Ga naar de inhoud
 
 
Kijken
Kijken
 

Traineeship

Wil je een traineeship volgen bij het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Den Haag?

 .

Lees dan snel deze informatie. En kijk ook naar de ervaringen van vroegere trainees!

 .
 .

Het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Den Haag is de spreekbuis van het Europees Parlement in Nederland. Het EP is een internationale instelling en de enige rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging op Europees niveau. Dit maakt het EP tot een interessante internationale werkomgeving waar het publiek op de eerste plaats staat. Dit is zeker het geval op het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Den Haag. Wij zijn er om het EP en de Nederlandse Europarlementariërs een gezicht te geven in Nederland. Bovendien volgen wij de Europese ontwikkelingen in Nederland en de wijze waarop daarvan in de Nederlandse media verslag wordt gedaan. Ten slotte verzorgen wij contacten met het maatschappelijk middenveld en zijn wij actief op het internet.

Onze werkzaamheden bestaan onder andere uit het volgende:

 • Externe communicatie: persvoorlichting, organiseren van publieksbijeenkomsten, debatten, presentaties voor groepen, social media (Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat), verspreiden van digitaal en schriftelijk voorlichtingsmateriaal, etc. Natuurlijk hebben we ook een website (www.europeesparlement.nl) en laten we via de media regelmatig van ons horen.
 • Het beheer van het European Parliament Ambassador School programma waarin meer dan 70 Nederlandse scholen aan deelnemen en honderden scholen in de rest van de EU. Organiseren van verschillende jeugdprogramma's, zoals euroscola, europrofielwedstrijd en European Youth Event.
 • Interne communicatie: het volgen van nationale dag- en weekbladen op Europese onderwerpen, het schrijven van analyses over de berichtgeving, het maken van rapportages over de ontwikkelingen in Nederland ten behoeve van het Europees Parlement, inclusief het Presidium.
 • Onderhouden van contacten met andere overheidsinstellingen, met name Europese Commissie, Eerste en Tweede Kamer, regering, ministeries, maatschappelijke organisaties, NGO's en het bedrijfsleven.
 .

Het Europees Parlement biedt pas afgestudeerden bezoldigde stages aan, de zogenoemde traineeships met een Schuman-beurs. Deze traineeship van vijf maanden kennen vaste begindata, inschrijftermijnen en toelatingscriteria en ze worden centraal geadministreerd in Brussel. Er zijn twee soorten traineeships: de Schuman-stage "algemene optie" en de "journalistieke optie". Ook het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland heeft regelmatig mogelijkheden voor Schuman-trainees.

Voor deze trainees gelden stageperioden van vijf maanden. De uiterste data waarop sollicitaties worden geaccepteerd:

 • Indienen van aanvragen: 1 november – 30 november (middernacht) periode: 1 maart – 31 juli
 • Indienen van aanvragen: 1 juni – 30 juni (middernacht)
  periode: 1 oktober – 28/29 februari

Verder geldt het volgende:

 • Aanmelding: verplichte en tijdige registratie via de link hieronder. Houd de deadline voor registratie, per periode, strikt aan: registreren ná de aangegeven deadline is niet mogelijk.
 • Stuur daarnaast een motivatiebrief en je CV aan epdenhaag@europarl.europa.eu, t.a.v. Danny de Paepe.
 • Standplaats: doorgaans in Brussel, maar ook ons Bureau in Den Haag biedt 1 à 2 plaatsen per periode (geef je eventuele voorkeur voor Den Haag al aan bij registratie op de website)
 • Werktijden: fulltime
 • Bezoldiging: ca. 1200 euro netto per maand
 .
Registratie via deze link
 .
 .

Functieomschrijving van de trainees

Je traineeship kan bestaan uit de volgende taken:  

 • Je werkt samen met de stafmedewerker die zich bezig houdt met social media: ons bureau is zeer actief op Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat. Je houdt je bezig met de informatievoorziening van social media accounts en Youtube.
 • Je werkt aan onze websites. Dit houdt onder andere in het coördineren van de inhoud van de sites en het zelf redigeren van artikelen, alsmede het onderhouden van contacten met externe auteurs.
 • Je bent bezig met het dagelijkse nieuws: je helpt met het scannen van de dag- en weekbladen. Bovendien schrijf je regelmatig analyses in het Engels over de berichtgeving met betrekking tot het Europees Parlement. Indien nodig neem je persanalyses over speciale onderwerpen voor je rekening.
 • Je helpt mee met het leggen en onderhouden van contacten bij maatschappelijke organisaties, NGO's en dergelijke. Je organiseert studiebijeenkomsten en conferenties en je levert een bijdrage aan onze activiteiten met betrekking tot de geschreven en audiovisuele media. Daarnaast ben je betrokken bij het ontwikkelen van projecten in samenspraak met onze partners. Indien nodig vervang je werknemers van het Bureau.
 • Het beheer van het European Parliament Ambassador School programma waarin meer dan 70 Nederlandse scholen aan deelnemen en honderden scholen in de rest van de EU. Organiseren van verschillende jeugdprogramma's, zoals euroscola, europrofielwedstrijd en European Youth Event.
 • Je brengt tijdens je stage een bezoek aan Straatsburg, wanneer daar een plenaire zitting van het Europees Parlement plaatsvindt.
 .

Profiel van de trainees

Wij zoeken:

 • Een (pas) afgestudeerde student;
 • Iemand die veel feeling en ervaring heeft met social media: o.a. Twitter en Facebook zijn zeer belangrijk voor ons;
 • Iemand die van aanpakken weet en praktisch is ingesteld;
 • Iemand met een goede beheersing van de Nederlandse taal;
 • Iemand die over een goede talenkennis (met name Engels en/of Frans) beschikt;
 • Iemand die over relevante extracurriculaire ervaring beschikt;
 • Iemand met een aantoonbare interesse in internationale/Europese politiek die beschikt over analytische vaardigheden;
 • Iemand die ruime sociale vaardigheden heeft alsmede een collegiale houding;
 • Iemand die beschikt over goede PC-vaardigheden (Word, Excel, PowerPoint, etc.).
 .

Interesse?

Meer informatie kun je vragen bij:

Danny de Paepe
Europees Parlement Liaisonbureau Nederland
Korte Vijverberg 6
2513 AB Den Haag
Tel.: 070 313 54 00

Stuur een brief met CV ter attentie van Danny de Paepe naar epdenhaag@ep.europa.eu  

 .

Interesse in een traineeship bij het Europees Parlement in Brussel?

Wil je je kansen op een traineeship vergroten en heb je belangstelling om naar Brussel te gaan: registreer je dan voor de door jouw gewenste periode op de website van het Europees Parlement.

Je krijgt dan mogelijk een aanbod vanuit een andere afdeling van het Europees Parlement.

Klik hier voor meer informatie en registratie