skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 

Comunicats de premsa

L’oposició democràtica de Bielorússia ha estat guardonada amb el Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència 2020.
Els eurodiputats van aprovar dimarts propostes per regular la intel·ligència artificial a la UE amb la finalitat de promoure la innovació, l'ètica i la confiança en la tecnologia.
El PE demana normes amb visió de futur per als serveis digitals, incloses les plataformes i els mercats en línia, i un mecanisme vinculant per fer front als continguts il·lícits.
La majoria dels ciutadans de la UE dóna suport a augmentar el pressupost per a superar la pandèmia. La salut pública n'és la prioritat, seguida de la recuperació econòmica i el canvi climàtic.
La reforma de la Política Agrícola Comuna, la futura llei de serveis digitals, els aspectes ètics, jurídics i de propietat intel·lectual vinculats a la intel·ligència artificial, així com l'informe sobre igualtat de gènere en la política exterior i de seguretat de la UE, entre els assumptes destacats de la sessió plenària que comença dilluns. A més, dijous s'anunciarà el guanyador del premi Sàkharov 2020.
L’Oficina del Parlament Europeu i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona posen avui en marxa un espai setmanal didàctic i de proximitat sobre la Unió Europea, conduit per Sergi Mas, que es publicarà els divendres a diverses plataformes de podcast i també se cedirà als mitjans interessats.
© Diverses agències
Per commemorar el tercer aniversari de la mort de la periodista d’investigació maltesa, el guardó premiarà el periodisme que reflecteixi els principis i valors europeus.
Els finalistes al premi Sàkharov a la llibertat de consciència, el programa EU4Health, el nou premi de periodisme Daphne Caruana Galizia i les preparacions per a la pròxima sessió plenària, entre els temes destacats de la setmana.
© Diverses agències
L’oposició democràtica de Bielorússia, els activistes de Guapinol i Berta Cáceres i l’arquebisbe de Mossul van ser preseleccionats aquest dilluns per al Premi Sàkharov 2020.
L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i Casa Amèrica Catalunya signen un acord de col·laboració per donar visibilitat a l’agenda llatinoamericana de la institució europea i reforçar la divulgació americanista.
La UE ha d'impulsar un model de gestió forestal que garanteixi la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica dels boscos europeus, va assenyalar dijous el Parlament.
El Parlament demana als Estats membres la neutralitat climàtica per a 2050 i exigeix uns objectius ambiciosos de reducció d'emissions per al 2030 i 2040.
La UE ha d'emetre recomanacions anuals per país vinculades al mecanisme de valors fonamentals, als procediments d'infracció i a la condicionalitat pressupostària.
L'Eurocambra va aprovar dimecres el nomenament de Mairead McGuinness com a nova comissària de Serveis Financers, Estabilitat Financera i Unió dels Mercats de Capitals, així com el canvi de cartera del vicepresident Valdis Dombrovskis.
Les últimes propostes del Consell són insuficients, segons els eurodiputats, per garantir que el pressupost europeu estigui protegit de violacions a l'Estat de dret.
El Parlament Europeu es reuneix en ple a partir de dilluns per debatre i votar els objectius de reducció d'emissions de la nova llei del clima, la proposta d'establir un mecanisme europeu permanent que vigili les tendències autocràtiques i la corrupció en els Estats membres i l'augment dels fons destinats a la desocupació juvenil. També es pronunciarà sobre els canvis a la Comissió Europea i debatrà, entre altres qüestions, la possibilitat d'obrir una recerca europea sobre l'alta taxa de mortalitat a les residències.
Durant el seu discurs en l'obertura del Consell Europeu, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, va subratllar la necessitat de reconstruir l'economia europea d'una manera més justa i ecològica.
Les audiències dels nous comissaris, els nominats al Premi Sàkharov 2020, la reforma dels serveis digitals, debat amb Timmermans sobre la nova llei del clima així com els riscos i oportunitats de la intel·ligència artificial, entre els temes destacats de la setmana.
El Parlament Europeu concedeix cada any el Premi Sàkharov en reconeixement a la tasca de personalitats o col·lectius que defensen els drets humans i les llibertats fonamentals.
