Euroopan parlamentin istuntosali 

Euroopan parlamentin istuntosali

Bryssel
Istuntosali

Istuntosalikäynti on mainio tapa tutustua maailman suurimman monikansallisen parlamentin tunnelmaan ja saada käsitys sen toimivallasta ja tehtävistä.

30-90'
10-100
24

Euroopan parlamentin istuntosali

Bryssel
Istuntosali

The Brussels Hemicycle is closed for individual visitors during the plenary session from Monday 19 October (afternoon) until Thursday 22 October. Visitors will only be able to access the Hemicycle on Monday, from 9.00 until 16.00 (last entry at 15.00). Thank you for your understanding.

Euroopan parlamentin täysistuntosali on eurooppalaisen demokratian ydin. Euroopan parlamentin jäsenet kokoontuvat täysistuntosaliin käymään täysistuntojen merkittävimpiä keskusteluja. Salissa toteutuneilla historiallisilla äänestyksillä on vaikutusta ihmisten elämään eri puolilla Euroopan unionia. 

Vierailuja täysistuntosaliin voidaan järjestää kaikilla 24:llä Euroopan unionin virallisella kielellä. Vierailut ovat ilmaisia. Ryhmiltä ja yksittäisiltä vierailijoilta vaaditaan ennakkovaraus. Vierailu täysistuntosaliin onnistuu esteettömästi.
 

Tällä hetkellä mahdollisia ovat:

 • yksittäisten vierailijoiden vierailut
 • parlamentin luennoitsijoiden pitämät etäluennot 
 • eurooppalaiset nuorisoseminaarit verkossa

Yksittäiset vierailijat

Yksittäiset vierailijat voivat tutustua istuntosaliin multimediaoppaan avulla, kuunnella esittelyn tai seurata täysistuntoa. Nämä vierailut on tarkoitettu yksittäisille henkilöille, perheille ja alle 10 hengen ryhmille. Alle 14-vuotiaat pääsevät sisään vain aikuisen seurassa. 

Täysistuntosalikäynnin yhteydessä voi myös tutustua Moninaisuudessaan yhtenäinen -taidenäyttelyyn. Se on osa Euroopan parlamentin taidekokoelmaa, johon kuuluu teoksia kaikista Euroopan unionin jäsenmaista. Lisätietoa taidekokoelmasta voi lukea tästä linkistä.

 

Multimediaoppaat 

Voit tutustua istuntosaliin omaan tahtiisi multimediaoppaan avulla. Opas toimii EU:n kaikilla 24 virallisella kielellä. Kierros multimediaoppaan avulla kestää noin tunnin. Istuntojen aikana nämä kierrokset eivät ole mahdollisia.

Voit ladata multimediaoppaan ennen vierailusi alkua. EP Visit -sovellus on saatavilla Apple Storesta ja Google Playsta. Huomaa, että sovellus ei toimi istuntosalin vierailija-alueen ulkopuolella.

 

Parlamentin toiminnan esittelyt

Osallistu parlamentin rooliin ja lainsäädäntötyöhön perehdyttävään esittelyyn, ja esitä kysymyksesi parlamentin luennoitsijalle. Parlamentin toiminnan esittelyjä on tarjolla maanantaisin. Esittelyt kestävät n. 60 minuuttia, ja niitä pidetään englanniksi ja ranskaksi (mahdollisesti myös muilla kielillä, jos esittelyn pitäjiä on käytettävissä).

 

Seuraa istuntoa (vieraileminen täysistuntojen aikana ei toistaiseksi ole mahdollista Covid-19-pandemian takia) 

Istuntoviikolla yksittäiset vierailijat voivat päästä seuraamaan istuntoa tunnin ajaksi, mutta paikkoja on rajoitetusti. Sisään pääsee vain, jos yleisölehterillä on tilaa. Tarkista Brysselin istuntopäivät oikealla olevasta kalenterista. Tarkista Brysselin istuntopäivät kalenterista.

Vierailuajat

Vierailuja ei järjestetä viikonloppuisin eikä parlamentin virallisina vapaapäivinä ja yleisinä vapaapäivinä. 
Vuoden 2020 älkipuoliskolla näitä ovat: 2.11. ja  24.12.2020 – 3.1.2020.

Multimediaoppaat¹ maanantai – torstai perjantai
9:00 – 17:00 9:00 – 13:00
Multimediaoppaat¹
 
maanantai – torstai
9:00 – 17:00
perjantai
9:00 – 13:00
Parlamentin esittelyt maanantai
11:00 ja 15:00
Parlamentin esittelyt
 
maanantai
11:00 ja 15:00
 
 
Täysistunnot² keskiviikko torstai
15:00 – 17:30 9:00 − 12:00
Täysistunnot²
 
keskiviikko
15:00 – 17:30
torstai
9:00 − 12:00
 1. Myöhäisin sisäänkäynti vierailuille multimediaoppaiden kanssa maanantaista torstaihin klo 16:00 ja perjantaisin klo 12:00.
 2. Brysselin täysistuntojen ajankohdat on ilmoitettu Euroopan parlamentin kalenterissa punaisella värikoodilla. 
  • Vuonna 2020: ei vierailuja täysistuntojen aikana.
  • Vuonna 2021: 24.–25. maaliskuuta, 23.–24. kesäkuuta, 10.–11. marraskuuta.

Ryhmät

Vierailuja paikan päällä täysistuntosalissa ei toistaiseksi järjestetä. Sen sijaan tarjolla on tapahtumia verkossa.

