring over manglen på en konstant forpligtelse til forbedringer i den offentlige sektor, som afholder kompetente personer fra at gøre karriere i den offentlige forvaltning, og understreger behovet for udvikling af en professionel offentlig forvaltning og tilskyndelse af unge til at påbegynde en karriere i den offentlige sektor for at opnå en mere gennemsigtig forvaltning, hvor nepotisme og favoritisme ikke fører til kronisk politisering;

22. opfordrer indtrængende til, at der hurtigst muligt indledes en mere omfattende decentraliseringsreform, herunder en reform af Republikken Moldovas administrative territoriale system, regional udvikling og administrativ decentralisering med mulighed for at tilvejebringe lokale skatter; understreger i denne forbindelse behovet for et mere dybtgående og bredere samarbejde mellem lokale myndigheder, et reduceret antal lokale myndigheder og yderligere foranstaltninger for at sikre deres større uafhængighed og mindske deres driftsomkostninger; opfordrer de moldoviske myndigheder til at opretholde principperne om lokalt demokrati og lokalt selvstyre i overensstemmelse med den europæiske konvention om lokalt selvstyre ved at stille passende kompetencer og tilstrækkelige midler til rådighed for de lokale myndigheder og ved at sikre deres effektivitet;

23. er bekymret over den høje koncentration og politisering af medie- og reklamesektorerne, hvilket fører til et lavt niveau af offentlig tillid til medierne; opfordrer de moldoviske myndigheder til at fortsætte reformen af mediesektoren med en stærkere inddragelse af civilsamfundet i processen, og opfordrer Republikken Moldova til at revidere den audiovisuelle lov og liberalisere reklamemarkedet i overensstemmelse med europæiske standarder for mediefrihed og -pluralisme som anbefalet af Kommissionen og Venedigkommissionen for at sikre fuld gennemsigtighed i ejerskabet på medie- og reklamemarkedet;

24. mener, at en styrkelse af mediepluralisme og dens uafhængighed bør være en prioritet for Unionen og Republikken Moldova i deres partnerskabsforbindelser, og at dette også bør afspejles i de finansielle tildelinger; opfordrer Kommissionen til at øge støtten til de uafhængige medier, herunder i regionerne; opfordrer indtrængende de moldoviske myndigheder til at afstå fra at udnytte covid-19-pandemien til at vedtage foranstaltninger, der indskrænker ytringsfriheden og begrænser mediernes evne til at rapportere om den samlede dimension af coronakrisens følger for samfundet på en uafhængig og upartisk måde; udtrykker bekymring over spredningen af falske nyheder og desinformation i Republikken Moldova under coronaviruskrisen og påpeger behovet for, at både de lokale myndigheder og Unionen udvikler specifikke programmer, der fremmer mediekendskab, bekæmper desinformation og støtter kvalitetsfyldt og faktatjekket medieindhold;

25. opfordrer indtrængende de moldoviske myndigheder til at fremme frie og uafhængige medier og, herunder ved at foretage en uafhængig revision, til at sikre effektiviteten af det audiovisuelle råd som en uafhængig tilsynsmyndighed, bekæmpe den fortsatte intimidering af journalister, politiseringen og manglen på gennemsigtighed i offentlige og reguleringsmæssige institutioner, offentlighedens manglende adgang til information og medieindhold af høj kvalitet samt sikre gennemsigtighed i ejerskabet af medierne;

26. understreger, at Unionen er den største yder af bistand til Republikken Moldova; bemærker med stor bekymring den fortsatte propaganda, de desinformationskampagner og nedværdigende budskaber fra ledende politikere mod Unionen, som tegner et forvrænget og urealistisk billede i det offentlige fjernsyn og i medierne; beklager sådanne offentlige angreb på Unionens bistand og image, da de undergraver gennemførelsen af associeringsaftalen og forbindelserne mellem EU og Republikken Moldova; opfordrer de moldoviske myndigheder til at sætte en stopper for de desinformationskampagner og EU-fjendtlige propagandakampagner, som borgerne i Republikken Moldova generelt er udsat for, og til at optrappe støtten til kampen mod falske nyheder, hybrid krigsførelse inden for kommunikation, målrettede desinformationskampagner og forringelsen af mediers programmer; understreger, at politisk engagement i massemedier strukturelt undergraver de grundlæggende frihedsrettigheder og adgangen til information;

27. beklager, at den nuværende regering i Chișinău gradvist distancerer sig fra den europæiske kurs til skade for landets demokratiske forhåbninger, og opfordrer indtrængende alle proeuropæiske politiske partier til at finde løsninger gennem dialog med henblik på at sikre kontinuiteten i Republikken Moldovas europæiske integrationsproces og til fuldt ud at udnytte alle de fordele, som AA/DCFTA giver;

28. opfordrer de moldoviske myndigheder til at gøre en større indsats for at sikre, at mulighederne i AA/DCFTA og EU's bistand og programmer når ud til det lokale niveau, herunder til de fjerntliggende dele af landet, navnlig i landdistrikterne, med henblik på at sætte borgerne i stand til at presse på for positive forandringer i deres lokalsamfund, navnlig dem, der er mere sårbare over for postsovjetiske holdninger og russisk manipulation;

29. er af den opfattelse, at myndighederne bør give gennemsigtige oplysninger om den eksterne bistand, som de har til hensigt at søge om, og at finansiering fra Den Russiske Føderation bør drøftes åbent i parlamentet og med eksperter og civilsamfundet, herunder hvad angår de geostrategiske betingelser og den langsigtede indvirkning på økonomien, der kommer fra denne form for finansiering; mener, at myndighederne, når det gælder konditionalitet, der er knyttet til EU's finansielle bistand, også bør give offentligheden de nødvendige forklaringer; understreger, at EU-konditionaliteter skal ses som muligheder for at gennemføre de nødvendige reformer;

30. fremhæver behovet for at bekæmpe russisk desinformation gennem faktabaserede og tilgængelige oplysninger af høj kvalitet samt gennem offentlige kampagner, der sigter mod at øge offentlighedens bevidsthed; opfordrer myndighederne i Republikken Moldova til at stræbe efter mere et indgående samarbejde med Unionen og dens medlemsstater med henblik på at styrke gennemførelsen af god praksis og løsninger til bekæmpelse af desinformation, propaganda, manipulation og fjendtlig indflydelse, som udføres af eksterne kræfter med henblik på at splitte og destabilisere landene i Det Østlige Partnerskab og undergrave integriteten af deres politiske processer og deres forbindelser med Unionen;