L'avaluació de l'actual sistema d'euroordre, el debat sobre la situació actual de Bielorússia en presència de la líder opositora Sviatlana Tsikhanouskaya i el Nou pacte migratori, són alguns dels temes que les comissions parlamentàries tractaran aquesta setmana.
La comissió de Llibertats Civils del PE tractarà aquesta tarda el funcionament de l'ordre europea d'arrest i les possibles vies de reforma per augmentar la seva eficiència.
Definicions, mètodes i criteris de salut comuns són essencials per lluitar de manera efectiva contra la pandèmia i les seves conseqüències econòmiques, segons el Parlament.
La falta de respecte a Polònia a la independència judicial i els drets de les persones LGBTI són “proves aclaparadores” de vulneració dels drets fonamentals de la UE segons el PE.
Els eurodiputats estan llestos per iniciar negociacions amb el Consell sobre la creació del Fons de Transició Justa, que alleujarà l'impacte social d'avançar cap a una economia verda.
Els eurodiputats acceleren el procediment que permetrà a la UE obtenir 750.000 milions d'euros per al pla de recuperació «Next Generation EU».
Al seu discurs, Ursula von der Leyen va repassar el que ha fet la Comissió durant l’any i va anunciar un seguit d’iniciatives europees noves.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, pronunciarà el seu primer discurs sobre l’estat de la Unió dimecres 16 de setembre a les 9.15 davant del Parlament Europeu durant la sessió plenària a Brussel·les. El debat sobre l’estat de la UE es podrà seguir en català i castellà.
El debat anual sobre l'estat de la Unió, la reforma dels recursos propis per accelerar el pla de recuperació, i el reforç del mecanisme d'ajuda als estats en cas d'emergència, entre els destacats d'una agenda carregada de temes. El ple també votarà aquesta setmana la reforma del reglament sobre les emissions dels vehicles, després de “l’escàndol del dièsel”.
Declaració del president del Parlament Europeu, David Sassoli, després de la reunió amb el negociador en cap de la UE, Michel Barnier
Continuen les negociacions sobre el pressupost a llarg termini de la UE i el Pla de recuperació entre Parlament, Consell i Comissió. L'equip negociador del Parlament Europeu per al Marc Financer Pluriennal i els Nous Recursos Propis, presidit pel president Sassoli, es reunirà dimarts per debatre l'estat de la qüestió. L'1 de setembre, la comissió de Pressupostos va aprovar la decisió sobre Recursos propis, establint les bases per a una implementació ràpida del Pla Europeu de Recuperació.
Els ciutadans i els eurodiputats elegiran conjuntament el guanyador. Els tres finalistes s’anunciaran el 12 de desembre i el guanyador es donarà a conèixer el 28 d’abril de 2021 durant la sessió plenària del Parlament Europeu.
El Parlament Europeu debatrà demà dijous, de 09.30 a 12.30, en un ple extraordinari, el resultat de la cimera del 17-21 de juliol amb el president del Consell, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen. Després del debat, els eurodiputats votaran una resolució sobre el Marc Financer Pluriennal (MFP), el sistema de Recursos Propis i el Pla per a la Recuperació d'Europa.
El president del Parlament Europeu, David Sassoli, assisteix aquest dijous 16 juliol a Madrid a la cerimònia d'Estat per les víctimes de la Covid-19.
El PE va donar suport divendres a una derogació temporal en les regles sobre assajos clínics per facilitar el desenvolupament, l'autorització i la disponibilitat de vacunes segures per a la COVID-19.El PE va donar suport dimecres a una derogació temporal en les regles sobre assajos clínics per facilitar el desenvolupament, l'autorització i la disponibilitat de vacunes segures per a la COVID-19.
Dijous 9 de juliol els dos copresidents de l'Assemblea Parlamentària Euro-Llatinoamericana (EuroLat), el co-president del Parlament Europeu, Javi López, i el president del Parlament Llatinoamericà i senador xilè, Jorge Pizarro, van participar en un diàleg sobre les conseqüències de la pandèmia de coronavirus a la UE i Llatinoamèrica. La trobada s'emmarca en el cicle “Diàlegs des de Casa” que organitza Casa Amèrica Catalunya, i que en aquesta ocasió ha comptat amb la col·laboració de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.
