Căutare

Rezultatele dvs.

Se afișează 10 din 370 rezultate

Curtea de Conturi

Fișe descriptive despre U.E. 27-03-2024

Curtea de Conturi Europeană (CCE) răspunde de controlul finanțelor UE. În calitate de auditor extern al Uniunii Europene, aceasta contribuie la îmbunătățirea gestiunii financiare a UE și joacă rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetățenilor Uniunii.

Procedurile decizionale interguvernamentale

Fișe descriptive despre U.E. 26-03-2024

În domeniul politicii externe și de securitate comune (PESC), precum și într-o serie de alte domenii, cum ar fi cooperarea consolidată, numirile în anumite funcții și revizuirea tratatelor, procedura de luare a Deciziilor este diferită de cea aplicată în mod obișnuit în cadrul procedurii legislative ordinare. Caracteristica predominantă în aceste domenii o constituie rolul mai proeminent al cooperării interguvernamentale. Dificultățile generate de criza datoriilor suverane au dus la utilizarea mai ...

Principiul subsidiarității

Fișe descriptive despre U.E. 26-03-2024

În cadrul competențelor neexclusive ale Uniunii, principiul subsidiarității, înscris în Tratatul privind Uniunea Europeană, definește condițiile în care Uniunea are prioritate de acțiune în raport cu statele membre.

Instrumentele PAC și reformele acestora

Fișe descriptive despre U.E. 20-03-2024

Politica agricolă comună (PAC) a înregistrat, de-a lungul timpului, șase mari reforme, cele mai recente fiind cea din 2013 (pentru cadrul financiar 2014-2020) și cea din 2021 (pentru cadrul financiar 2023-2027). Cea mai recentă reformă și noua legislație au intrat în vigoare în ianuarie 2023.

Politica UE privind Parteneriatul estic, instituită în 2009, cuprinde șase state post-sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Parteneriatul estic a fost creat pentru a sprijini eforturile de reforme economice, sociale și politice din aceste state, cu scopul de a le susține în procesul de democratizare și bună guvernare, de a le îmbunătăți securitatea energetică, protecția mediului și dezvoltarea socială și economică. Toate țările membre, cu excepția Belarusului ...

Coeziunea economică, socială și teritorială

Fișe descriptive despre U.E. 14-03-2024

Uniunea Europeană își consolidează coeziunea economică, socială și teritorială cu scopul de a promova o dezvoltare armonioasă pe întreg teritoriul său. UE vizează în special să reducă disparitățile dintre nivelurile de dezvoltare ale diverselor regiuni. Se acordă o atenție deosebită zonelor rurale, zonelor afectate de tranziția industrială, precum și regiunilor afectate de un handicap natural sau demografic grav și permanent, cum ar fi regiunile cele mai nordice, cu o densitate foarte scăzută a populației ...

Uniunea bancară

Fișe descriptive despre U.E. 07-03-2024

Uniunea bancară se bazează pe o propunere prezentată de Comisia Europeană în 2012, la câțiva ani de la izbucnirea crizei financiare grave care a început să fie resimțită în UE. Principala inovație a constat în transferarea responsabilității pentru supravegherea zilnică a celor mai mari bănci din zona euro de la nivel național la nivel european. De atunci, Băncii Centrale Europene (BCE) i s-au încredințat atât atribuții de politică monetară, cât și cu atribuții de supraveghere, chiar dacă îi revenea ...

Fondul social european Plus

Fișe descriptive despre U.E. 07-03-2024

Fondul social european (FSE) a fost înființat în temeiul Tratatului de la Roma în vederea îmbunătățirii mobilității lucrătorilor și a oportunităților de angajare. Sarcinile sale și normele de funcționare au fost ulterior revizuite, pentru a reflecta evoluțiile care au avut loc în situația economică și de ocupare a forței de muncă a statelor membre, precum și evoluția priorităților politice definite la nivelul UE.

Finanțarea politicii agricole comune fapte și cifre

Fișe descriptive despre U.E. 08-02-2024

Finanțarea politicii agricole comune a fost asigurată de-a lungul timpului dintr-un singur fond, și anume Fondul european de orientare și garantare agricolă (FEOGA), care a fost înlocuit la 1 ianuarie 2007 cu Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). Regulamentul privind PAC 2023-2027 introduce un nou model de performanță (plan strategic) pentru toate cheltuielile PAC.

Egalitatea între femei și bărbați

Fișe descriptive despre U.E. 02-02-2024

Egalitatea între femei și bărbați este unul dintre obiectivele Uniunii Europene. De-a lungul timpului, legislația, jurisprudența și modificările aduse tratatelor au contribuit la consolidarea acestui principiu și la implementarea sa în UE. Parlamentul European a fost dintotdeauna un apărător fervent al principiului egalității dintre bărbați și femei.