31. anerkender de fremskridt, som det moldoviske parlament har gjort med vedtagelsen af den nye lov om ikke-kommercielle organisationer som en del af konditionalitetskravene for at opnå makrofinansiel bistand fra EU; forventer, at en hurtig og effektiv gennemførelse af den vil fremme fuld respekt for civilsamfundets og ikkestatslige organisationers rettigheder og frihedsrettigheder samt foreningsfriheden, og opfordrer Moldovas regering til i højere grad at støtte udviklingen af civilsamfundet; påpeger den centrale rolle, som NGO'er spiller i ethvert demokratisk samfund, og udtrykker håb om, at den nye lovgivning vil forbedre gennemsigtigheden i den offentlige beslutningstagning og skabe en moderniseret ramme for civilsamfundets funktion i landet; opfordrer indtrængende de moldoviske myndigheder til at afstå fra ethvert pres på NGO'er og andre civile aktører; beklager, at politiske embedsmænd generelt udviser mistillid og en fjendtlig holdning over for civilsamfundet; opfordrer indtrængende til en mere meningsfuld og aktiv inddragelse af civilsamfundet i den politiske beslutningsproces og gennemførelsesprocesserne, navnlig hvad angår menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, i forbindelse med hvilke NGO'er kan fungere som vagthund og holde de respektive statslige institutioner ansvarlige; opfordrer i denne forbindelse Kommissionen og medlemsstaterne til at yde politisk, teknisk og finansiel støtte til civilsamfundet og opfordrer indtrængende EU-institutionerne til at indføre klare regler, der kan bidrage til at undgå, at der ydes tilskud til "GONGO'er" (NGO'er etableret og finansieret af regeringer gennem uformelle kanaler);

32. opfordrer de moldoviske myndigheder til at fremme gennemsigtighed i den offentlige beslutningstagning og sikre behørig inddragelse og høring af interessenter og civilsamfundet i alle faser, hvilket også vil øge den offentlige kontrol og den sociale accept af de gennemførte reformer;

33. glæder sig over de ændringer af valglovgivningen, som blev vedtaget i august 2019, og den moldoviske forfatningsdomstols afgørelse fra februar 2020 om territoriale krav til at stifte politiske partier;

34. påpeger, at covid-19-krisen har vist, at Republikken Moldovas sundhedssystem er underudviklet og kæmper for at klare den seneste tids kraftige stigning i antallet af tilfælde; opfordrer indtrængende Kommissionen, medlemsstaterne og Republikken Moldova til at øge samarbejdet om den offentlige sundheds modstandsdygtighed, udveksle bedste praksis og samarbejde med civilsamfundet, erhvervslivet og SMV'erne om etablering af strategier for epidemier med fokus på de mest sårbare grupper i samfundet; opfordrer den moldoviske regering til at styrke sundhedssystemet, forbedre sanitetsstandarderne, navnlig på hospitaler, samt give befolkningen alle relevante oplysninger om pandemien på en gennemsigtig og inklusiv måde;

Samarbejde inden for den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP) og fremskridt med at løse konflikten i Transdnestrien

35. glæder sig over Republikken Moldovas deltagelse i missioner og operationer under den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik (FSFP) samt i efterforskninger vedrørende cybersikkerhed og cyberkriminalitet og Republikken Moldovas samarbejde med NATO og dens tilslutning til EU's FUSP-erklæringer; opfordrer EU-institutionerne til at inddrage Republikken Moldova i nye samarbejdsformer om efterforskninger vedrørende cybersikkerhed, hybride trusler og cyberkriminalitet;

36. anerkender betydningen af Den Europæiske Unions grænsebistandsmission i Moldova og Ukraine (EUBAM) for at harmonisere grænseforvaltningen og toldordningen med Unionens ordning, også med henblik på løsningen af spørgsmålet om Transdnestrien;

37. anerkender Republikken Moldovas enestående erfaring og ekspertise og det bidrag, som den kan yde til Unionens fælles sikkerheds- og forsvarspolitik, og tilskynder til et dybere samarbejde om EU-relaterede forsvarspolitikker, herunder deltagelse i PESCO, når spørgsmålet om tredjelandes deltagelse er afklaret;

38. gentager EU's støtte til Republikken Moldovas suverænitet og territoriale integritet og til bestræbelserne inden for rammerne af 5+2-forhandlingsprocessen med henblik på at nå frem til en fredelig, varig, samlet, politisk løsning på konflikten i Transdnestrien på grundlag af respekten for Republikken Moldovas suverænitet og territoriale integritet inden for dens internationalt anerkendte grænser med en særlig status for Transdnestrien, der sikrer beskyttelse af menneskerettighederne, også i de områder, der for øjeblikket ikke kontrolleres af de forfatningsmæssige myndigheder; minder om, at FN's Generalforsamling den 22. juni 2018 vedtog en resolution, der indtrængende opfordrer Den Russiske Føderation til at trække sine tropper og våben betingelsesløst tilbage fra Republikken Moldovas område og bekræfter sin støtte til den øjeblikkelige gennemførelse af denne resolution;

39. opfordrer den moldoviske regering til fortsat at fremme et klima, der er gunstigt for bilæggelse af konflikter, og støtte aktiviteter, der øger tillid og mellemfolkelige kontakter på tværs af konfliktsplittede samfund;

40. anerkender den øgede gensidige afhængighed mellem Republikken Moldova og dens region Transdnestrien og begges stabilitet som den vigtigste faktor for forebyggelse og løsning af sikkerhedsudfordringer såsom hybride trusler, cyberangreb, utidig indblanding i valg ved brug af internettet, desinformation og propagandakampagner og tredjeparters indblanding i politiske, valgmæssige og andre demokratiske processer;

41. glæder sig over den moldoviske regerings bestræbelser på at udvide fordelene ved DCFTA og den visumfri ordning til at omfatte regionen Transdnestrien, hvilket har muliggjort en betydelig vækst i mobiliteten og handelen med regionen samt alle aktiviteter, der fremmer det økonomiske samarbejde og øger udvekslingen af varer og tjenesteydelser mellem Republikken Moldova og Transdnestrien;

42. mener, at DCFTA ved at garantere toldfri adgang til EU's markeder for transdnestriske virksomheder, der er registreret på vestbredden af Dnestr-floden, og som har været genstand for toldkontrol af moldoviske embedsmænd, har resulteret i et massivt omsving i handelsstrømmen fra Den Eurasiske Økonomiske Union til Unionen; opfordrer de moldoviske myndigheder til at gøre yderligere fremskridt i retning af handel og samarbejde med EU's markeder med henblik på at øge markedsadgangen, gennemsigtigheden, god forretningspraksis og reducere oligarkers mulighed for markedsmanipulation og monopolisering;

43. understreger, at enhver løsning på spørgsmålet om Transdnestrien skal respektere Republikken Moldovas suveræne ret til at vælge sin egen forsvars- og udenrigspolitik;

44. opfordrer indtrængende Republikken Moldovas myndigheder til at overveje udformningen og gennemførelsen af lovgivningspakker vedrørende konfliktforebyggelse og krisestyring, som var en del af den nye nationale handlingsplan for gennemførelse af associeringsaftalen i 2017-2019;