El Parlament tindrà una nova subcomissió, tres comissions especials i una de recerca. Els nous òrgans se centraran en fiscalitat, intel·ligència artificial, interferència estrangera, càncer i transport animal. 
Els eurodiputats van discutir amb la cancellera Angela Merkel i la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, l'estratègia i els objectius de la presidència alemanya per a el semestre.
Les prioritats de la presidència alemanya del Consell i els avenços en les negociacions sobre el nou pressupost i el pla de recuperació, a debat en el ple del Parlament que se celebra aquesta setmana. A més, els diputats també votaran les noves normes sobre el transport per carretera i debatran l'estratègia de salut pública de la UE.
El Parlament lamenta que continuï havent-hi divergències substancials malgrat el poc temps que queda per aconseguir un acord sobre la futura relació entre la Unió Europea i el Regne Unit.
El Parlament Europeu continuarà amb les negociacions del Marc Financer Pluriennal (2021-2027) i el Pla Europeu de Recuperació. Els diputats també es pronunciaran sobre la futura relació amb el Regne Unit, el racisme al món i a la UE –després de la mort de George Floyd als Estats Units-, les mesures concretes de suport al sector turístic per l’impacte de la COVID-19, la tornada a la normalitat de l'espai Schengen i la flexibilització dels requisits de capital dels bancs per fer front a la Covid-19 i facilitar el crèdit a les llars i les empreses.
Els requisits de capital dels bancs com a resposta europea a la crisi econòmica, la classificació del SARS-Cov-2 com a grup de risc 3 o 4 i les negociacions sobre les relacions de la UE i el Regne Unit després del Bréxit, són alguns dels temes destacats d'aquesta setmana.
La zona de lliure circulació de Schengen ha de recuperar la normalitat per permetre la llibertat de moviment i impulsar la recuperació econòmica, segons la comissió de Llibertats del PE.  
El president del Parlament Europeu participarà dijous 4 de juny a la plataforma online del Nova Economia Fòrum. A més, les comissions a Brussel·les debatran sobre el finançament de la PAC al nou pressupost a llarg termini, la situació de la zona Schengen i els drets humans en el context de vigilància digital pel coronavirus.
Segons una enquesta encarregada pel Parlament Europeu, la majoria (58%) dels ciutadans europeus diu haver sofert dificultats financeres des del principi de la crisi.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, presentarà al ple la revisió del pressupost a llarg termini i les seves propostes per a la recuperació, dimecres a les 13.30.
La UE ha de posar en marxa un ambiciós paquet de recuperació, en el marc del nou pressupost comunitari, per consolidar l'economia i respondre a les necessitats ciutadanes.  
L'actual crisi sanitària obliga a preparar-se amb urgència davant del risc que el nou pressupost de la UE a llarg termini no estigui llest l'1 de gener de 2021, adverteix el Parlament.
El pressupost a llarg termini (2021-2027), els plans de recuperació i el pla de contingència són alguns dels temes més destacats del ple d'aquesta setmana.
El 9 de maig de 1950 el ministre d’Afers Exteriors Francès, Robert Schuman, va pronunciar l’anomenada “Declaració Schuman” que només 5 anys després del final de la segona Guerra Mundial, anunciava la proposta de crear la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer, el primer pas per garantir que França i Alemanya no s’enfrontessin mai més en una guerra i l’embrió de l’actual Unió Europea.
Declaració del President de l’Eurocambra, David Sassoli, després de la reunió amb el grup de contacte del Marc Financer Plurianual (MFP) del Parlament Europeu.
Els vicepresidents del Parlament Europeu responsables de comunicació demanen als Estats membres que facin més per informar sobre l'acció i la solidaritat de la UE en la lluita contra el coronavirus.
