Az Európai Parlament ülésterme 

Az Európai Parlament ülésterme

Brüsszel
Ülésterme

Az ülésteremben tett látogatás során megtapasztalhatja a világ legnagyobb, nemzetközi parlamentjének izgalmas hangulatát, és megismerheti az intézmény hatásköreit és szerepét.

30-90'
10-100
24

Az Európai Parlament ülésterme

Brüsszel
Ülésterme

The Brussels Hemicycle is closed for individual visitors during the plenary session from Monday 19 October (afternoon) until Thursday 22 October. Visitors will only be able to access the Hemicycle on Monday, from 9.00 until 16.00 (last entry at 15.00). Thank you for your understanding.

Az ülésterem az európai demokrácia szíve. A plenáris ülések során itt zajlanak az Európai Parlament legnagyobb szabású és legfontosabb vitái, ez a terem számos történelmi jelentőségű szavazás színhelye. A látogatás ingyenes és a 24 hivatalos nyelv bármelyikén történhet. Csoportok és egyéni látogatók számára is szükséges az előzetes foglalás. Az épület teljes mértékben akadálymentesített.

 

Jelenlegi ajánlat:

 • egyéni látogatás
 • online interaktív látogatás egy parlamenti tisztviselő vezetésével
 • online Európai Fiatalok Szemináriuma

Egyéni látogatás

Az egyéni látogatók az ülésterem látogatása során multimédiás tárlatvezető készüléket használhatnak, személyre szabott tájékoztatót is meghallgathatnak, illetve nyomon követhetik a plenáris üléseket is. Látogatást tehet egyénileg, családjával vagy legfeljebb 9 fős, kisebb csoport tagjaként. A 14 év alatti gyermekeket csak felnőtt kíséretében engedhetünk be. A látogatás alatt az „Egyesülve a sokszínűségben” című művészeti kiállítást is megtekinthetik; a műtárgyak az EU összes tagállamából származnak. A linken további információkat talál a kiállításról.

 

Multimédiás vezetés

Fedezze fel az üléstermet saját ritmusában egy multimédiás tárlatvezető készülékkel az Unió 24 hivatalos nyelvének bármelyikén. A multimédiás tárlatvezetéssel zajló egyéni látogatás mintegy 60 percig tart. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a brüsszeli plenáris ülések alatt nincs lehetőség multimédiás tárlatvezetéses látogatásra.

A multimédiás kalauz letölthető már a látogatás megkezdése előtt is, az Apple App Store és a Google Play alkalmazásletöltő „boltokból”.

 

Tájékoztató előadások

Munkatársainktól tájékoztató előadások keretében személyre szabottabb tájékoztatást is kaphat az Európai Parlament munkájáról és szerepéről. A tájékoztató előadásokra hétfőnként kerül sor. Az angol és francia nyelvű tájékoztatók kb. 60 percig tartanak (egyéb nyelveken az előadók rendelkezésre állása függvényében érhetők el).

 

A plenáris ülés megtekintése (a koronavírus miatt jelenleg felfüggesztve)

A plenáris ülésszakok idején lehetőség van arra, hogy – korlátozott számban – egy órán át egyéni látogatók is nyomon kövessék az ülést. A bebocsátás a rendelkezésre álló helyek függvényében történik. Nézze meg a naptárban a brüsszeli plenáris ülések időpontjait.

Látogatási idő

Zárva vagyunk hétvégén, valamint ünnep- és munkaszüneti napokon. 2020-ban ez magában foglalja november másodikát és a december 24-től 2021. január 3-ig tartó időszakot is.

Multimédiás vezetés¹ Hétfőtől – csütörtökig Pénteken
9:00 – 17:00 9:00 – 13:00
Multimédiás vezetés¹
 
Hétfőtől – csütörtökig
9:00 – 17:00
Pénteken
9:00 – 13:00
Előadások Hétfő
11:00 és 15:00
Előadások
 
Hétfő
11:00 és 15:00
 
 
Plenáris üléseken² Szerda Csütörtök
15:00 – 17:30 9:00 − 12:00
Plenáris üléseken²
 
Szerda
15:00 – 17:30
Csütörtök
9:00 − 12:00
 1. A multimédiás látogatást hétfőtől csütörtökig legkésőbb 16 óráig, pénteken 12 óráig el kell kezdeni.
 2. A plenáris üléseket az EP naptárában 2 egymás utáni piros nap jelzi.
  • 2020-ban: a látogatás a járvány miatt felfüggesztve
  • 2021-ben: március 24 – 25, június 23 – 24, november 10 – 11

Csoportok

A csoportos plenáris látogatást átmenetileg felfüggesztettük, de több online alternatívát is ajánlunk.

 

Online interaktív előadások

Ismerje meg az Európai Parlament szerepét és működését egy személyre szabott interaktív online előadás alkalmával a 24 hivatalos nyelv bármelyikén. Meghívhatnak ide egy EP-képviselőt, kollégánk pedig örömmel válaszol a kérdéseikre. A csoportvezetőnek az online formanyomtatvány kitöltésénél a ’Látogatással kapcsolatos elvárások’ mezőnél írják oda megjegyzésbe, hogy ’online látogatás’.