Retsstaten og god regeringsførelse

45. er bekymret over den langsomme gennemførelse af reformer af retsstaten og de demokratiske institutioner; opfordrer indtrængende Republikken Moldovas regering snarest muligt til at gennemføre reformer af retsvæsenet med henblik på at sikre retsvæsenets og de specialiserede korruptionsbekæmpende institutioners uafhængighed, upartiskhed og effektivitet; opfordrer i den forbindelse den moldoviske regering til at sikre en gennemsigtig proces med udarbejdelse af ændringsforslag til den moldoviske forfatning vedrørende det øverste magistratråd, og til efterfølgende at vedtage dem ved hjælp af international præcedens og god praksis i overensstemmelse med henstillingerne fra Venedigkommissionen og i samråd med Europarådet og EU-eksperter, civilsamfundet og andre interesserede aktører; beklager, at ændringsforslagene vedrørende udnævnelsen af medlemmer af det øverste magistratråd er blevet hastet igennem Parlamentet; understreger behovet for at sikre det øverste magistratråds uafhængighed og opfordrer de moldoviske myndigheder til at sikre meritbaseret udvælgelse og forfremmelse af dommere;

46. opfordrer myndighederne til at fortsætte effektive høringer med henblik på at vedtage et koncept og en handlingsplan for en reform af retsvæsenet på grundlag af en omfattende diagnose, der sikrer bred konsensus blandt interessenterne og i fuld overensstemmelse med Moldovas forfatning og europæiske normer;

47. er bekymret over den ringe grad af tillid til retsvæsenets integritet og effektivitet og af retsvæsenets modtagelighed over for politisk pres, der hæmmer dets uafhængighed; opfordrer Republikken Moldovas myndigheder til at sikre gennemsigtighed i udnævnelsen af dommere, og at anklagemyndigheden, det hertil knyttede personale og offentlige anklagere generelt arbejder uafhængigt og lever op til de højeste standarder for professionalisme og integritet;

48. påpeger i denne forbindelse, at manglende ressourcer og manglende viden om god regeringsførelse, retsstatsprincippet og menneskerettighederne er udbredt og påvirker den moldoviske forvaltnings effektive funktion og opfordrer Kommissionen til at øge finansieringen gennem de disponible budgetmidler og instrumenter til teknisk bistand med henblik på at styrke retsvæsenet og retshåndhævelsesmyndighedernes kapacitet og effektivitet under hensyntagen til fremskridtene i gennemførelsen af reformerne;

49. opfordrer indtrængende Republikken Moldovas myndigheder til at styrke forfatningsdomstolens fuldstændige uafhængighed og sikre, at den ikke er genstand for nogen form for politisk indblanding; afviser på det kraftigste ethvert forsøg på intimidering eller pres på forfatningsdomstolens dommere og fordømmer det enorme pres, afpresningen og den chikane, som domstolens dommerne blev udsat for, inden afgørelsen om det russiske lån blev truffet; beklager dybt forsøgene på at politisere forfatningsdomstolen og passiviteten hos anklagere og antikorruptionscentret med at forsvare forfatningsdomstolens uafhængighed;

50. er bekymret over den vedvarende langsigtede tendens til manglende fremskridt med at bekæmpe korruption i Republikken Moldova og opfordrer derfor indtrængende regeringen til at intensivere kampen mod korruption og erobring af staten samt hvidvask af penge, smugleri og organiseret kriminalitet, herunder menneskehandel; opfordrer Republikken Moldovas regering til at vedtage konkrete foranstaltninger til at styrke uafhængigheden, integriteten og effektiviteten af det nationale center for korruptionsbekæmpelse og anklagemyndighedens kontor for korruptionsbekæmpelse og til at sikre, at offentlige korruptionsbekæmpende institutioner og retshåndhævende myndigheder afpolitiseres; påpeger behovet for en vedvarende og konsekvent indsats for at forebygge og retsforfølge korruption på højt plan og organiseret kriminalitet; mener, at dette er den eneste måde at genskabe tilliden hos de moldoviske borgere og sikre, at varige reformer gennemføres i Republikken Moldova; opfordrer Kommissionen til at yde langt mere konsekvent støtte til civilsamfundsorganisationer, der overvåger svig og hvidvask af penge;

51. opfordrer indtrængende myndighederne til at intensivere indsatsen for at bekæmpe organiseret kriminalitet og opløse kriminelle systemer;

52. glæder sig over vedtagelsen af loven om sanktioner mod hvidvask af penge den 21. maj 2020 og opfordrer til en hurtig udarbejdelse af retningslinjer for anvendelsen af den nye lovgivning samt for specialiseret uddannelse for de berørte myndigheder; opfordrer alle interesserede parter til at fastholde en konsekvent indsats for at bekæmpe smugleri, hvidvask af penge, opløsning af kriminelle netværk og reducere oligarkers indflydelse; opfordrer til et øget samarbejde med Europol, Interpol og toldorganisationer som WCO og OECD's korruptionsbekæmpelsesnetværk;

53. noterer sig med bekymring konklusionerne i Kommissionens og EU-Udenrigstjenestens rapport fra 2019 om gennemførelsen af Moldovas associering, ifølge hvilken oprettelsen af instrumenter og organer, der har til formål at forhindre svig og hvidvask af penge, har været langsom; forventer, at den nye regering bygger videre på de seneste skridt, som den tidligere regering har taget med hensyn til bekæmpelse af korruption og optrævling af kriminelle systemer og ordninger for hvidvask af penge;

54. noterer sig de foranstaltninger, der er truffet for at forfølge den massive banksvindel, der blev afsløret i 2014, og andre tilfælde af hvidvask af penge; gentager imidlertid sin bekymring over, at man fortsat på en gennemsigtig måde undlader at retsforfølge alle de personer, som er ansvarlige for den sag om banksvig, der blev afsløret i 2014, og den langsomme inddrivelse af de stjålne aktiver; gentager sin bekymring over, at der indtil videre ikke er foretaget nogen betydelig inddrivelse af aktiver, og understreger, at der skal tages yderligere skridt i denne retning; opfordrer de moldoviske myndigheder til at fremskynde retsforfølgningen, bringe alle de ansvarlige for en domstol uden yderligere forsinkelse og inddrive de uretmæssigt tilegnede midler; opfordrer medlemsstaterne til at give Republikken Moldovas myndigheder betydelig støtte i efterforskningen af sagen, hvis der bliver fremsat anmodninger herom;

55. glæder sig over vedtagelsen den 18. juni 2020 af den nye lov om afskaffelse af statsborgerskabsprogrammet gennem investeringer fra den 1. september 2020, når det eksisterende moratorium udløber; mener, at dette er et afgørende skridt i retning af at mindske risikoen for korruption, skatteunddragelse og hvidvask af penge i Republikken Moldova; bemærker, at indtil programmet er annulleret, vil kun eksisterende ansøgninger fortsat blive behandlet, og Kommissionen opfordres til nøje at overvåge, hvordan dette vil blive gjort;

56. opfordrer indtrængende Republikken Moldovas myndigheder til at øge gennemsigtigheden af finansieringen af politiske partier og til at undersøge alle uregelmæssigheder på en retfærdig og upartisk måde; understreger behovet for at bekæmpe korruption inden for den moldoviske politiske klasse; er dybt bekymret over de seneste beskyldninger om bestikkelse af medlemmer af parlamentet for at ændre politisk tilhørsforhold samt påstande om kidnapning, intimidering og pres på valgte repræsentanter; påpeger, at disse påstande skal undersøges, og at en sådan adfærd er uforenelig med de værdier, som er kernen i associeringsaftalen med Republikken Moldova; henleder også opmærksomheden på de politiske partiers ansvar for at bekæmpe korruption inden for deres egne rækker; opfordrer desuden myndighederne til at sikre, at ingen midler fra velgørende fonde anvendes i valgkampen; opfordrer indtrængende myndighederne til at forbyde anvendelsen af administrative midler til fordel for den regerende politiske klasse under valgkampen;

Menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder

57. anerkender forbedringen af lovgivningen om beskyttelse af menneskerettigheder, navnlig som følge af den nye handlingsplan for menneskerettigheder 2018-2022; opfordrer de moldoviske myndigheder til betydeligt at øge indsatsen og vedtage gennemførelsesforanstaltninger og sekundær lovgivning med henblik på at opretholde disse rettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, herunder navnlig for mindretal og sårbare grupper, såsom kvinder og børn, der misbruges af menneskehandlere, sproglige mindretal, handicappede, romaer, LGBT+-personer og dermed anerkende respekten for menneskerettighederne som et afgørende kriterium og en afgørende forudsætning for et demokratisk samfund; er bekymret over, at væsentlige menneskerettighedsproblemer fortsat ikke er løst og forbliver ustraffede, som f.eks. pres og politisk motiverede retsforfølgelser og tilbageholdelser, tortur, vilkårlig tilbageholdelse, hårde og livstruende forhold i fængslerne, vilkårlig eller ulovlig indblanding i privatlivets fred, brug af tvangsarbejde eller obligatorisk børnearbejde;

58. udtrykker dyb bekymring over situationen for moldovere, som er strandet i EU's medlemsstater som følge af covid-19-krisen uden social sikring; opfordrer Kommissionen og medlemsstaterne til i forbindelse med covid-19 at sikre ligebehandling af sæsonarbejdere fra tredjelande med EU-borgere som anført i direktiv 2014/36/EU, og minder om, at disse arbejdstagere har samme arbejdsmæssige og sociale rettigheder som EU-borgere; opfordrer medlemsstaterne til at sikre ordentlige boligforhold for grænsearbejdere og sæsonarbejdere, som bør være afkoblet fra deres løn og sikre ordentlige faciliteter, respekt for privatlivets fred og skriftlige lejekontrakter, der håndhæves af arbejdstilsyn, og til at indføre standarder i denne henseende;

59. noterer sig med bekymring, at gennemførelsen af de forpligtelser, der følger af associeringsaftalen på det sociale område, navnlig inden for arbejdstilsyn, bekæmpelse af forskelsbehandling og social dialog, er begrænset; er bekymret over, at de fremskridt, der er gjort med hensyn til de makrofinansielle sårbarheder, fortsat er utilstrækkelige til betydeligt at højne levestandarden og nu er truet af covid-19-krisens konsekvenser; insisterer på obligatorisk inddragelse af fagforeninger samt civilsamfundsorganisationer i gennemførelsen af associeringsaftalerne;

60. understreger, at Unionen skal holde Republikken Moldova ansvarlig for dens forpligtelser med hensyn til associeringsaftalens sociale dimension; opfordrer Kommissionen til at forelægge en detaljeret årlig situationsrapport om gennemførelsen af de sociale og arbejdsmarkedsmæssige spørgsmål i associeringsaftalen, som ikke kun analyserer gennemførelsen af relevante EU-direktiver og -standarder, men også deres faktiske gennemførelse; opfordrer Kommissionen til at acceptere forslag fra arbejdsmarkedets parter om at indføre en mekanisme til sanktionering af overtrædelser af de aftalte standarder; foreslår at anvende makrofinansiel bistand som løftestang eller betingelse til at tvinge Republikken Moldova til at forbedre arbejdsvilkårene for dens arbejdsstyrke;

61. udtrykker sin bekymring over respekten for menneskerettighederne i regionen Transdnestrien, navnlig på baggrund af covid-19-pandemien;

62. opfordrer Kommissionen til at opgradere oversete områder i associeringsaftaler, som omfatter vigtige politikområder såsom ligestilling, den europæiske grønne pagt og forebyggelse af sundhedskriser;

63. understreger, at ligestilling mellem kønnene er en central forudsætning for bæredygtig og inkluderende udvikling; opfordrer indtrængende den moldoviske regering og de moldoviske myndigheder til at gennemføre foranstaltninger for yderligere at forbedre kvinders repræsentation og ligebehandling på alle niveauer i det politiske og samfundsmæssige liv; anmoder Kommissionen om at integrere ligestilling mellem kønnene i alle sine politikker, programmer og aktiviteter i forbindelse med Republikken Moldova og opfordrer myndighederne i Republikken Moldova til at fremme programmer, der omfatter en konsekvent ligestillingsdimension, at yde mere støtte til de mest ugunstigt stillede og sårbare grupper i samfundet, at gennemføre lovgivning til bekæmpelse af hadefuld tale og fysisk vold mod de mest sårbare grupper;

64. opfordrer indtrængende de moldoviske myndigheder til at ratificere Istanbulkonventionen, som blev undertegnet af Republikken Moldova den 6. februar 2017, men hvis ratificering halter bagefter, til trods for at den nævnes som et udtrykkeligt mål i den nationale handlingsplan for menneskerettigheder 2018-2022 og i den nationale strategi til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet 2018-2023; minder om, at vold mod kvinder og piger er udbredt i Republikken Moldova, og at to ud af fem kvinder har været udsat for fysisk og/eller seksuel vold fra en partners eller ikke-partners side siden det fyldte 15. år;

65. opfordrer til, at der tages yderligere skridt til at gennemføre den nationale lovgivning til forebyggelse og bekæmpelse af menneskehandel og en væsentlig forøgelse af kvaliteten af de tjenester, der ydes til ofre, samt til øget beskyttelse, bistand og støtte til ofre for kriminalitet, navnlig børn, i forbindelse med efterforskninger og efter retssagen; opfordrer desuden til øget støtte til ofrenes sociale reintegration; opfordrer til øget samarbejde mellem Republikken Moldovas retslige myndigheder og retshåndhævende myndigheder samt medlemsstaterne med henblik på at reducere grænseoverskridende kriminalitet, navnlig menneskehandel og handel med ulovlige stoffer;

66. opfordrer indtrængende myndighederne til at garantere retten til en retfærdig rettergang og respekt for menneskerettighederne i fængsler og afsoningsinstitutioner, herunder ved at behandle problemet med utilstrækkelig adgang til sundhedspleje; understreger i denne forbindelse, at det er nødvendigt at skabe et sikkert miljø for fanger; opfordrer desuden til, at der træffes foranstaltninger til at undgå selektiv og politisk motiveret retspleje;

67. gentager sin opfordring til de moldoviske myndigheder om at sikre, at eventuelle anmodninger om udlevering fra tredjelande behandles på gennemsigtig vis i overensstemmelse med retslige procedurer og europæiske principper og standarder;

68. opfordrer til forbedring af forholdene under frihedsberøvelse og afskaffelse af tilbageholdelse af personer med handicap på psykiatriske hospitaler mod deres vilje; opfordrer til fuldstændig afskaffelse af tortur og mishandling i fængsler som en metode til at lægge pres på fængslede eller tilbageholdte politiske modstandere;