El Col·legi de Periodistes de Catalunya i l'Associació de Periodistes Europeus (APEC), amb el suport de l'Oficina del Parlament Europeu de Barcelona, reprenem la ronda informativa amb eurodiputats sobre les prioritats per a la IX legislatura (2019-2024) que va quedar suspesa per la Covid-19 després de dues sessions. Les cinc trobades pendents tindran lloc entre el 12 i el 29 de maig.
El cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, intervindrà en la reunió d’aquest dijous de la comissió d’Afers Exteriors per parlar sobre l’últim informe del Servei Europeu d’Acció Exterior relacionat amb desinformació i el COVID-19.
Entre les que s’estudiaran a la reunió del dijous se’n troba una d’espanyola que demana un augment dels recursos a disposició contra la pandèmia del COVID-19.
El president del PE farà una roda de premsa el dijous 23 d'abril a les 15.30, just després d'examinar amb els líders de la UE les noves mesures per a fer front a la crisi.
El Parlament Europeu va adoptar divendres mesures addicionals perquè les ajudes europees es concedeixin amb immediatesa i flexibilitat i combatre així la pandèmia del coronavirus.
La UE necessita un paquet a gran escala per impulsar la recuperació econòmica després de la crisi de la COVID-19, incloent-hi bons garantits pel pressupost comunitari, segons el Parlament.
Hi haurà més tests i els metges i infermers rebran ajuda addicional en la seva lluita contra la COVID-19 gràcies a 3.080 milions d'euros de fons europeus aprovats el divendres pel PE.
En un debat amb Ursula von der Leyen i Charles Michel, els eurodiputats van reclamar una acció europea més coordinada per a protegir als ciutadans i sostenir l’economia.
Aquests són els temes més importants de la sessió plenària extraordinària que se celebrarà aquest dijous 16 i divendres 17 d'abril a Brussel·les.
Els 165.000 estudiants que participen en el programa Erasmus+ i els 5.000 voluntaris en esquemes de la UE han de recuperar els seus diners i mantenir el seu estatus, segons els eurodiputats.
L’ús de dades de telèfons mòbils per entendre i contenir la propagació del COVID-19 ha de garantir el respecte a la normativa vigent sobre protecció de dades i privacitat.
La presidenta de la comissió de Drets de la Dona del PE, Evelyn Regner, demana a la UE i als seus països membres reforçar el suport a les víctimes de violència domèstica durant la pandèmia.
La comissió de Peticions del Parlament Europeu tramitarà de manera urgent les peticions de ciutadans relacionades amb la pandèmia del coronavirus.
El brot del coronavirus ha donat lloc a una propagació de notícies falses i desinformació que dificulten els esforços per contenir la pandèmia.
El Parlament Europeu es reunirà en sessió plenària extraordinària els dies 16 i 17 d’abril per tramitar les noves mesures especials contra la pandèmia del COVID-19.
Com a part de la resposta conjunta de la UE al brot de COVID-19, els eurodiputats van recolzar dijous, en una sessió extraordinària, tres propostes urgents contra la malaltia.
Els eurodiputats van apel·lar dijous a la solidaritat entre els països de la UE per ajudar els ciutadans davant la pandèmia del COVID-19.
El president del Parlament Europeu, David Sassoli, expressa la seva solidaritat amb Espanya i els espanyols en un vídeo difós a les xarxes socials.
El Parlament segueix endavant amb la seva tasca principal i, per això, de manera excepcional ha introduït un mecanisme per votar a distància les mesures urgents de lluita contra la pandèmia. L’ajuda financera immediata per als Estats membres que ho necessitin, la fi dels vols fantasma, la iniciativa d'inversió en resposta al COVID-19 i les ajudes del Fons de Solidaritat, a debat i votació demà a la sessió plenària.
La UE ha llançat des de fa setmanes una bateria de mesures per a limitar l'expansió del COVID-19, garantir l'equipament mèdic, impulsar la investigació i alleujar l'impacte socioeconòmic. El Parlament Europeu celebrarà un ple extraordinari aquest dijous 26 de març per aprovar algunes d'aquestes mesures.
El Parlament treballa amb els Estats membres per garantir que la UE pugui comprar ventiladors, mascaretes i altres equips mèdics per als hospitals de tota la UE.
