skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
01/10/2020

Negociacions pressupost UE - Sassoli: "El Parlament no està bloquejant res"

Durant el seu discurs en l'obertura del Consell Europeu, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, va subratllar la necessitat de reconstruir l'economia europea d'una manera més justa i ecològica.

"Hem de reconstruir la nostra economia i l'ocupació a la UE, i pensant, d'una vegada per sempre, des del punt de vista dels més febles i vulnerables, dels qui no tenen res, i no sols des de la perspectiva dels que ja tenen molt".

"Necessitem una política econòmica i social forta de la UE, basada en la idea d'una societat ecològicament sostenible. La reconstrucció ha de reforçar la cohesió de les nostres comunitats i consolidar una relació virtuosa entre les institucions, les i els ciutadans i el territori, de manera que les persones deixin de ser considerades simplement com a consumidors, sinó com a ciutadans conscients. Això és vital si volem abordar amb decisió les desigualtats socials i econòmiques i respondre a les demandes dels més afectats per la crisi".

A continuació, ha parlat sobre la necessitat d'abordar la bretxa digital a Europa:

"La pandèmia ha posat de manifest que la falta d'accés a Internet és una de les principals causes de l'augment de la desigualtat entre els ciutadans europeus i una forma significativa de marginació".

"En el nou món que està sorgint, l'accés a Internet hauria de considerar-se un nou dret humà. Però no hi ha drets humans sense garanties democràtiques. La Unió Europea es troba davant del repte de ser pionera i donar exemple en la democratització del món digital".

"Això exigeix una profunda reflexió i una acció política coherent amb una transició digital capaç de situar al centre les persones i els seus drets, mitjançant l'aplicació de protocols i infraestructures obertes que facin de la tecnologia una oportunitat per a molts i no un privilegi d'uns pocs. Europa necessita construir una societat digital que salvaguardi els drets, sigui innovadora i doni als ciutadans la possibilitat d'opinar sobre com es prenen les decisions relatives a la infraestructura digital".

Sobre la immigració i l'asil ha afegit:

"El recent incendi que va destruir el campament de Moria, a l'illa de Lesbos, i en general les condicions de vida d'un gran nombre d'immigrants i sol·licitants d'asil -inclosos molts nens- als nostres Estats membres són el reflex d'un retard que ja és inacceptable. La Unió Europea, el major actor econòmic del món, ha de donar exemple de coratge i arribar a un acord sobre una política comuna d'immigració i asil basada en la solidaritat i la responsabilitat. El Pacte sobre Immigració i Asil presentat la setmana passada per la Comissió és un pas endavant. El Parlament està disposat a entaular negociacions constructives amb el Consell i la Presidència alemanya".

Quant a les negociacions sobre el pròxim pressupost de la UE a llarg termini, ha assenyalat:

"Vull ser molt clar, perquè alguns missatges que s'estan enviant són totalment inacceptables: El Parlament no està bloquejant res. Les nostres demandes van en interès de les i els ciutadans europeus. Els retards es deuen a la falta de contrapropostes del Consell. El Parlament ha fet moltes concessions respecte a les posicions del Consell. Si hi ha voluntat, es pot arribar ràpidament a un acord polític".

El discurs complet està disponible aquí.

Es pot accedir a la roda de premsa del president Sassoli en aquest enllaç.