69. anerkender de foranstaltninger, der er truffet på nationalt plan for at forebygge og bekæmpe tortur, men understreger, at Republikken Moldova fortsat hyppigt bliver dømt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for tortur og mishandling; opfordrer derfor indtrængende til, at der oprettes et fuldt uafhængigt agentur, der specifikt har til opgave at undersøge påstande om tortur og andre krænkelser af menneskerettighederne begået af politiet og andet retshåndhævelsespersonale;

70. er bekymret over, at der i den offentlige debat fortsat er tilfælde af hadefuld tale, også fra politikere samt af religiøse ledere og samfundsledere; understreger i denne forbindelse, at især kvinder og LGBTI+-personer har været genstand for dette; opfordrer offentligt ansatte til at afstå fra hadefuld tale og til offentligt at tage afstand fra hadefuld tale, når det finder sted, og til at finjustere den retlige og institutionelle ramme for bekæmpelse af hadefuld tale for at imødegå fænomenet med alle tilgængelige mekanismer;

71. minder om, at der i det moldoviske parlament allerede er blevet fremsat et lovforslag om indførelse af lovgivning af Magnitskij-typen; opfordrer det lovgivende organ til at gå videre med behandlingen af loven, som, hvis den vedtages, vil bidrage til at bekæmpe menneskerettighedskrænkelser, korruption og hvidvask af penge;

Handel og økonomisk samarbejde

72. er af den opfattelse, at EU's bistand til Republikken Moldova fortsat bør prioritere forbedring af borgernes levestandard, være målrettet mod områder såsom fremme af udviklingen af SMV'er, bistand til unge samt den generelle reform af uddannelses- og sundhedssektoren;

73. glæder sig over iværksætterinitiativer, der har til formål at udvikle forholdene for moldoviske nystartede virksomheder; anerkender imidlertid, at der er behov for yderligere reformer af den offentlige sektor og finansiel bistand for at skabe yderligere beskæftigelsesmuligheder, der vil tilskynde unge og kvalificerede arbejdstagere til at vende tilbage til deres oprindelsesland;

74. opfordrer Kommissionen til at bidrage til at tackle de økonomiske udfordringer, som unge i Republikken Moldova står over for, ved at investere i programmer, der fremmer unge og social iværksættervirksomhed, og til at styrke forbindelsen mellem uddannelsessystemets reformer og arbejdsmarkedets behov; understreger behovet for at investere i programmer, der fokuserer på unge fra landdistrikter, eftersom denne kategori er en af de mest sårbare og mangler socioøkonomiske muligheder i forhold til unge fra byområder;

75. anerkender, at fænomenet "hjerneflugt", som ofte skyldes manglende tillid til retsvæsenet, nepotisme og manglende reformer i landet, udgør en alvorlig trussel mod Moldovas fremtid og er bekymret over den omfattende emigration af moldoviske statsborgere, hvilket understreger de negative demografiske udviklingstendenser; opfordrer den moldoviske regering til at gennemføre yderligere foranstaltninger til forebyggelse og imødegåelse af et sådant fænomen, navnlig ved at skabe muligheder og forbedre vilkårene og lønningerne for unge arbejdstagere i deres hjemland, for at de kan vende hjem efter at have studeret eller uddannet sig i udlandet, og ved at støtte iværksættervirksomhed blandt unge; opfordrer Kommissionen til at fokusere på dette spørgsmål i sine programmer;

76. glæder sig over diversificeringen af den moldoviske økonomi og den betydelige stigning i handelen mellem Republikken Moldova og Unionen samt det forhold, at Unionen er den største investor i landet; glæder sig over, at EU i 2018 tegnede sig for 70 % af Republikken Moldovas samlede eksport og 56 % af dens samlede handel; opfordrer til yderligere fremskridt på områder såsom toldkodeksen, beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder, herunder geografiske betegnelser, forbedring af sundheds- og plantesundhedsstandarder, forbedring af markedsforholdene inden for energi, offentlige udbud og adgang til finansiering for SMV'er;

77. tilskynder til en fuldstændig gennemførelse af DCFTA for yderligere at øge de bilaterale handels- og investeringsforbindelser mellem EU og Republikken Moldova, herunder ved at fjerne ikketoldmæssige hindringer for handel, lette adgangen til det indre marked og gøre fremskridt med hensyn til at integrere den i det; minder om, at DCFTA med Republikken Moldova skal overholde de bestemmelser, der er fastsat i kapitlerne om bæredygtig udvikling i overensstemmelse med internationale forpligtelser, navnlig Parisaftalen og WTO's regler;

78. udtrykker tilfredshed med, at det moldoviske parlament har vedtaget den europæiske Leader-metode som grundlag for sin nationale politik for landdistrikterne; opfordrer imidlertid Republikken Moldova til, bl.a. ved hjælp af særlige foranstaltninger i den næste nationale strategi for landbrug og udvikling af landdistrikter, fuldt ud at udnytte de præferentielle eksportmuligheder til Unionen gennem en mere effektiv og bæredygtig dyrkning af landbrugsjord samt en mere demokratisk adgang til og anvendelse af jord og dermed generere landbrugsprodukter, der vil øge Republikken Moldovas relative landbrugsfordele;

79. glæder sig over den lovgivningsmæssige tilnærmelse til EU-retten og opfordrer Kommissionen til at yde de moldoviske institutioner og den offentlige forvaltning teknisk og finansiel støtte til disse bestræbelser og den efterfølgende gennemførelse; understreger, at sådan støtte bør anvendes til at øge kendskabet til menneskerettigheder og retsstatsprincippet og opfordrer de moldoviske myndigheder til hurtigere at gøre fremskridt med hensyn til tilnærmelse til AA/DCFTA, herunder for så vidt angår standarder for dyresundhed og fødevaresikkerhed;

80. glæder sig over den nationale strategi "Digital Moldova 2020", men opfordrer Kommissionen til at støtte og bistå programmer og reformer for medie- og IT-færdigheder for at afspejle den nuværende digitale tidsalder og opgradere sektorsamarbejdet i den digitale økonomi; opfordrer Republikken Moldova til at opbygge en pålidelig digital markedsøkonomi, der øger behovet for fremskridt med hensyn til åbne data, udvider adgangen til digitale systemer og øger borgernes adgang til elektroniske tjenester og forskellige kommunikationsløsninger;

81. opfordrer Kommissionen til at støtte investeringer i sektorer med potentiale for udvikling, vækst og konkurrenceevne i EU, især inden for tre sektorer af strategisk betydning (dvs. bæredygtig energi og klima, det digitale indre marked og cybersikkerhed og transport);

82. opfordrer den moldoviske regering til også at fokusere på den sociale dimension af handel og bæredygtig udvikling ved respektere og håndhæve arbejdsstandarder, ratificere og fuldt ud gennemføre alle ILO-konventioner og eliminere de resterende mangler i arbejdstilsynssystemet samt at adressere arbejdstilsynssystemets begrænsninger og utilstrækkeligheder og problemerne i retsvæsenet, som har en negativ indvirkning på håndhævelsen af arbejdsstandarderne;