Les mesures de resposta a l’actual crisi sanitària han de combinar-se amb un compromís a llarg termini de la UE en l’àmbit de la investigació, segons el Parlament Europeu.
El president del PE i els líders dels grups polítics van acordar celebrar un ple extraordinari el 26 de març a Brussel·les per tramitar les mesures urgents contra el COVID-19.
Declaració del president del Parlament Europeu, David Sassoli, sobre la resposta del Parlament Europeu a la crisi del COVID-19.
Tal i com havien demanat el Parlament Europeu i la Comissió Europea, els ministres de Transport de la UE han recolzat l’establiment de “corredors verds”, donant prioritat al transport de béns essencials com aliments i equips mèdics i de protecció. El subministrament regular de béns essencials i material mèdic i de protecció dins del mercat únic és clau per atallar la crisi del COVID-19.
Declaració del president de la comissió de Llibertats Civils, Juan Fernando López Aguilar (S&D), sobre els controls d’algunes fronteres interiors de Schengen pel coronavirus.
Declaració del president del Parlament, David Sassoli, després de l'anunci del paquet de mesures de la Comissió Europea per fer front al COVID-19, que ha titllat com iniciatives que van "en la bona direcció".
La UE ha d'ajudar a Grècia a gestionar la seva frontera amb Turquia, alhora que es garanteix el dret a l'asil a qui el necessitin, van senyalar nombrosos eurodiputats el dimarts.
L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Institut Català de les Dones col·laboraran per promoure a Catalunya una iniciativa per augmentar la presència de dones expertes com a ponents a conferències i debats.
Tot i la decepció pel fracàs de la cimera extraordinària sobre el pressupost, les crisis sanitària i migratòria proven la necessitat d'un pressupost sòlid. La proposta que va negociar el Consell convertiria a la UE en "irrellevant".
El ple va rendir homenatge als treballadors sanitaris que lluiten contra el COVID-19 i va exigir que els kits de diagnòstic, mascaretes i màquines respiratòries han de produir-se a la UE i oferir-se per la seva compra a altres Estats membres, insistint en la necessitat de més fons per a la investigació del virus
Les cinc trobades pendents amb eurodiputats locals sobre les prioritats per a la IX legislatura, inicialment programades entre el 28 de febrer i el 3 d’abril, organitzades pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i l'Associació de Periodistes Europeus (APEC), amb el suport de l'Oficina del Parlament Europeu de Barcelona, queden posposades fins a nova data com a mesura de prevenció per la situació del coronavirus.
Els líders dels grups polítics han adoptat avui un calendari revisat de les activitats parlamentàries, seguint les mesures de precaució que s'han pres per frenar l'expansió del COVID-19.
Els eurodiputats de la comissió de Llibertats Civils analitzaran dijous els resultats de l'ordre europea de detenció i la possibilitat de reformar-la per millorar la seva eficiència.
Aquesta és setmana de comissions parlamentàries a Brussel·les. Aquests són els temes/esdeveniments més interessants:
El Parlament Europeu ha obert el termini de sol·licituds del Premi del Ciutadà Europeu 2020, que distingeix projectes excepcionals, ja siguin nacionals, transfronterers o paneuropeus, que promoguin la integració i la cooperació, així com els valors consagrats a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea: dignitat, igualtat, solidaritat, justícia, drets i llibertats ciutadanes.
Els eurodiputats fixen les seves prioritats abans de la propera cimera de la ONU sobre la dona, segons les quals la UE ha de respondre amb fermesa a qualsevol mesura que soscavi els drets de la dona
El Col·legi de Periodistes de Catalunya i l'Associació de Periodistes Europeus (APEC), amb el suport de l'Oficina del Parlament Europeu de Barcelona, organitzen entre el 28 de febrer i el 3 d’abril una ronda d'esmorzars informatius amb eurodiputats locals sobre les prioritats per a la IX legislatura (2019-2024).