 

Online Európai Fiatalok Szemináriuma

Vegyen részt csoportjával valamelyik online, fiatalokat célzó szemináriumunkon!

Az intenzív élményt nyújtó webinarokon a különböző európai országokból érkező fiatalok együtt járnak körbe és vitatnak meg aktuális közéleti témákat. A program erősíti az aktív állampolgárságot és az európai kultúrák iránti nyitottságot, valamint segíti a korosztály részvételét a demokratikus döntéshozatalban.

A szeminárium bevezető előadásában a résztvevők megismerkednek a Parlament szerepével és működésével, majd kiscsoportos foglalkozásokon mélyítik el ismereteiket egy adott témában. Ezt vita és javaslatalkotás követi, az eredményeket pedig a fiatalok egy EP képviselővel vitatják meg.

A programot 16-18 és 18-6 éves korosztályok számára terveztük. A résztvevőket több alcsoportba keverjük össze, akik külön online „csoportszobákban” dolgoznak együtt egy-egy feladaton. A program körülbelül két órás, angolul, franciául, vagy németül zajlik, más nyelveken kapacitás függvényében szervezünk.    

 

Csoportos látogatás a plenárison (a koronavírus miatt jelenleg felfüggesztve)

Az ülésteremben tett látogatás 10–100 fős csoportok számára is megszervezhető a tervezett belépést legalább 2–3 hónappal megelőző foglalás mellett. A kérelmek elbírálása a helyiségek és az előadók rendelkezésre állásától függ. A csoportos látogatás időtartama 1–2 óra, és magában foglalja a személyzet egy tagjának az Európai Parlament szerepéről és hatásköreiről szóló bemutató előadását, a kérdések megválaszolására szolgáló időszakot, valamint az ülésterem galériájának megtekintését. Erre hétfőtől pénteking a 24 európai uniós hivatalos nyelv bármelyikén lehetőség van. Az Európai Parlament ülésnaptárától függően a csoportok a galériáról akár a plenáris ülést is nyomon követhetik egy órán keresztül. Hétvégeken és ünnepnapokon zárva vagyunk. A csoportok vezetői az online formanyomtatvány kitöltésével jelentkezhetnek a csoportos látogatásra

 

Összevont látogatás több létesítményben

Az időpont-foglalási kérelem kitöltésekor jelezze, hogyha az üléstermen kívül a Parlamentáriumot és/vagy az Európai Történelem Házát is szeretné ugyanazon alkalommal meglátogatni. Az előzetes értesítés zökkenőmentessé teszi a látogatást.

Koronavírussal kapcsolatos intézkedések

 • Kérjük, hogy online foglaljon látogatást. Ha nincs foglalása, csak akkor tudjuk beengedni, ha éppen van elég hely a látogatóközpontban.
 • Kérjük, hozza magával a saját maszkját.
 • A bejáratnál ellenőrizzük az érkezők hőmérsékletét, 37.7°C-nál magasabb testhőmérséklettel nem lehet bemenni.
 • Minden látogatónak a kijelölt útvonalon kell haladnia.
 • Tartson legalább másfél méteres távolságot a többi látogatótól.

Biztonsági intézkedések

Az Európai Parlament épületeibe való belépéshez érvényes személyazonosító okmány (személyi igazolvány, útlevél) szükséges. Valamennyi látogató és csomag a repülőtéri biztonsági ellenőrzéshez hasonló módon átvilágításra kerül. Lőfegyverek, robbanó- és gyúlékony anyagok, paprikaspray, éles tárgyak és egyéb, fegyvernek minősülő tárgyak behozatala tilos. A belga nemzeti jogszabályok értelmében bizonyos tiltott tárgyakat át lehet adni a rendőrségnek. Fényképezés és forgatás engedélyezett a látogatói területen belül, ám a biztonsági ellenőrzőpontokon és a plenáris ülések idején az ülésteremben tilos.

Speciális igények

A látogatóközpont teljes mértékben hozzáférhető a csökkent mozgásképességű látogatók számára, a kerekes székes látogatókat is beleértve. Ha a helyszínen szüksége van ránk, kollégáink ott lesznek és segítenek. Nagyon szívesen dolgozunk jeltolmácsokkal, az ő jelenlétükről a csoportvezetőknek kell gondoskodnia. Ha látogatásához segítségre van szüksége, írjon erre az email címre.

Egyéb szolgáltatások (a koronavírus miatt jelenleg nem elérhető)

A Paul-Henri Spaak épület alagsorában van egy látogatói étterem, ahol csoportok tudnak előzetes foglalás alapján étkezni.

Ülésterme

Paul-Henri Spaak épület
Rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Brüsszel
Belgium

Megközelíthetőség

Az Európai Parlament a Brüsszel-Luxembourg vasútállomásnál található.

Megoldások vakok számára
Kávézó
Megoldások siketek számára
Étterem
Csomagmegőrző
Mozgáskorlátozottság
Wi-fi

Gyakorlati tudnivalók

Folytassa látogatását!

  

Az Európai Történelem Háza

Brüsszel
Az Európai Történelem Háza
90'
10
24

Parlamentárium

Brüsszel
Parlamentárium
60'
6
24

Szerepjáték

Brüsszel
Parlamentárium
14
18
év
150'
16-32
24

Station Europe

Brüsszel
Station Europe
15'
1
24