Dag van de Meertaligheid 2020 online 

Spotlight
26-09-2020

Dag van de Meertaligheid 2020 online

Brussel
Luxemburg

Werp een blik achter de schermen en zie hoe het Europees Parlement in 24 talen werkt.

16
99
jaar
6

Dag van de Meertaligheid 2020 online

Brussel
Luxemburg
16
99
jaar
6

Dankzij de meertaligheid kunnen alle EU-burgers in de 24 officiële talen van de Europese Unie goed volgen wat hun democratisch gekozen vertegenwoordigers doen. Taalkundige en culturele diversiteit behoort tot de sterke punten van de EU en is in de Europese Verdragen verankerd als een van de fundamentele waarden. Op de Dag van de Meertaligheid kun je zien hoe deze diversiteit in praktijk wordt gebracht. Een kans die je niet mag laten schieten!

Kijk online en neem deel aan de virtuele workshops. Je kunt er tolken en vertalers ontmoeten en nagaan of een job met talen bij het Parlement iets voor jou is. Je leert er ook hoe taal de Europese Unie mee vorm heeft gegeven.

Kijk naar de “Dag van de Meertaligheid 2020 online”

Bekijk de livestream vanuit de grote vergaderzaal (“Hémicycle”), het hart van het Europees Parlement en het kader voor deze Dag van de Meertaligheid. In verschillende sessies wordt verduidelijkt hoe tolken en vertalers hier werken en leven. Tijdens alle sessies is vertolking beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Pools en Spaans.

 
  Programma
10:00 – 10:30 Waar Europeanen elkaar in 24 talen ontmoeten
Kom meer te weten over de grote vergaderzaal (“Hémicycle”) van het Europees Parlement, waar de belangrijkste debatten en stemmingen plaatsvinden in 24 talen.
10:30 – 11:15 Een dag uit het leven van een vertaler en een tolk
Hoe voelt het voor taalprofessionals om de werking in 24 talen hier mee mogelijk te maken? Hoe bereiden zij zich voor op belangrijke debatten?
11:15 – 12:00 Hoe word ik vertaler of tolk?
Welke opleiding en kwalificaties heb je nodig om vertaler of tolk te worden? Welk pad zou jij het best volgen?
13:00 – 13:45 Vertaalstages
Hier hoor je wat een vertaalstage bij het Europees Parlement inhoudt, naar welke profielen we op zoek zijn en hoe je een aanvraag kunt indienen. Bovendien komen voormalige stagiairs over hun ervaringen vertellen.
14:00 – 14:45 Het Europees Parlement als meertalige werkplek
Live discussie met werknemers van het Europees Parlement over het belang van talen bij hun dagelijkse werk.
14:45 – 15:30 Beroepen die voortdurend in ontwikkeling zijn
Ontdek hoe de rol en werkmethode van vertalers en tolken verandert door technologie, nieuwe instrumenten en nieuwe taken.
15:30 – 15:45 Taalkundige verscheidenheid in de geschiedenis – Beelden uit het Huis van de Europese geschiedenis
Kom meer te weten over de geschiedenis van talen in Europa aan de hand van objecten en verhalen uit onze permanente tentoonstelling, en ontdek hoe talen ons continent hebben vormgegeven.
15:45 – 16:30

Wat is meertaligheid? Het Europees Parlement werkt niet toevallig in 24 talen. Maar waarom is er eigenlijk voor gekozen om het Parlement in zo veel talen te laten werken? Volg deze paneldiscussie om te horen waarom dit zo belangrijk is en wat er nodig is om meertaligheid in praktijk te brengen.

Gastsprekers: Nicola Beer – ondervoorzitter van het Europees Parlement, Sven Gatz – minister van Meertaligheid in Brussel, Agnieszka Walter-Drop – directeur-generaal Logistiek en Vertolking voor Conferenties, Valter Mavrič – directeur-generaal Vertaling, en Jaume Duch Guillot – directeur-generaal Communicatie.
 

Onlineworkshops

Duik dieper in de wereld van vertaling en vertolking! Stel tijdens interactieve workshops je vragen aan vertalers en tolken. Hoe zien de tolkencabines eruit? Hoe is het om stage te lopen bij het Europees Parlement? Tijdens onlineworkshops gaan we nader in op meerdere aspecten van het werk van taalprofessionals bij het Europees Parlement. 

Om aan de workshops deel te kunnen nemen, moet je je vooraf inschrijven. Ze zijn beperkt tot kleine groepen. Wie eerst komt, krijgt als eerste een plaats. Na je inschrijving krijg je een mail ter bevestiging. Daarin staat meer uitleg over hoe je kunt deelnemen. Alle workshops duren 30 tot 120 minuten en worden in diverse talen georganiseerd.

Brusselse Dag van de Meertaligheid

Ook het Brussels Gewest viert de meertaligheid op 26 september in het Brusselse parlement. Hier wordt de Brusselse raad voor meertaligheid opgericht en vinden debatten en andere activiteiten plaats.

Meer informatie

Praktische informatie