El Parlament va demanar dimecres garantir la igualtat de condicions mitjançant compromisos ferms i una “adaptació dinàmica” de les normes de la UE i el Regne Unit
El Parlament Europeu va recolzar dimecres el tractat de lliure comerç UE-Vietnam, “l’acord més modern i ambiciós entre la UE i un país en desenvolupament”.
Els periodistes podran conèixer la legislació europea o algunes de les accions en què està treballant el Parlament Europeu a través de seminaris a Brussel·les i Estrasburg. També coorganitzaran sessions informatives amb eurodiputats, alts càrrecs i experts de la institució.
Aquesta setmana els grups polítics prepararan la sessió plenària de la setmana següent i mantindran algunes reunions de comissions a Brussel·les. Aquests són els temes/esdeveniments més interessants:
La propera setmana tindrà lloc la segona sessió plenària de l'any del Parlament Europeu a Estrasburg. Entre els principals temes que tractaran els diputats destaquen el pressupost de la UE a llarg termini (2021-2027), l'acord de lliure comerç entre la UE i el Vietnam i la relació futura amb el Regne Unit. L'hemicicle debatrà també sobre la intel·ligència artificial, la igualtat entre homes i dones i els projectes energètics prioritaris, entre altres temes. Imatges per webstream i EbS. Aquests són els temes/esdeveniments més interessants:
A partir de l'1 de febrer, el nombre i distribució d'escons al Parlament canvia com a conseqüència de la sortida del Regne Unit de la UE.
La Comissió Europea ha de presentar una estratègia ambiciosa per a la igualtat de gènere, que inclogui mesures vinculants per reduir la bretxa salarial entre homes i dones.
El Parlament Europeu ha instat avui dijous a la Comissió a adoptar mesures legislatives abans de juliol per fer realitat el carregador únic pels dispositius electrònics portàtils.
L'acord per a la sortida del Regne Unit de la UE va rebre dimecres la llum verda del Parlament Europeu, que el va aprovar amb 621 vots a favor, 49 en contra i 13 abstencions.
El Parlament Europeu avaluarà dijous la resposta de la UE a la devastació causada per les últimes inundacions a Espanya.
Al ple d'aquesta setmana a Brussel·les el Parlament Europeu commemorarà el 75è aniversari de l'alliberament d'Auschwitz i votarà l'Acord de Retirada de Regne Unit de la UE. Els diputats també debatran, entre altres temes, el carregador únic per a dispositius electrònics i la situació humanitària a les illes gregues. Imatges per webstream i EbS.
Aquesta és setmana de sessió plenària i de comissions parlamentàries a Brussel·les. Els eurodiputats votaran sobre l'Acord de Retirada del Regne Unit i commemoraran el 75è aniversari de l'alliberament d'Auschwitz. Al ple també es tractaran temes com la bretxa salarial o el carregador únic per a dispositius electrònics. Imatges per webstream i EbS.
Aquesta és setmana de comissions parlamentàries a Brussel·les. Els eurodiputats votaran si recomanen al Parlament que voti a favor de l’Acord de retirada UE-Regne Unit i sobre el tractat de lliure comerç amb el Vietnam. A més, discutiran sobre noves mesures per regular la intel·ligència artificial i sobre política exterior i seguretat comuna amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.
El Parlament Europeu reclama garanties que es protegiran els drets dels ciutadans per donar la seva aprovació a l'acord de retirada del Regne Unit de la UE.
Trobades amb ciutadans i joves han de ser les que marquin el rumb de la reforma de la Unió Europea, ha assenyalat el Parlament el avui dimecres.
Els eurodiputats donen suport al Pacte Verd proposat per la Comissió Europea però ressalten els reptes que comporta, com assegurar una transició justa i inclusiva i objectius intermedis més elevats.
La propera setmana tindrà lloc la primera sessió plenària de l'any de Parlament Europeu a Estrasburg. Entre els principals temes que tractaran els diputats destaquen la Conferència sobre el Futur d'Europa i el finançament del Pacte Verd europeu. L'hemicicle debatrà també sobre la protecció de la biodiversitat, les tensions a l'Orient Mitjà i els drets dels ciutadans després del Brèxit, entre altres temes. Imatges per webstream i EbS.