83. opfordrer de moldoviske myndigheder til at vedtage og gennemføre politikker, der tager sigte på at regulere deltagelsen af enheder fra jurisdiktioner, der ikke gennemfører internationale gennemsigtighedsstandarder (offshore-jurisdiktioner), eller virksomheder, der direkte eller indirekte kontrolleres af sådanne virksomheder, gennem handel med offentlige myndigheder (offentlige udbud, privatisering, koncessioner og offentlig-private partnerskaber);

84. opfordrer EU til at overveje muligheden for, at lande med en AA/DCFTA med EU tiltræder det fælles eurobetalingsområde (SEPA), idet det vil komme borgerne til gode og give SMV'er nye udviklingsmuligheder;

Energi, miljø og klimaforandringer

85. opfordrer den moldoviske regering til yderligere at reformere energisektoren for at øge modstandsdygtigheden, gennemsigtigheden af omkostninger og kontrakter i sektoren og forbedre energiuafhængigheden og -effektiviteten, navnlig ved at øge energisammenkoblingerne med Unionen, diversificere energikilder, herunder vedvarende energi, og mindske afhængigheden af fossile brændstoffer; understreger, at alle disse aspekter er af afgørende betydning for at forbedre landets energisikkerhed;

86. glæder sig over foranstaltninger til styrkelse af den institutionelle kapacitet og energireguleringsmyndighedens uafhængighed og tilskynder til, at der træffes de nødvendige og presserende foranstaltninger til gennemførelse af den tredje energipakke, inden for naturgas, og til at sikre fuld overensstemmelse med energifællesskabsretten; opfordrer navnlig Republikken Moldovas nationale agentur for energiregulering til at godkende energimarkedsregler baseret på fair konkurrence og sikre, at alle markedsdeltagere, herunder statsejede forhandlere, overholder reglerne;

87. understreger betydningen af at øge infrastruktursamarbejdet i regionen, også med henblik på at diversificere Republikken Moldovas energiforsyning og forbedre sammenkoblingen af Republikken Moldovas energisektor og samtidig sikre miljømæssig bæredygtighed;

88. understreger betydningen af diversificeringen af Republikken Moldovas elektricitetssystem; opfordrer indtrængende de moldoviske myndigheder til at sikre en rettidig gennemførelse af projektet om sammenkobling af Republikken Moldovas og Rumæniens elektricitetssystemer ved at stille den nødvendige støtte og de nødvendige ressourcer til rådighed;

89. opfordrer de moldoviske myndigheder til at fortsætte bestræbelserne på at styrke landets energisikkerhed og glæder sig over færdiggørelsen af gasrørledningen Ungheni – Chișinău inden udgangen af 2020; opfordrer endvidere Kommissionen til at inddrage Republikken Moldova i de stresstest, der gennemføres for det indre energimarked;

90. roser de ordninger, der blev aftalt mellem Republikken Moldova, Ukraine og Rumænien i december 2019 for at muliggøre gasoverførsler til Ukraine og Republikken Moldova via Trans-Balkan-rørledningen og handlingsplanen fra februar 2020 for at sikre uafhængigheden af transmissionssystemoperatøren Moldovatransgaz;

91. glæder sig over de skridt, der er taget for asynkront at sammenkoble Republikken Moldovas og EU's elektricitetssystemer via Rumænien, hvilket er en vigtig milepæl på vejen til at styrke og diversificere Republikken Moldovas energiinfrastruktur. opfordrer alle myndigheder til at opfylde målet om at forbinde Republikken Moldova med Rumæniens elnet inden 2024 med støtte fra EU;

92. glæder sig over Republikken Moldovas klima- og miljøpakke fra februar 2019 og dens nationale svar, som gjorde landet til det fjerde land i verden, der fremlagde sit opdaterede nationalt bestemte bidrag (NDC2), herunder en øget ambition om at reducere drivhusgasemissioner, for sekretariatet for FN's rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC); opfordrer til en øget indsats med hensyn til de nationale forpligtelser i forbindelse med Parisaftalen fra 2015 til bekæmpelse af klimaændringer samt til gennemførelse af klimamainstreaming i alle politikområder;

93. opfordrer Republikken Moldova til yderligere at styrke sit engagement i kampen mod klimaændringer, navnlig affaldshåndtering og forvaltning af vandressourcerne fra Nistru-floden og opfordrer Kommissionen til at lette Republikken Moldovas deltagelse i den europæiske grønne pagt og sikre, at DCFTA ikke er i strid med de miljømål og ‑initiativer, der er fastsat heri;

94. anerkender betydningen af en yderligere modernisering af uddannelsessystemet i Republikken Moldova samt den stigende rolle, som unge i alle livssektorer spiller, og opfordrer EU til at tilbyde yderligere støtte, navnlig inden for erhvervsuddannelse, for at opfylde arbejdsmarkedets behov; understreger behovet for at fremme unges muligheder for frivilligt arbejde og aktivt medborgerskab for unge og for at investere mere i unge ved at øge finansieringen til og øge deltagelsen af moldoviske repræsentanter i de eksisterende mobilitetsprogrammer, såsom Erasmus+, Et Kreativt Europa og Horisont 2020;

95. opfordrer Kommissionen til at gennemføre en høring, forberede og udarbejde skræddersyede programmer for borgerne, herunder en direkte kontakt med modtagerne via onlineplatformen for anvendelse og rapportering af anvendelsen af de midler, som disse programmer stiller til rådighed; opfordrer i denne forbindelse til, at der tages hensyn til den grønne pagt, samt til borgernes daglige behov i Republikken Moldova;

Institutionelle bestemmelser

96. understreger, at der ikke kan opnås en reel og varig udvikling uden den politiske klasses oprigtige vilje til at reformere landet og sikre en reel gennemførelse af associeringsaftalen med Unionen; opfordrer i denne forbindelse alle politiske aktører og politiske kræfter i landet til at bidrage til og iværksætte flerpartiformater og samarbejde i god tro om Republikken Moldovas strategiske mål og således bidrage til kvaliteten af demokratiet og til forbedring af befolkningens levevilkår; opfordrer i denne forbindelse de moldoviske myndigheder til at anvende Jean Monnet-dialogen til støtte for dialog mellem partierne og parlamentarisk kapacitetsopbygning;

97. opfordrer alle EU-institutionerne og medlemsstaterne i tæt samarbejde Republikken Moldovas myndigheder til bedre at informere Republikken Moldovas borgere om fordelene ved AA/DCFTA og EU's bistand;

98. opfordrer Kommissionen til at styrke Den Europæiske Unions delegation i Republikken Moldova, styrke overvågningen og fremme projektteamet i Chișinău for at hjælpe Republikken Moldova med effektivt at informere om dens tilnærmelse til EU-retten, bekæmpe desinformation og fremme positive billeder af EU og Republikken Moldova for alle berørte parter;

°

° °

99. pålægger sin formand at sende denne beslutning til Rådet, Kommissionen og næstformanden for Kommissionen/Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik og til Republikken Moldovas præsident, regering og parlament.


