Sök

Dina träffar

Visar 10 av 370 träffar

Revisionsrätten

Faktablad om EU 27-03-2024

Europeiska revisionsrätten ansvarar för granskningen av EU:s finanser. Revisionsrätten bidrar som EU:s externa revisor till att förbättra EU:s finansiella förvaltning och fungerar som oberoende väktare av unionsmedborgarnas finansiella intressen.

Mellanstatliga beslutsförfaranden

Faktablad om EU 26-03-2024

Inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (Gusp), liksom på flera andra områden såsom fördjupat samarbete, vissa utnämningar och ändringar av fördragen, skiljer sig beslutsförfarandet från det ordinarie lagstiftningsförfarandet. Det som främst kännetecknar dessa områden är ett starkare mellanstatligt samarbete. Utmaningen med statsskuldkrisen har gett upphov till en ökad användning av sådana beslutsmekanismer, inte minst inom ramen för den europeiska ekonomiska styrningen.

Subsidiaritetsprincipen

Faktablad om EU 26-03-2024

Genom subsidiaritetsprincipen (närhetsprincipen), som har skrivits in i fördraget om Europeiska unionen, fastställs villkoren för när det är att föredra att EU agerar i stället för medlemsstaterna på områden där unionen inte har exklusiv befogenhet.

Den gemensamma jordbrukspolitiken har genomgått sex stora reformer, varav de senaste gjordes 2013 (för budgetperioden 2014–2020) och 2021 (för budgetperioden 2023–2027). Den senaste reformen och den nya lagstiftningen trädde i kraft i januari 2023.

EU:s östliga partnerskap, som inrättades 2009, omfattar sex före detta sovjetiska delstater: Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Georgien, Moldavien och Ukraina. Det inrättades för att stödja politiska, sociala och ekonomiska reformsträvanden i dessa länder i syfte att stärka demokratiseringen och en god samhällsstyrning, energitryggheten, miljöskyddet och den ekonomiska och sociala utvecklingen. Alla medlemmar utom Belarus ingår i den parlamentariska församlingen Euronest.

EU stärker sin ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållning för att främja en harmonisk utveckling i hela unionen. EU strävar särskilt efter att minska skillnaderna i utvecklingsnivåer i olika regioner. Särskild uppmärksamhet ägnas åt landsbygdsområden, områden som påverkas av strukturomvandlingar och regioner med allvarliga och permanenta, naturbetingade eller demografiska nackdelar, till exempel de nordligaste regionerna med mycket låg befolkningstäthet, öar samt gräns- och bergsområden ...

Bankunionen

Faktablad om EU 07-03-2024

Bankunionen bygger på ett förslag som EU-kommissionen lade fram 2012, några år efter det att den allvarliga finanskrisen hade börjat breda ut sig i EU. Den viktigaste innovationen var att överföra ansvaret för den löpande tillsynen över de största bankerna i euroområdet från nationell till europeisk nivå. Från denna tidpunkt fick Europeiska centralbanken (ECB) ansvar för både penningpolitiska uppgifter och tillsynsuppgifter, även om ECB behövde hålla dem strikt åtskilda. En annan institution – den ...

Europeiska socialfonden Plus

Faktablad om EU 07-03-2024

Europeiska socialfonden (ESF) inrättades genom Romfördraget för att förbättra arbetstagarnas rörlighet och deras möjligheter att få arbete. Fondens uppgifter och reglerna för verksamheten har därefter reviderats för att avspegla utvecklingen av det ekonomiska läget och sysselsättningen i medlemsstaterna samt de politiska prioriteringar som fastställts på EU-nivå.

Den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) finansierades tidigare genom en enda fond, Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket (EUGFJ), som den 1 januari 2007 ersattes av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu). Genom förordningen om den gemensamma jordbrukspolitiken 2023–2027 införs en ny genomförandemodell (strategisk plan) för alla utgifter inom den gemensamma jordbrukspolitiken.

Jämställdhet

Faktablad om EU 02-02-2024

Jämställdhet är ett av EU:s mål. Lagstiftning, rättspraxis och fördragsändringar har successivt bidragit till att stärka denna princip och tillämpningen av den i EU. Europaparlamentet har alltid tagit strid för jämställdhetsprincipen.