skip to content
 
 
 

Vabimo vas na spletni seminar o vlogi EU v novi globalni realnosti

21/06/2020

Zadnjo spletno razpravo pred poletnim premorom bomo v torek, 23. junija, posvetili vplivu pandemije na globalna razmerja moči in vlogi EU v svetu. Začnemo ob 11. uri.

Pandemija covida-19 je še pospešila preurejanje globalnih razmerij moči in okrepila napetosti med Kitajsko in ZDA. Evropska unija mora najti svojo pot in ravnotežje pri razvijanju odnosov z obema državama. V novi globalni realnosti mora biti pripravljena strateško komunicirati, se boriti proti zunanjim dezinformacijam in se nenehno prilagajati spreminjajočim se geopolitičnim razmeram, ne da bi se pri tem odrekla svojim temeljnim vrednotam.

Pandemija koronavirusa je globalna kriza, zato jo lahko rešimo le na svetovni ravni. Odločen evropski odziv pri podpori našim partnerjem je zato edini način, da ustavimo širjenje virusa in preprečimo, da pandemija ogrozi socialno stabilnost in varnost v partnerskih državah.

O vplivu pandemije na globalna razmerja moči, vlogi in položaju Evropske unije v hitro spreminjajočem se svetu, njenih odnosih z drugimi globalnimi silami ter o privlačnosti in trdnosti demokracije v današnjem svetu bodo v torek, 23. junija, ob 11. uri v spletni debati, ki jo organiziramo v sodelovanju z Vlado RS, razpravljali:

  • Milan Zver, evropski poslanec (ELS),
  • Tanja Fajon, evropska poslanka (S&D),
  • Jernej Müller, generalni direktor Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko, Ministrstvo za zunanje zadeve.
  • dr. Zlatko Šabič, Fakulteta za družbene vede, Katedra za mednarodne odnose,
  • Igor Jurič, dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja.

Pogovor bo povezoval novinar Radia Slovenija Luka Robida.

Pridružite se nam!

Če bi radi razpravo spremljali aktivno, se prijavite tukajnato pa boste po elektronski pošti prejeli vabilo s povezavo na seminar preko aplikacije Zoom (če je še nimate, si jo prej naložite na računalnik ali pametni telefon). Lahko pa nas spremljate v živo tudi na našem Facebook profilu – v tem primeru si nastavite opomnik tukaj.

Razprave se vračajo jeseni

V Pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji bomo z nizom spletnih seminarjev Evropejci proti covidu-19, ki jih organiziramo v partnerstvu z Vlado RS, nadaljevali v septembru, ko se bomo dotaknili naslednjih perečih tematik na ravni evropske politike: socialna varnost in pomoč, okrevanje evropskega gospodarstva, zeleni dogovor ter dezinformacije in lažne novice.

Oglejte si prejšnje razprave

V prvi razpravi, ki je potekala 8. maja pod naslovom Pandemija in EU – kaj smo se naučili in kako naprej, so sodelovali Romana Tomc, dr. Klemen Grošelj, Jelko Kacin in dr. Alojz Ihan, posnetek pogovora pa si lahko ogledate na tej povezavi.

V drugi spletni razpravi so 15. maja o zdravju v EU po pandemiji razpravljali Ljudmila Novak, Tanja Fajon, dr. Tina Bregant, in dr. Dušan Keber. Pogovor si oglejte tukaj.

V tretji spletni razpravi so 22. maja o dostojni starosti in medgeneracijskem sožitju v EU spregovorili dr. Milan Brglez, Cveto Uršič, Valerija Lekić Poljšak, Biserka Marolt Meden in Katja Pleško. Pogovor si lahko ogledate na tej povezavi.

V četrti razpravi, ki je potekala 29. maja pod naslovom Kako Evropa pomaga prizadetim regijam, so sodelovali Franc Bogovič, Monika Kirbiš Rojs in Zoran Stančič, posnetek pa si lahko ogledate na tej povezavi.

V peti razpravi  5. junija so o kmetijstvu in trajnostni prehrani razpravljali Franc Bogovič, dr. Jože Podgoršek, izr. prof. dr. Aleš Kuhar in Branko Ravnik. Razpravo si lahko ogledate na tej povezavi.

V šesti razpravi 12. junija o evropski pomoči podjetnikom med krizo so govorili Romana Tomc, dr. Klemen Grošelj, mag. Alenka Marovt, Lidija Jerkič, Jože P. Damijan, Marko Lotrič). Pogovor si lahko ogledate na tej povezavi.

Sedma razprava je pod naslovom Kdaj in kako do cepiva proti novemu koronavirusu potekala 19. junija, v njej pa so sodelovali dr. Milan Brglez, Irena Joveva, prof. dr. Roman Jerala, prof. dr. Borut Štrukelj, dr. Jure Gašparič, dr. Zoran Stančič. Oglejte si jo na tej povezavi.