Interaktiiviset online-luennot

Tutustu parlamentin rooliin ja toimivaltaan interaktiivisella ja ryhmäsi tarpeisiin mukautetulla etäluennolla. Luentoja on saatavilla kaikilla EU:n 24 virallisella kielellä. Voit esittää kysymyksiä parlamentin virkamiehelle, ja etäluennon yhteyteen voi myös sopia tapaamisen Euroopan parlamentin jäsenen kanssa. Ryhmät voivat varata etäluennon täyttämällä varauslomakkeen verkossa ja merkitsemällä ”Odotukset vierailulta”-kohtaan ”Online-vierailu”.

 

Eurooppalaiset nuorisoseminaarit

Osallistu eurooppalaiseen nuorisoseminaariin verkossa. Seminaarit tarjoavat kokonaisvaltaisen oppimiskokemuksen nuorisoryhmille eri EU-maista. Seminaarit rohkaisevat avoimuuteen ja aktiiviseen kansalaisuuteen sekä edistävät nuorten demokraattista osallistumista. 

Ohjelma koostuu parlamentin toiminnan yleisesittelystä, työpajoista pienryhmissä sekä keskustelusta Euroopan parlamentin jäsenen kanssa, jossa tämä reagoi osallistujien työpajoissa työstämiin ideoihin.

Ohjelma on suunnattu ryhmille, jotka koostuvat 16-18-vuotiaista tai 18-26-vuotiaista osallistujista. Nuoret jaetaan pienryhmiin, jotka työstävät konkreettisia ehdotuksia yhteiskunnallisten haasteiden ratkomiseksi. 

Tapahtuma kestää noin 2 tuntia, ja se voidaan järjestää pääsääntöisesti englanniksi, ranskaksi, saksaksi tai saatavuuden mukaan myös muilla kielillä. 
 

 

Tiedustelut nuorisoseminaareista

Istuntosalikäyntejä järjestetään 10–100 hengen ryhmille. Ne on varattava 2–3 kuukautta etukäteen. Varauspyynnöt vahvistetaan tilojen ja esittelyjen pitäjien saatavuuden mukaan.

Ryhmävierailut kestävät 1–2 tuntia, ja niihin sisältyy yleisesitys parlamentin tehtävistä ja toimivallasta, mahdollisuus esittää kysymyksiä ja käynti istuntosalin yleisölehterillä. Istuntosalikäyntejä järjestetään maanantaista perjantaihin EU:n kaikilla 24 virallisella kielellä. Jos parlamentin istunto on käynnissä, ryhmät voivat seurata sitä tunnin ajan yleisölehterillä.

Ryhmän vetäjä voi varata istuntosalikäynnin verkossa.
 

 

Yhdistetyt vierailut

Jos istuntosalikäyntiin halutaan yhdistää vierailu Parlamentariumissa ja/tai Euroopan historian talossa, se kannattaa mainita varauspyynnössä. Ennakkoilmoitus helpottaa vierailun järjestämistä.

Covid19-varotoimet

 • Varaa vierailuaika etukäteen. Vierailu ilman varausta voidaan toteuttaa ainoastaan jos tilaa on.
 • Ota mukaan oma kasvomaski.
 • Kehonlämpö mitataan sisäänkäynnillä. Vieraileminen ei ole mahdollista, jos ruumiinlämpö ylittää 37,7 astetta.
 • Yksittäisten vierailijoiden on kuljettava ennalta määrättyä reittiä pitkin.
 • Muihin vierailijoihin on pidettävä 1,5 metrin turvaväli.

Turvallisuus

Euroopan parlamentin rakennuksiin ei pääse ilman voimassa olevaa henkilötodistusta (henkilökortti tai passi).

Kaikille vierailijoille tehdään ennen sisäänpääsyä samantapainen turvatarkastus kuin lentoasemilla. Ampuma-aseet, räjähteet, tulenarat aineet, pippurisumutteet, terävät esineet ja muut aseeksi katsottavat esineet ovat kiellettyjä. Ranskan lainsäädännön mukaisesti tietyt kielletyt esineet saattaa joutua luovuttamaan poliisille.

Valo- ja videokuvaus on sallittua vierailijoille tarkoitetulla alueella mutta kiellettyä turvatarkastusalueella sekä istuntosalin yleisölehterillä istunnon aikana.
 

Esteettömyys

Euroopan parlamentti pyrkii jatkuvasti parantamaan esteettömyyttään. 

Ilmoita meille etukäteen, jos tarvitset tai jos joku ryhmäsi jäsen tarvitsee apua.

Palvelut (ei saatavilla Covid-19-pandemian aikana)

Paul-Henri Spaak -rakennuksessa on ruokala, joka on ainoastaan ryhmien käytettävissä. Ennakkovaraus on pakollinen.

Istuntosali

Paul-Henri Spaak -rakennus
Rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bryssel
Belgia

Liikenneyhteydet

Euroopan parlamentti on Brysselin Luxembourg-aseman vieressä.

Ratkaisuja näkövammaisille
Kahvila
Ratkaisuja kuulovammaisille
Ravintola
Vaatesäilö
Ratkaisuja liikkumisrajoitteisille
Wi-fi

Käytännön tietoja

Jatka vierailuasi

  

Euroopan historian talo

Bryssel
Euroopan historian talo
90'
10
24

Parlamentarium

Bryssel
Parlamentarium
60'
6
24

Roolipeli

Bryssel
Parlamentarium
14
18
vuoden
150'
16-32
24

Station Europe

Bryssel
Station Europe
15'
1
24