 

4.9.2020

 

 

 

UDTALELSE FRA UDVALGET OM INTERNATIONAL HANDEL

til Udenrigsudvalget

om den årlige gennemførelsesrapport om EU's associeringsaftale med Moldova

(2019/2201(INI))

Ordfører for udtalelse: Markéta Gregorová

 

FORSLAG

Udvalget om International Handel opfordrer Udenrigsudvalget, som er korresponderende udvalg, til at optage følgende forslag i det beslutningsforslag, det vedtager:

1. glæder sig over de positive resultater, der er opnået inden for handel og økonomi med gennemførelsen af det vidtgående og brede frihandelsområde (DCFTA), som har givet mulighed for en nyorientering af Republikken Moldovas ("Moldova") handel og for en markant stigning i handelen med EU, som tegner sig for 54 % af landets samlede handel i 2019; bemærker i denne forbindelse, at EU er Moldovas største handelspartner men også den største investor i landet; bemærker desuden, at gennemførelsen af DCFTA har været til gavn for begge parter, navnlig for landbrugs- og fødevaresektorerne;

2. opfordrer de moldoviske myndigheder til at overveje en reguleringsmæssig tilnærmelse til gældende EU-ret og en passende gennemførelse og håndhævelse af relevant lovgivning og til at fortsætte med at gøre fremskridt og gennemføre reformer, eftersom gennemførelsen af DCFTA er en vigtig mulighed for vækst for den moldoviske økonomi og for udvikling af erhvervslivet i Moldova, herunder den fortsatte udvidelse af DCFTA'en og dens fordele for regionen Transdnestrien, navnlig for så vidt angår indførelsen af moms og støtte til SMV'er, som er den største sektor i Moldovas økonomi;

3. opfordrer Kommissionen og medlemsstaterne til at støtte Moldovas strategiske mål om yderligere at frigøre det reelle potentiale, der ligger i frihandel med EU, fjerne ikketoldmæssige handelshindringer, lette adgangen og gå videre med integrationen i det europæiske indre marked;

4. glæder sig over udbetalingen af anden rate af den makrofinansielle bistand til Moldova og anerkender Moldovas bestræbelser på at opfylde de relevante betingelser; udtrykker sin støtte til indgåelsen af aftalememorandummet om et nyt ekstraordinært EU-program for makrofinansiel bistand, der tager sigte på at imødegå den negative økonomiske virkning af covid-19-pandemien, og ser frem til gennemførelsen af de underliggende forpligtelser; minder om betydningen af betingelserne for makrofinansiel bistand, navnlig betingelsen om at stille bistand til rådighed på grundlag af reelle demokratiske reformer, der opfylder kriterierne og fører til tilnærmelse til den gældende EU-ret, og minder om nødvendigheden af "mere for mere"-incitamentet; udtrykker i denne forbindelse beklagelse over Moldovas utilfredsstillende niveau af efterlevelse af EU's krav, navnlig for så vidt angår retsvæsenet, energireformen og toldkodeksen, hvilket førte til Kommissionens beslutning om at annullere den tredje tranche af den makrofinansielle bistand til Republikken Moldova; udtrykker bekymring over, at fremskridtene med hensyn til undersøgelsen af banksvindlen fra 2014 og den dertil knyttede inddrivelse af aktiver stadig er begrænsede; opfordrer Kommissionen til at bistå de moldoviske myndigheder med at undersøge denne sag, hvis det er nødvendigt, og til at opsøge uafhængig ekspertise og samarbejde med Republikken Moldovas civilsamfund for at vurdere fremskridtene fuldt ud;

5. glæder sig over færdiggørelsen og vedtagelsen af den nye moldoviske toldkodeks, som vil bidrage til bedre investeringer og et konkurrencedygtigt erhvervsklima; opfordrer til en større og mere engageret indsats for god regeringsførelse og tilnærmelse af retsstatsstandarderne, navnlig dem, der har til formål at styrke et uafhængigt retsvæsen; minder om, at uafhængige og depolariserede medier uden politisk indblanding udgør grundlaget for et demokratisk samfund;

6. understreger behovet for reformer, der har til formål at forbedre gennemsigtigheden, herunder i handelsrelaterede politikker, og opfordrer Moldova til fortsat at gøre fremskridt på området offentlige indkøb for at sikre modernisering og bekæmpe korruption; minder om, at det er nødvendigt, at EU og Moldova konsekvent støtter civilsamfundsorganisationer, der overvåger svig og hvidvask af penge, da de spiller en vigtig rolle for de uafhængige reguleringsmekanismer;

7. opfordrer Moldova til fuldt ud at overholde de miljømæssige mål og initiativer, der er fastsat i DCFTA, og sine internationale forpligtelser til at sikre bæredygtig handel og udvikling, navnlig Parisaftalen; glæder sig over Moldovas klima- og miljøpakke fra februar 2019 og dens nationale svar, som gjorde dette land til det fjerde land i verden til at fremlægge sit opdaterede nationalt bestemte bidrag (NDC2), herunder en forhøjet ambition om at reducere drivhusgasemissionerne, for sekretariatet for FN's rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC);

8. opfordrer Kommissionen til at støtte investeringer i sektorer med potentiale for udvikling, vækst og konkurrenceevne i EU, især inden for tre sektorer af strategisk betydning (dvs. bæredygtig energi og klima, det digitale indre marked og cybersikkerhed og transport);

9. understreger betydningen af en gradvis gennemførelse af EU's sundheds- og plantesundhedsstandarder, herunder dyresundhed og fødevaresikkerhed;

10. opfordrer den moldoviske regering til også at fokusere på den sociale dimension af handel og bæredygtig udvikling ved at adressere arbejdstilsynssystemets begrænsninger og mangler og problemerne i retsvæsenet, som har en negativ indvirkning på håndhævelsen af arbejdsstandarderne;

11. opfordrer Kommissionen til at støtte ungdomsprogrammer, der fremmer socialt iværksætteri, og til at fokusere på unge fra landdistrikterne med henblik på at styrke uddannelsessystemet og sikre, at de lever op til arbejdsmarkedets krav for således at beskytte de mest sårbare og sikre passende socioøkonomiske muligheder;

12. opfordrer EU til at overveje muligheden for, at lande med associeringsaftaler (AA) og DCFTA-lande tiltræder det fælles eurobetalingsområde (SEPA), idet det vil komme borgerne til gode og give SMV'er nye udviklingsmuligheder;

13. opfordrer Kommissionen til at opgradere oversete områder i associeringsaftaler, som omfatter vigtige politikområder såsom køn, den europæiske grønne pagt og forebyggelse af sundhedskriser;

14. opfordrer Kommissionen til at styrke Den Europæiske Unions delegation i Republikken Moldova, styrke overvågningen og fremme projektteamet i Chisinau for at hjælpe Moldova med effektivt at informere om sin tilnærmelse til EU-retten, bekæmpe desinformation og fremme positive billeder af EU og Moldova for alle berørte parter;

15. opfordrer til fortsatte forbedringer for så vidt angår konnektivitet, der letter e-handel og digital handel, og glæder sig over den nationale strategi "Digital Moldova 2020" og anerkender Moldovas bestræbelser på at opbygge en ægte digital markedsøkonomi; opfordrer Kommissionen og Moldova til at støtte og bistå programmer og reformer med sigte på at opgradere sektorsamarbejdet i den digitale økonomi.

