Ga naar de inhoud
 
 
Het Europees Parlement
Het Europees Parlement
 

Eerdere activiteiten

Altijd al eens willen weten hoe jouw favoriete speech klinkt in het Nederlands? Stuur deze dan voor eind september op naar epdenhaag@europarl.europa.eu. We lezen jullie favoriete toespraken voor tijdens het online Drongo Talenfestival op 2 en 3 oktober 2020.
Wij zien je dan graag op onze Europese virtuele stand! Gedurende het festival kun je meer te weten komen over vertalen en meertaligheid bij de EU. Je kunt ook een luisterzee aanzetten waarin delen van markerende politieke speeches uit de 24 taalgebieden in het NL worden voorgelezen. Zin om ook jouw favoriete speech in te sturen en te horen? 
Meer te weten over de Staat van de Unie, het programma, de evenementen door de hele EU en de livestreaming!
De dag vóór het debat over de Staat van de Unie, op 15 september, zullen vooraanstaande spelers van het Europees Parlement de prioriteiten van de Europese Unie bespreken en reageren op jouw vragen en ideeën.
Goedemorgen Europa: ontbijt met Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) en onderzoeker Jef Ausloos (UvA)
Kijk terug naar deze Goedemorgen Europa! over de rol van de EU op het gebied van gezondheidszorg en bij de ontwikkeling van een vaccin.
Het Europees Parlement reikt jaarlijks de “Prijs van de Europese Burger” uit aan personen of organisaties die zich verdienstelijk maken voor wederzijds begrip tussen de burgers van de Unie.
Kijk terug naar deze Goedemorgen Europa! over hoe de EU de financiële impact van de coronacrisis moet opvangen.
Kijk terug naar Goedemorgen Europa! over ​de hulp die de EU biedt aan de landbouw- en visserijsectoren.
Maandag 22 juni 20.30 gingen De Kiesmannen live met een nieuwe uitzending van de Niet Meer Normaal Show met Samira Rafaela.
Neem deel aan het EYE2020-evenement in Straatsburg en help samen met andere jonge Europeanen het Europa van de toekomst vorm te geven.
3de winnaar 2017: Are We Europe
Ben je tussen 16 en 30 en werk je aan een project met een Europese dimensie? Meld je aan voor de Karel de Grote prijs en win een reis naar Aken en meer.
Welke invloed hebben verdedigers van mensenrechten wereldwijd op ons in Nederland? Tijdens deze avond praten we over de Sacharovprijs en gaan we in op het buitengewone werk van de finalisten. Schrijver Abdelkader Benali draagt een ode voor aan de winnaar Ilham Tohti. Kom en laat je inspireren door de uitzonderlijke strijd van deze activisten!
Ben jij benieuwd naar de uitdagingen voor experts die zich dagelijks bezighouden met Europese onderwerpen, zoals veiligheid, klimaat en de Brexit? Heb je een vraag die je altijd al aan iemand van bijvoorbeeld Eurojust, het Joint Research Centre of het Europees Migratienetwerk wilde stellen?
Het Europees Parlement reikt ieder jaar de LUX-Filmprijs om het debat over waarden en sociale kwesties aan te moedigen. Hiermee promoot het Europees Parlement de Europese cinema. Films worden toegankelijk gemaakt voor een groter publiek in verschillende talen en culturen. De drie finalisten van de LUX-Filmprijs 2019 worden ondertiteld in de 24 officiële EU-talen.
    Hoe maken we een vuist tegen plastic afval in de EU? Praat mee tijdens een conferentie over plastic afval op 11 oktober in Rotterdam.    
Op zondag 22 september openen in Den Haag weer vele internationale organisaties en instellingen hun deuren voor het publiek voor een kijkje achter de schermen.
links: Rosan Lubbers, rechts: Margot Smeets
Uit een kleine tiental inzending voor de Europrofielwedstrijd 2018-2019  werden er 3 profielwerkstukken genomineerd. De schrijvers van de drie genomineerde werkstukken werden op 4 juni uitgenodigd om naar het Huis van Europa in Den Haag te komen voor de prijsuitreiking.
You are cordially invited to the special screening of The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov at the Movies that Matter Festival. This special event is part of a collaboration with the European Parliament to honour the winner of the 31st Sakharov Prize.
Deelnemer Nanja tijdens The City is Ours-workshop in Molenwijk, Amsterdam. Foto (c) Dalal El Ouariachi
Kom op vrijdag 8 maart tijdens de internationale vrouwendag naar de opening van de expositie “The City is Ours” in de Molenwijk in Amsterdam
Op donderdag 8 november en vrijdag 9 november 2018 vindt in Leiden de derde editie van de Brave New World festival plaats.
Kom ook en ga in gesprek met Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD, Tweede Kamer) en Bas Eickhout (Groenlinks, Europees Parlement).
Limburg, centraal gelegen in de Euregio met buurlanden België en Duitsland vlakbij, kampt al jaren met een grote jeugdwerkloosheid. Europa vindt het belangrijk om te investeren om grensoverschrijdende mogelijkheden voor jongeren te creëren. Daarom organiseert het Europees Parlement Bureau in Nederland op 4 februari 2019 in aanloop naar de Europese verkieizngen van 23 mei 2019 een bijeenkomst over (jeugd)werkloosheid en grensoverschrijdend werken.
Karel de Grote Prijs voor Jongeren 2019
Ben je tussen 16 en 30 en werk je aan een project met een Europese dimensie? Meld je aan voor de Karel de Grote prijs en win een reis naar Aken en meer.
Wat wordt er in Nederland en Europa gedaan om verkiezingsbeïnvloeding tegen te gaan? Wat zijn best practices van (digitale) stemsystemen in Nederland en Estland? En: stemmen we in 2030 nog steeds met een rood potlood in Nederland?
State of the Union
This conference is organised by the Clingendael Institute in cooperation with the Netherlands Ministry of Foreign Affairs and the European Parliament.
vlaggen.
Het Europees Parlement zoekt individuen, publieke organisaties en bedrijven met kennis en expertise op het gebied van buitenlands beleid! Daarom is er een aanbesteding geopend voor korte projecten op allerlei terreinen, zoals EU-uitbreiding, Veiligheid en Handel. Deadline voor aanmelden is 19 februari, lees verder voor meer informatie. (Engels)  
Tijdens deze interactieve avond met De Kiesmannen komen vragen voorbij als: Hoe werkt de EU? Welke kant gaan we op? En hoe zit het met de Europese verkiezingen?
Het Europees Parlement steunt film als een manier om het debat over waarden en sociale kwesties aan te moedigen. De drie finalisten van de LUX-Filmprijs 2018 worden ondertiteld in de 24 officiële EU-talen en worden dit najaar vertoond in heel Europa.
Over een half jaar zijn de Europese verkiezingen. De vorige keer zijn maar weinig jongeren gaan stemmen. Gelukkig staan een heleboel organisaties te trappelen om jongeren naar de stembus te krijgen. Voor een bepaalde partij, hun ideaal of gewoon omdat ze willen dat de stem van jongeren gehoord wordt.
Citizen0s Prize.
Voor de zomer werd bekend dat Nederland dit jaar twee winnaars van de Prijs van de Europese Burger erbij heeft. In de afgelopen maanden vonden de lokale uitreikingen van deze prijs van het Europees Parlement plaats. Stichting De Aldenborgh kreeg de prijs in Kessenich (B). Jacques Akerboom nam de prijs in Haaren in ontvangst. BeideN kregen de penning uit handen van een Nederlandse Europarlementariër.  
Hoever moeten we met de Europese Unie nog gaan? Op 12 september vond het#SOTEU debat in het Europees Parlement plaats met de voorzitter van de Europese Commissie Juncker over de Staat van de Unie, het werk & de plannen van de Europese Commissie.
Daags na de oproep van het Europees Parlement om de artikel 7-procedure tegen Hongarije te starten werd er gedebatteerd over het opzwellende anti-migratiegeluid in Europa. Op 13 september gingen Europarlementariërs en experts met elkaar in gesprek over het, in de woorden van de Hongaarse premier Orbán, `anti-migratiefront´. Locatie voor dit debat was het Humanity House in Den Haag.  
Op 23 september ben je welkom bij Het Huis van Europa, de thuisbasis van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Liaisonsbureau van het Europees Parlement in Nederland. Tijdens deze Internationale Open Dag in Den Haag, enkele dagen voor de Europese Dag van de Talen, zullen we ons richten op talen en hoe deze de geschiedenis van Europa hebben gevormd.
We spreken met de Nederlandse Europarlementariërs Kati Piri (PvdA) en Judith Sargentini (GroenLinks), de Hongaar Péter Krekó (directeur van de Hongaarse denktank Political Capital en schrijver van het boek ‘The Hungarian Far-Right’), Paul Scheffer (publicist en hoogleraar Europese Studies) en Tomas Vanheste (journalist bij De Correspondent).
Citizen0s Prize.
Sinds 2008 reikt het Europees Parlement jaarlijks de Prijs van de Europese Burger uit aan projecten, organisaties of burgers die zich inzetten voor de bevordering van wederzijds begrip en een sterkere integratie tussen burgers uit de Europese lidstaten.
Danny de Paepe - Plaatsvervangende Bureauhoofd .
Op 15 juni 2018 organiseren het Liaisonbureau van het Europees Parlement en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland een interactieve discussie “Europees burgerschap in het Nederlandse onderwijs”.
De Europese Beweging organiseert in samenwerking met o.a. de Gemeente Den Haag, het Ministerie van buitenlandse zaken, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland het Sharing Europe Festival op 24 en 25 mei in Den Haag
In het Atrium Den Haag was afgelopen weken de Sacharov Prijs foto-expositie te zien die mogelijk werd gemaakt door het Europees Parlement in samenwerking met Magnum Photos.
Het Europees Parlement vierde op 27 maart in samenwerking met het Movies That Matter Festival het 30-jarig jubileum van de Sacharovprijs met een speciale vertoning van de film Women of the Venezuelan Chaos in het Theater aan het Spui.
Movies that matter
Op dinsdag 27 maart viert het Europees Parlement in samenwerking met het Movies That Matter Festival het 30-jarig jubileum van de Sacharovprijs met een speciale vertoning van de film Women of the Venezuelan Chaos in het Theater aan het Spui.
Vrouwendag debat 9 maart 2018
Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag organiseerde het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland op 9 maart het debat ''Empowerment van vrouwen via digitale inclusie'' in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.