Ga naar de inhoud
 
 
 

Kijktip: Webinar: De Europese Unie: hoe nu verder? op woensdag 9 september 2020 van 13:00 tot 14:00

In dit webinar blikten we vooruit op de jaarlijkse Staat van de Unie toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in het Europees Parlement, die op 16 september aanstaande plaatsvindt. We bespraken met Europarlementariërs de verschillende visies op drie prangende en actuele vraagstukken.

In het voorjaar is Europa wederom in een crisis beland door COVID-19 en de diepe economische crisis. Na de Brexit is het lidmaatschap van de EU geen vanzelfsprekendheid meer. Tegelijkertijd groeit het besef dat we de EU meer dan ooit nodig hebben in deze tijden van oplopende spanningen tussen de grootmachten. We blikten vooruit op de jaarlijkse Staat van de Unie toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in het Europees Parlement, die op 16 september aanstaande zal plaatsvinden. In het debat bespraken we met Europarlementariërs de verschillende visies op drie prangende en actuele vraagstukken.

Tijdens het debat konden deelnemers vragen stellen aan de Parlementsleden. Ook konden ze voorafgaand aan het debat, bij inschrijving, al een vraag indienen.

Een economisch, sociaal of groen Europa?, met Caroline Nagtegaal (VVD), Agnes Jongerius (PvdA) en Bas Eickhout (GL)
De Europese welvaart hangt nauw samen met de Europese interne markt, maar deelt iedereen wel mee in de voorspoed? Wat kosten de Europese klimaatambities? En wat is beste remedie om ons tegen assertieve grootmachten te wapenen, een nieuwe (groene) industriepolitiek of minder Brusselse regeltjes?

Meer of minder Europa: gezondheid als casus, met Sophie in 't Veld (D66) en Bert-Jan Ruissen (SGP)
Frankrijk en Duitsland willen dat Brussel zich nu ook met het gezondheidsbeleid gaat bemoeien, maar is dat wel zo nodig? En welke Europese burgers krijgen als eerste een betaalbaar COVID-19 vaccin?

Het debat werd voorgezeten door Louise van Schaik, Hoofd EU & Global Affairs bij Instituut Clingendael.

 

Kijk HIER naar de webinar.