 


OPLYSNINGER OM VEDTAGELSE I RÅDGIVENDE UDVALG

Dato for vedtagelse

3.9.2020

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

37

3

2

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Barry Andrews, Anna-Michelle Asimakopoulou, Tiziana Beghin, Geert Bourgeois, Saskia Bricmont, Udo Bullmann, Jordi Cañas, Daniel Caspary, Anna Cavazzini, Miroslav Číž, Arnaud Danjean, Paolo De Castro, Emmanouil Fragkos, Raphaël Glucksmann, Markéta Gregorová, Enikő Győri, Roman Haider, Heidi Hautala, Danuta Maria Hübner, Herve Juvin, Karin Karlsbro, Maximilian Krah, Danilo Oscar Lancini, Bernd Lange, Margarida Marques, Gabriel Mato, Emmanuel Maurel, Maxette Pirbakas, Carles Puigdemont i Casamajó, Samira Rafaela, Inma Rodríguez-Piñero, Massimiliano Salini, Helmut Scholz, Liesje Schreinemacher, Sven Simon, Dominik Tarczyński, Mihai Tudose, Kathleen Van Brempt, Marie-Pierre Vedrenne, Jörgen Warborn, Iuliu Winkler, Jan Zahradil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RESULTAT AF AFSTEMNING VED NAVNEOPRÅB
I RÅDGIVENDE UDVALG

37

+

ECR

Geert Bourgeois, Emmanouil Fragkos, Dominik Tarczynski, Jan Zahradil

GUE/NGL

Emmanuel Maurel, Helmut Scholz

NI

Tiziana Beghin, Carles Puigdemont i Casamajó

PPE

Anna Michelle Asimakopoulou, Daniel Caspary, Arnaud Danjean, Enikő Győri, Danuta Maria Hübner, Gabriel Mato, Massimiliano Salini, Sven Simon, Jörgen Warborn, Iuliu Winkler

RENEW

Barry Andrews, Jordi Cañas, Karin Karlsbro, Samira Rafaela, Liesje Schreinemacher, Marie-Pierre Vedrenne

S&D

Udo Bullmann, Miroslav Číž, Paolo De Castro, Raphaël Glucksmann, Bernd Lange, Margarida Marques, Inma Rodríguez Piñero, Mihai Tudose, Kathleen Van Brempt

VERTS/ALE

Saskia Bricmont, Anna Cavazzini, Markéta Gregorova, Heidi Hautala

 

3

-

ID

Herve Juvin, , Danilo Oscar Lancini, Maxette Pirbakas

 

2

0

ID

Roman Haider, Maximilian Krah

 

Tegnforklaring:

+ : for

- : imod

0 : hverken/eller

 

 

 


 

 

OPLYSNINGER OM VEDTAGELSE I KORRESPONDERENDE UDVALG

Dato for vedtagelse

21.9.2020

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

56

2

10

Til stede ved den endelige afstemning – medlemmer

Alviina Alametsä, Alexander Alexandrov Yordanov, Maria Arena, Petras Auštrevičius, Traian Băsescu, Anna Bonfrisco, Reinhard Bütikofer, Fabio Massimo Castaldo, Włodzimierz Cimoszewicz, Katalin Cseh, Tanja Fajon, Anna Fotyga, Michael Gahler, Kinga Gál, Sunčana Glavak, Raphaël Glucksmann, Klemen Grošelj, Bernard Guetta, Márton Gyöngyösi, Sandra Kalniete, Dietmar Köster, Andrius Kubilius, Ilhan Kyuchyuk, David Lega, Miriam Lexmann, Nathalie Loiseau, Antonio López-Istúriz White, Lukas Mandl, Thierry Mariani, David McAllister, Vangelis Meimarakis, Sven Mikser, Francisco José Millán Mon, Javier Nart, Gheorghe-Vlad Nistor, Urmas Paet, Demetris Papadakis, Kostas Papadakis, Tonino Picula, Manu Pineda, Kati Piri, Giuliano Pisapia, Jérôme Rivière, María Soraya Rodríguez Ramos, Nacho Sánchez Amor, Isabel Santos, Andreas Schieder, Radosław Sikorski, Jordi Solé, Sergei Stanishev, Tineke Strik, Hermann Tertsch, Harald Vilimsky, Idoia Villanueva Ruiz, Viola Von Cramon-Taubadel, Thomas Waitz, Charlie Weimers, Isabel Wiseler-Lima, Salima Yenbou, Željana Zovko

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere

Özlem Demirel, Angel Dzhambazki, Assita Kanko, Arba Kokalari, Dragoş Tudorache, Mick Wallace, Elena Yoncheva, Marco Zanni

 


 

 

ENDELIG AFSTEMNING VED NAVNEOPRÅB I KORRESPONDERENDE UDVALG

56

+

EPP

Alexander Alexandrov Yordanov, Traian Băsescu, Michael Gahler, Kinga Gál, Sunčana Glavak, Sandra Kalniete, Andrius Kubilius, David Lega, Miriam Lexmann, Antonio López-Istúriz White, David McAllister, Lukas Mandl, Vangelis Meimarakis, Francisco José Millán Mon, Gheorghe-Vlad Nistor, Radosław Sikorski, Isabel Wiseler-Lima, Željana Zovko, Arba Kokalari

S&D

Maria Arena, Włodzimierz Cimoszewicz, Tanja Fajon, Raphaël Glucksmann, Sven Mikser, Demetris Papadakis, Tonino Picula, Kati Piri, Giuliano Pisapia, Nacho Sánchez Amor, Isabel Santos, Andreas Schieder, Sergei Stanishev, Elena Yoncheva

RENEW

Petras Auštrevičius, Katalin Cseh, Klemen Grošelj, Bernard Guetta, Ilhan Kyuchyuk, Nathalie Loiseau, Javier Nart, Urmas Paet, María Soraya Rodríguez Ramos, Dragoş Tudorache

GREENS

Alviina Alametsä, Reinhard Bütikofer, Jordi Solé, Tineke Strik, Viola Von Cramon-Taubadel, Thomas Waitz, Salima Yenbou

ECR

Anna Fotyga, Hermann Tertsch, Angel Dzhambazki, Assita Kanko

NI

Fabio Massimo Castaldo, Márton Gyöngyösi

 

2

-

ID

Harald Vilimsky

NI

Kostas Papadakis

 

10

0

S&D

Dietmar Köster

ID

Anna Bonfrisco, Marco Zanni, Thierry Mariani, Jérôme Rivière

ECR

Charlie Weimers

GUE

Manu Pineda, Idoia Villanueva Ruiz, Özlem Demirel, Mick Wallace

 

Tegnforklaring:

+ : for

- : imod

0 : hverken/eller

 

 

Seneste opdatering: 19. oktober 2020
Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik